Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Σάμος: Δωρεάν Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου



Ο Δήμος Σάμου, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων –Προαγωγής Υγείας, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, οργανώνει Δωρεάν Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου, για άτομα ηλικίας από 40 ετών και άνω, που δεν έχουν διαγνωσμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα ή σακχαρώδη διαβήτη.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ηλικιακή ομάδα >40 ετών, μια ηλικιακή ομάδα η οποία παρουσιάζει αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται συχνότερα με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αγγειοπάθειας.

Η εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου γίνεται με το ηλεκτρονικό πρόγραμμα Heart Score που έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία το οποίο εξετάζοντας και προσμετρώντας παράγοντες κινδύνου όπως την ηλικία, το κάπνισμα, την υπέρταση και την χοληστερίνη προσδιορίζει με την βοήθεια ειδικού αλγόριθμου την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας, ενώ υπολογίζει και την επιμέρους συνεισφορά του κάθε παράγοντα.

Οι συμμετέχοντες οφείλουν να προσκομίσουν πρόσφατη εξέταση ολικής χοληστερόλης & μέτρηση αρτηριακής πίεσης και θα λαμβάνουν σε έντυπη μορφή το αποτέλεσμα της εκτίμησης Heart Score, καθώς και τις απαραίτητες συμβουλές από το επιμορφωμένο προσωπικό του Δήμου, για την τροποποίηση συμπεριφορών υγείας που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου, με απώτερο σκοπό την μείωση της πιθανότητας ασθένειας από καρδιαγγειακό νόσημα.

To πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, ώρες 10.00-13.00, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2273353460 & 2273353454, στη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Δημόσιας Υγείας, Διοικητήριο Σάμου, 1ος όροφος, υπεύθυνη κα Τριτσινιώτου Γραμματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: