Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Η κόκκινη χελώνα στη Σάμο





Από την Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Σάββατο στις 9 μ.μ. - 11 μ.μ.
στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής 
Ενότητας Σάμου


Υπάρχουν ταινίες χωρίς λόγια (σπάνιες πλέον), υπάρχουν ταινίες που σε κάνουν να χάσεις τα λόγια σου (ακόμα σπανιότερες) και υπάρχουν, τέλος, ταινίες που συνδυάζουν και τις δύο παραπάνω ιδιότητες (μάλλον μοναδικές). Η Κόκκινη Χελώνα του Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ είναι μία από αυτές τις ταινίες της τρίτης κατηγορίας, ένα animation ολότελα διαφορετικό από τα άλλα, που αξίζει να βιωθεί σε μεγάλη οθόνη για να εκτιμηθεί σε όλο του το μεγαλείο.

Η πρώτη μη γιαπωνέζικη ­συμπαραγωγή στην ιστορία των θρυλικών στούντιο Ghibli του Χαγιάο Μιγιαζάκι («Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων») είναι ένα βωβό ευρωπαϊκό­ κινούμενο σχέδιο, μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ολλανδού καρτουνίστα Μίκαελ Ντούντοκ ντε Βιτ, ο οποίος­ έχει κερδίσει Σεζάρ animation ­μικρού μήκους με το «Le Moine et le Poisson» (1994) και το αντίστοιχο Όσκαρ με το «Father and Daughter» (2000).

Από την εκπληκτική σε σχέδιο και ένταση εναρκτήρια σκηνή της καταιγίδας, όπου ανάμεσα στα θηριώδη κύματα ξεπροβάλει το κεφάλι του ανώνυμου πρωταγωνιστή-ναυαγού που παλεύει με την άγρια θάλασσα, η ταινία θέτει τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί θεματικά : ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τη φύση, σε όλη της την αγριότητα και ομορφιά. Στο ερημικό νησί που θα ξεβραστεί ο πρωταγωνιστής θα προσπαθήσει να επιβιώσει αποκομμένος από κάθε ίχνος πολιτισμού. 

Με μοναδική παρέα μια ομάδα καβουριών και μερικές νεογέννητες χελώνες στην πορεία τους προς τη θάλασσα, ο ανώνυμος ναυαγός θα προσπαθήσει πολλές φορές να εγκαταλείψει ανεπιτυχώς το νησί, φτιάχνοντας αυτοσχέδιες σχεδίες, οι οποίες θα ανατρέπονται μυστηριωδώς από ένα μυστήριο πλάσμα, που θα αποκαλυφθεί πως είναι μια τεράστια κόκκινη χελώνα. Οταν πετύχει μια μέρα τη χελώνα κοντά στην ακτή, θα πάρει την εκδίκησή του, μια μεγάλη όμως έκπληξη θα τον περιμένει την επόμενη μέρα.

Χωρίς λόγια, τα οποία θα ήταν άλλωστε περιττά, και χωρίς αφηγηματικά τεχνάσματα, όπως ο Γουίλσον στον «Ναυαγό» του Ζεμέκις, αλλά με τους ήχους της θάλασας και του αέρα κι ένα αριστουργηματικό score από τον Λοράν Πέρεζ Ντελ Μαρ για τις πιο απογειωτικές αισθητικά και συγκινησιακά σκηνές, η «Κόκκινη Χελώνα» είναι η ιστορία του Ρονβινσώνα Κρούσου, όπως θα την αποτύπωνε ένα χαϊκού. Σε μια εποχή όπου τα πάντα εξηγούνται υπερβολικά και φορτώνονται με αναφορές και διακειμενικότητα για να αποκτήσουν βάθος, η ταινία του Ντε Βιτ επαναφέρει τη λησμονημένη σοφία της απλότητας και προσφέρει τη μαγεία ενός έργου τέχνης, προσβάσιμου τόσο σε μεγάλους, όσο και σε παιδιά, που θα έχουν την υπομονή να το ανακαλύψουν.


Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών είναι δωρεάν.

Γαλλία, Βέλγιο, Ιαπωνία, 2016
Παραγωγή: Τόσιο Σουζούκι, Βανσάν Μαραβάλ, Πασκάλ Κοσετέ, Γκρεγκουάρ Σορλά, Λεόν Περαχιά
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ
Σενάριο: Πασκάλ Φεράν, Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ
Μουσική: Λορέν Περέζ ντελ Μαρ
Διάρκεια: 80 λεπτά
Διανομή: Seven Films

Δεν υπάρχουν σχόλια: