Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συνάντηση κας Χρ. Καλογήρου με τον Αναπλ. Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση


Το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση στο γραφείο της στη Μυτιλήνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσου Μαυρόπουλου, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τζανέτου Φιλιππάκου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στη μαζική είσοδο μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έκανε λόγο για κατάσταση που συνεχώς οξύνεται επηρεάζοντας το οικονομικό γίγνεσθαι και ιδίως τον τουρισμό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και παρουσίασε στον Υπουργό τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Έλλειψη κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών, που θα πληροί τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Έλλειψη μέσων μεταφοράς των μεταναστών από τα σημεία αποβίβασης τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας. 
  • Καθυστέρηση στη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η κα. Καλογήρου πρότεινε να δρομολογηθεί πλοίο ειδικά για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα μπορούσε να διεξάγεται και η όλη διαδικασία ταυτοποίησής τους από τις αρμόδιες Αρχές.
  • Δυσκολία πραγματοποίησης εργασιών καθαριότητας στους δημόσιους χώρους, τις ακτές, τις παραλίες κλπ, στους οποίους συσσωρεύονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Η Περιφερειάρχης πρότεινε η διαδικασία αυτή να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από ειδικά συνεργεία.

Η κα. Καλογήρου είπε ότι μια και η παρούσα χρονική συγκυρία ταυτίζεται με την εξειδίκευση του ΠΕΠ 2014-2020, θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να δώσουν άμεσα Δελτίο Εξειδίκευσης της Εθνικής Πολιτικής, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη χρηματοδότηση δράσεων από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Επίσης, παρουσίασε στον κ. Πανούση τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η διάθεση 90 σκηνών από τις 115 που διαθέτει για την πολιτική προστασία όλου του Βορείου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: