Κυριακή 2 Απριλίου 2017

"Ένα παιδί από βιβλία" από τις Εκδόσεις Ίκαρος


Φανταστείτε έναν κόσμο φτιαγμένο από λέξεις. Έναν κόσμο όπου τα βουνά, οι θάλασσες, τα σπίτια είναι φτιαγμένα από λέξεις και βιβλία. Σε αυτόν τον μαγικό, φανταστικό κόσμο μας ταξιδεύουν με το βιβλίο τους "Ένα παιδί από βιβλία" ο συγγραφέας-καλλιτέχνης Oliver Jeffers και ο εικαστικός Sam Winston. Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ίκαρος σε απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά.


"Είμαι παιδί φτιαγμένο από βιβλία. Έρχομαι από έναν κόσμο γεμάτο ιστορίες και μέσα στη φαντασία μου ταξιδεύω. Έχω περάσει από θάλασσες λέξεων για να σου ζητήσω να έρθεις μαζί μου..." Αυτές είναι οι πρώτες σειρές του βιβλίου. Είναι τα λόγια ενός κοριτσιού το οποίο είναι φτιαγμένο από βιβλία και πλέει με τη σχεδία του σε μια θάλασσα λέξεων. Ώσπου μια μέρα φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού. Το προσκαλεί να ζήσουν μαζί μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη δύναμη της φαντασίας.



Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι δύο παιδιά τα οποία ξεκινούν ένα ταξίδι σε έναν φανταστικό κόσμο φτιαγμένο με λέξεις και κείμενα από σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Με αυτό τον τρόπο ο Jeffers και ο Winston τιμούν την δύναμη της αφήγησης, την δύναμη που ασκεί στον άνθρωπο η ανάγνωση ενός βιβλίου και συνθέτουν ένα βιβλίο - ύμνο στην φαντασία.



Η μοναδική εικονογράφηση, σκίτσα από στυλό και μελάνι, ο συνδυασμός ακουαρέλας, μολυβιού και ψηφιακού κολάζ, δημιουργούν ένα εικαστικό έργο που κερδίζει τον αναγνώστη με την πρώτη ματιά. Το χειρόγραφο κείμενο του Jeffers, σχεδόν ποιητικό, συναντά την εικόνα η οποία γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιστορίας και καλεί τον μικρό αναγνώστη να βρει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις, να εξερευνήσει παλιές ιστορίες και να εμπνευστεί τις δικές του με αφορμή τις πρωτότυπες.


Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην παιδική λογοτεχνία είναι η ιδανική αφορμή για τις Εκδόσεις Ίκαρος να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2017. Το "Ένα παιδί από βιβλία" τιμήθηκε με το βραβείο The Bologna Ragazzi Award 2017, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο των παιδικών εκδόσεων και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Goodreads Choice Award 2016 στην κατηγορία εικονογραφημένων βιβλίων.



Λίγα βιβλία με αγγίζουν με τέτοιο τρόπο. Δυνατό, ποιητικό, εικαστικό, συγκινητικό, αισιόδοξο, γεμάτο ζωή και όνειρα, το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα και κάθε φορά χαμογελούσα τρυφερά. Σε κάθε ανάγνωση ανακάλυπτα κι ένα στοιχείο ακόμη. Το "Ένα παιδί από βιβλία" είναι για μένα το πιο σημαντικό και πολυδιάστατο βιβλίο του Jeffers. Είναι από αυτά τα μικρά αριστουργήματα που παίρνουν την θέση τους εκεί ψηλά στην καρδιά του αναγνώστη, μέχρι να γίνουν τα ίδια κλασικά!

Διαβάστε ένα απόσπασμα πατώντας εδώ.
Μπορείτε να το αγοράσετε με έκπτωση από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Ίκαρος.Και φυσικά μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη μας, για περισσότερες προτάσεις βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: