Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Γονιδιακή θεραπεία δίνει ελπίδες σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου



Μια νέα γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόσθηκε σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου τους έδωσε όχι μονό ελπίδες αλλά και μια δεύτερή ευκαιρία στην ζωή.

Καρκίνος και εξελίξεις της ιατρικής μέχρι σήμερα

Η ιατρική είναι μια από τις επιστήμες που είχε πολλή μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 100 χρόνια και ως εκ τούτου πολλές ασθένειες που παλιότερα θεωρούνταν ανίατες και καταδίκαζαν τους ανθρώπους σε θάνατο, στην σημερινή εποχή όχι μόνο θεωρούνται ιάσιμες αλλά σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία τους είναι και εύκολη και φθηνή. 


Δυστυχώς ο καρκίνος δεν αποτελεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής μια από τις ασθένειες που οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν πλήρως, παρά τις αδιαμφησβήτητες προόδους που έχουν γίνει. Κάθε καινούργια ανακάλυψη που γίνεται μας φέρνει και ένα βήμα ποιο κοντά στην τελική επικράτηση κατά του καρκίνου.



Δυστυχώς όμως οι γιατροί ελάχιστα μπορούν να κάνουν για τους ασθενείς οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι έχουν καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας.Αυτό έρχεται να το αλλάξει μια καινούργια γονιδιακή θεραπεία η οποία έδωσε όχι μόνο ελπίδες αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή σε ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου.

Η γενετική θεραπεία




Η αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία Kite Pharma έδωσε στην δημοσιότητα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εξάμηνης γενετικής θεραπείας που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που ήταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου.

Οι ασθενείς όλοι έπασχαν από έναν από τους τρεις τύπους μη-Hodgkin Λέμφωμα και όλοι είχαν προσδόκιμο ζωής λίγους μήνες. Μέτα από έναν κύκλο θεραπείας; όμως, οι μισοί ασθενείς όχι μόνο είναι στην ζωή και φαίνεται να έχει ανασταλεί η εξέλιξη της νόσου, αλλά στο ένα τρίτο από αυτούς ο καρκίνος εμφανίζει σαφή σημάδια υποχώρησης.

Κατά την διάρκεια αυτής της θεραπείας, φιλτράρονται Τ-λεμφοκύτταρα από το αίμα του ασθενή. Στην συνέχεια τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον καρκίνο και στην συνέχεια επαναεισάγωνται στο σώμα του χρήστη. Με αυτό τον τρόπο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα, είναι πολύ σημαντικά για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μας.

Οι κίνδυνοι της γενετικής θεραπείας



Η θεραπεία αυτή δεν έρχεται χωρίς κινδύνους. Όταν εφαρμόζεται η θεραπεία αυτή οι γιατροί αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να υπερενεργοποιηθεί με την επέμβαση στο εργαστήριο σε ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό επιφέρει πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές. Μάλιστα κατά την διάρκεια της πειραματικής θεραπείας 2 ασθενείς πέθαναν ως αποτέλεσμα της θεραπείας και όχι του καρκίνου.

Βέβαια αυτά λίγο απασχολούν τον 43χρόνο Dimas Padilla από το Ορλάντο της Φλόριντα του οποίου ο καρκίνος είχε σταματήσει να ανταποκρίνεται στην χημειοθεραπεία, σήμερα αφού τέλειωσε την γενετική θεραπεία τον Αύγουστο ο καρκίνος που είχε φαίνεται να υποχωρεί.

Το μέλλον της γενετικής θεραπείας




Αν και τα πρωταρχικά αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής γενετικής θεραπείας είναι πολλά υποσχόμενα, παρόλα αυτά θα χρειαστούν επιπλέον δοκιμές για να καθοριστούν και ίσως να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες επιδράσεις της. Αυτή την στιγμή η εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει μόνο τα πρωταρχικά αποτελέσματα της έρευνας, ενώ τα πλήρη αναμένονται να δημοσιοποιηθούν μέσα στον Απρίλιο. Η εταιρεία θα πρέπει επιπλέον να πάρει άδεια από της ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, οπότε μην περιμένετε την θεραπεία να κυκλοφορήσει σύντομα για το ευρύ κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: