Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

«Μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας: Κρήτο-Επτανησιακή Σχολή»




Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας του Αλέξανδρου Ποταμιάνου :

«Μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας: Κρήτο-Επτανησιακή Σχολή», 



που θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του 
Μουσείου Μπενάκη τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 19.30.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν:
ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής του ΜΙΕΤ,
ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Μουσείο Μπενάκη
και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Αλέξανδρος Ποταμιάνος.


Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με εισηγητές: την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ομ. Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης ΑΣΚΤ Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου την Μαρία Ασπρά-Βαρδαβάκη, Ομ. Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης ΕΜΠ Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Λίγα λόγια για την ταινία: 

"ΜΕΤΑΞΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ: 
ΚΡΗΤΟ-ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ"

Η ταινία αναζητά τις ρίζες της Επτανησιακής Σχολής στην ανάπτυξη της κρητικής παράδοσης μετά την πτώση του Βυζαντίου στους σταυροφόρους το 1204 και τις επιρροές που δέχτηκαν τα Ιόνια νησιά από την "Γαληνοτἀτη Δημοκρατία" της Βενετίας, η οποία διαδέχθηκε την βυζαντινή κυριαρχία.

Σε μια διαδρομή από την Κρήτη μέχρι την Βενετία, με ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιόνια νησιά , αναδεικνύονται οι ιδιομορφίες της υβριδικής τεχνικής των Θεοδώρου Πουλάκη, Γεωργίου Κλὀντζα, Εμμανουήλ Τζἀνε, Ηλία Μὀσχου, κλπ., οι διαφορές μεταξύ "μανιἐρας greca" και "μανιἐρας latina", και τεκμηριώνεται η επίδραση της φλαμανδικής χαλκογραφίας στην Επτανησιακή ζωγραφική.

Τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Επτανήσων και η επιμονή στην ταυτότητά τους, προβάλλονται στο φόντο της Βυζαντινής κληρονομιάς, της Βενετσιάνικης επιρροής και των συγκρούσεων της "Πέραν των Άλπεων" θρησκευτικής Μεταρρύθμισης. Ελλάδα. Στην Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: