Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Σάμος - Ικαρία: Αυτό δεν υπάρχει...!

Του Μανόλη Βασιλειά*




Προσκυνώ τη χάρη σου Λαέ μου, γιαυτό το 
σοφό αλλά και δίκαιο αποτέλεσμά που έδωσες,
του 70,3% ΟΧΙ - 29,7% ΝΑΙ. 

Από τους πρώτους Νομούς Πανελλαδικά συμπεριλαμβάνεται ο Νομός Σάμου που το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος κατέγραψε το "ΟΧΙ" αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της επικράτειας. 

Στον νομό Σάμου έχουμε 70,3% το ποσοστό του ΟΧΙ  ενώ στο 29,7% έφτασε το ποσοστό του "ΝΑΙ".

Ο Δήμος Σάμου έδωσε 68,59% στο ΟΧΙ και 31,41% στο ΝΑΙ. 

Ο Δήμος Ικαρίας έφτασε το ΟΧΙ στο 79,51% και το ΝΑΙ στο 20,49%. 

Μόνο ο Δήμος Φούρνων έφερε πρώτο το ΝΑΙ με ποσοστό 54,01% έναντι 45,99% που συγκέντρωσε το ΟΧΙ.

Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει πλέον ότι οι Σαμιώτες και οι Ικαριώτες δεν πείστηκαν από τα σαχλά επιχειρήματα των "ναιναίκων" εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος στα Νησιά μας, των οπαδών του "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ", τους γύρισαν την πλάτη, δεν φοβήθηκαν από την δήθεν "ολική καταστροφή" που θα έφτανε με την επικράτηση του "ΟΧΙ".  

Δεν τρόμαξαν από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ των Αθηνών, από τους ξετσίπωτους δημοσιογράφους και την προπαγάνδα τους, δεν γονάτισαν στα κελεύσματα του 97χρονου Μητσοτάκη, δεν λιγοψύχησαν από τις κλειστές Τράπεζες, την κινδυνολογία των αποτυχημένων πρώην Πρωθυπουργών Καραμανλή, Παπανδρέου και Σημίτη, καθώς και των στελεχών της τρόικας εσωτερικού, από τις "συγκαλυμμένες παροτρύνσεις" του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, και φυσικά τα κηρύγματα για το "ΝΑΙ", από ότι μάθαμε, στο εκκλησίασμα μετά την θεία λειτουργία κάποιων ιερέων στα Νησιά μας.

Οι περήφανοι κάτοικοι των νησιών μας, σημασία δεν έδωσαν στις απαράδεκτες δηλώσεις, παρεμβάσεις και εκβιασμούς των παραγόντων των ευρωπαϊκών θεσμών που δεν είχαν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας. Δεν γονάτισαν μπροστά στο κρεσέντο των απειλών τους.

Φωτο: aegaio.blogspot.gr/
Οι πολίτες των Νησιών μας απέδειξαν ότι έχουν πλέον προχωρήσει πέρα από αυτούς, διαμορφώνουν μόνοι τους και ελεύθερα τη σκέψη τους και τη βούλησή τους και σήμερα επιβεβαίωσαν ότι μπορούν να συγκαταλέγονται στις πρωτοπόρες, πολιτικά και κοινωνικά, τοπικές κοινωνίες της Χώρας μας.

Οι πολίτες της Σάμου και της Ικαριάς αρνήθηκαν πάνω από την κάλπη να δεχθούν την αύξηση του ΦΠΑ στα Νησιά μας, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεών τους, την παραπέρα διεύρυνση της ανεργίας και της ύφεσης, το συνολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και τόσων άλλων άδικων μέτρων που περιείχε η πρόταση των δανειστών - εκβιαστών στο δημοσιονομικό πακέτο του νεοφιλελεύθερου τελεσίγραφου. 

Οι Σαμιώτες και οι Ικαριώτες με την ψήφο τους αρνήθηκαν την διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων, το ξεπούλημα των λιμανιών και των αεροδρομίων των Νησιών μας, την ταύτιση των μνημονίων με το ευρώ, την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, αρνήθηκαν τη σκληρή λιτότητα, αρνήθηκαν την καταδίκη των επόμενων γενεών. 


Αντίθετα με τη ψήφο τους δίνουν φτερά και δύναμη στην Κυβέρνηση της Αριστεράς να προτείνει και να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις μία νέα δίκαιη πρόταση στους θεσμούς που εκτός από τα απαραίτητα και συγκυριακά δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, θα συμπεριλαμβάνει την απαραίτητη και γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να μπορεί να εξυπηρετηθεί, αλλά και από την άλλη να ενσωματώσει αναπτυξιακές πολιτικές ώστε να ξεκινήσει η μηχανή της πραγματικής Οικονομίας.

Με την ψήφο τους παράλληλα έστειλαν μήνυμα, ένα μήνυμα προς όλο τον πλανήτη, αλλά κυρίως στους θεσμούς, για το ποια Ευρώπη θέλουμε και για ποια Ευρώπη παλεύουμε. Με την ψήφο τους ξεσηκώνουν και τους άλλους Λαούς τουλάχιστον του φτωχού Ευρωπαϊκού Νότου να τους ακολουθήσουν τοποθετώντας το νέο πρόταγμα της Δημοκρατίας, και ότι οι αγορές και τα οικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να είναι πάνω από τους Λαούς.     


Η αποκατάσταση της λειτουργίας των Ελληνικών Τραπεζών μέσα από την κατοχύρωση της ρευστότητάς τους και την ομαλότητα του πιστωτικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Από την άλλη η Κυβέρνηση της Αριστεράς άμεσα θα πρέπει να έρθει με ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα ανακατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, αφού επιτέλους θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, μετά από τόσες δεκαετίες, οι φορολογικέ υποχρεώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, των τηλεοπτικών σταθμών, των offshore εταιριών, των Βιομηχάνων, του Εφοπλιστικού Κεφαλαίου κ.α

Αυτονόητο θεωρώ ότι αποτελούν προτεραιότητες οι πολιτικές που θα έχουν να κάνουν με την πάταξη του παραεμπορίου, της φοροδιαφυγής, καθώς και το δραστικό περιορισμό της κρατικής αντιπαραγωγικής γραφειοκρατίας.

Βεβαίως το σημαντικότερο από όλα αυτά αποτελεί κατά τη γνώμη μου, η Κυβέρνηση να προτάξει ένα νέο παραγωγικό διαρθρωτικό αναπτυξιακό μοντέλο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα μας για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων και δυνατοτήτων της κάθε τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων μαζί, μέσα από ένα εθνικό διάλογο και τοπική διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς. 


Το βέβαιο είναι ότι ο Λαός των Νησιών μας με την ψήφο του απέδειξε ότι μπορεί να αντιστέκεται, να παλεύει, να αμφισβητεί, να διεκδικεί και να κερδίζει. 


Μπορεί σήμερα με την ψήφο του να στέκεται και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με χαμόγελο, αφού επέλεξε επιτέλους την ΕΛΠΙΔΑ από τον ΦΟΒΟ.


Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος. Θα χρειασθεί ακόμα να δώσουμε μεγάλες και ίσως "ματωμένες μάχες", αλλά στο τέλος θα νικήσουμε. Αρκεί να μην δειλιάσουμε στην πορεία. Αρκεί να μην κάνουμε παραμορφωτικές εκπτώσεις στην πολιτική μας.  Στα πλαίσια μιας δήθεν διακομματικής συνεννόησης και προσπάθειας ας μην αλλοιώσουμε ποιοτικά την χθεσινή ξεκάθαρη εντολή.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που είμαι Σαμιώτης. 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς. 


* Ο Μανόλης Βασιλειάς είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της "Κοινωνικής Συμφωνίας"

Σχετικό Δημοσίευμά μας: Εδώ...!


"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: