Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας



Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Δρ. Γιώργος Πασχαλίδης αλλάζει τα δεδομένα για την πρόληψη και θεραπεία της ψυχικής ασθένειας με την ανακάλυψή του, το Μοντέλο Tri- Anthropo-Type Paschalidis. ο Δρ. Πασχαλίδης μέσα απο την πολύχρονη έρευνα του έδωσε στην επιστημονική κοινότητα ένα νευροβιολογικό Μοντέλο ερμηνείας της ανθρώπινης υπόστασης όπου συνδυάζει τις βιολογικές, νευροφυσιολογικές, ανατομικές, ψυχολογικές, κοινωνικές πλευρές της ανθρώπινης φύσης. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Μοντέλο αυτό εξηγεί την αλληλεπίδραση της υγείας και της προσωπικότητας και αποδεικνύει την ψυχοσωματική φύση της ασθένειας, η οποία δημιουργείται μέσα από έναν πολύπλοκο αλληλεπιδραστικό μηχανισμό που εμπλέκει τον εγκέφαλο, τη νευροχημεία του οργανισμού, τη σκέψη, την προσωπικότητα μας και τη φυσιολογία μας.

Το Μοντέλο ερμηνεύει το «μαύρο κουτί» της σχολής της ψυχολογίας της συμπεριφοράς και μας εξηγεί ότι ο εγκέφαλος μας όχι μόνο δεν είναι κενός αλλά ο Τύπος μας είναι ουσιαστικά το φίλτρο μέσα από το οποίο αντικρίζουμε την πραγματικότητα, τις σχέσεις μας και τα γεγονότα της ζωής μας. 

Μέσα απο την πολύχρονη έρευνά του, μελετήθηκαν και αποδείχθηκαν οι τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί ο καθένας να αλλάξει και να απαλλαγεί από τους μηχανισμούς που τον οδηγούν στην ασθένεια ή ακόμη και να γνωρίζει τον τρόπο θεραπείας του, εφόσον νοσήσει από κάποια σωματική ή ψυχική νόσο.

Ο Δρ. Πασχαλίδης τονίζει στις καθημερινές ομιλίες του: «Το Μοντέλο Πασχαλίδη μεταφράζει τη νευροβιολογία της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα. Η σκέψη, η συμπεριφορά και η δομή του εγκεφάλου μέχρι τώρα, αλληλεπηρεάζονταν. Η δομή του εγκεφάλου επηρέαζε τη συμπεριφορά και η δράση μας να ήταν καθαρά του Τύπου μας. Το Μοντέλο Πασχαλίδη ερμηνεύει το πώς η σκέψη μπορεί πλέον να επηρεάσει τη δομή του εγκεφάλου, για να διαμορφώσει έναν καινούριο χαρακτήρα. Ένα χαρακτήρα ελεύθερου ανθρώπου όχι δεσμευμένου. 

Η σκέψη μας μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία της δομής του εγκεφάλου και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας μας. Στον άνθρωπο, η βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική λειτουργία βρίσκονται σε άμεση και αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Προσδιορίζουν την ψυχική και σωματική υγεία, τη συμπεριφορά και τη λειτουργία όλων, μέσα στις κοινωνικές ομάδες όπου υπάρχουμε και δρούμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: