Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Δεν θα λειτουργήσει το νέο κτήριο στο Λιμάνι Μαλαγαρίου Σάμου ?


Του Μανόλη Βασιλειά

Εδώ και αρκετό καιρό προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του κτηρίου στον Λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου, που θα στεγάσει προφανώς γραφείο της Λιμενικής Αρχής, Τουριστικά Γραφεία και Αίθουσα Αναμονής επιβατών με κυλικείο. 


Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σάμου. 

Πολλά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί και κάποια από αυτά τα βάζουμε σήμερα εδώ από τον "ΕΥΠΑΛΙΝΟ":


  • Γιατί και πως επιλέγει το συγκεκριμένο σημείο κατασκευής και δεν επιλέγει για κάτι τέτοιο, η αγορά ή η ενοικίαση κάποιου χώρου ή κτηρίου από την ήδη οικοδομική γραμμή της χερσαίας ζώνης του νέου Λιμένα ?
Κάντε "κλικ" στη φωτογραφία για μεγέθυνση
  • Γιατί επιλέχτηκε να χτίσουν ένα τέτοιο κτήριο πάνω στα μπάζα της προέκτασης προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να ανέβει ιδιαίτερα το κόστος κατασκευής, όπως τσιμεντοενέσεις, πανάκριβες ειδικές μονώσεις κλπ ?
  • Γιατί υποβάθμισαν την αξία των ήδη κτηρίων που υπήρχαν εκεί,  πάνω από 100 χρόνια, αφού έκλεισαν την οπτική τους πρόσβαση προς τη θάλασσα ?
    Κάντε "κλικ" στη φωτογραφία για μεγέθυνση
  • Γιατί επέλεξαν αυτή την αρχιτεκτονική μορφή να δώσουν στο κτήριο αυτό, αφού δεν δένει καθόλου με το περιβάλλον και δεν έχει καμία σχέση με τις παλιές πέτρινες αποθήκες του Μαλαγαρίου ? .
  • Ποια είναι τα μέλη της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής που ενέκριναν ένα τέτοιο αισθητικό κιτς εξάμβλωμα στη μέση του Νέου Λιμένα ?  Εκτός του γεγονότος ότι αντί για μεγάλα παράθυρα που θα μπορούσε ο επιβάτης να αγναντεύει τη θάλασσα και την πόλη μας, επιλέχτηκαν "πολεμίστρες"

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένουμε κανένα "υπεύθυνο" φορέα να μας απαντήσει, αλλά τα ερωτήματα τίθενται και δεν απαντιούνται, ως συνήθως. 

Κάντε "κλικ" στη φωτογραφία για μεγέθυνση
Που βρίσκεται λοιπόν η ευθύνη της νέας Δημοτικής Αρχής ?

Ο Δήμαρχος Σάμου, ανεξάρτητα τα συνεχιζόμενα ταξίδια του, γνωρίζει και δεν ενημερώνει τους πολίτες ότι το κτήριο αυτό ανεξάρτητα αν ολοκληρωθεί, δεν θα μπορεί να ανοίξει για τους πολίτες. Τσάμπα το φτιάχνουν. Άλλα πάλι χρήματα πεταμένα, αυτή τη φορά μέσα στη θάλασσα. 

Δεν θα μπορεί να ανοίξει το κτήριο αυτό, όσο στην περιοχή δεν θα λειτουργήσει ο Βιολογικός. Εκτός αν στην μελέτη προβλέπεται η κατασκευή στεγανού Βόθρου. Και το διευκρινίζουμε στεγανού, αφού η κατασκευή απορροφητικού πάνω στα μπάζα, ένα μέτρο από τη θάλασσα, σημαίνει ότι απευθείας τα λύματα θα οδηγούνται μέσω του δήθεν "βόθρου" απευθείας στη Θάλασσα. Αν πάραυτα το κάνουν, προφανώς το λόγο θα έχει από εκεί και πέρα το Λιμεναρχείο και ο Εισαγγελέας. 

Η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφέστατη για την προστασία της Θάλασσας και δεν εξαιρεί κανέναν, ούτε φυσικά τον "Τουρίστα" Δήμαρχο της Σάμου. 

Κάντε "κλικ" στη φωτογραφία για μεγέθυνση
Φροντίστε λοιπόν κύριοι της Δημοτικής αρχής σύντομα να λειτουργήσει ο Βιολογικός και στην περιοχή του Λιμένος Μαλαγαρίου, ή φτιάξτε απόλυτα στεγανό βόθρο, κάτι που θα ανεβάσει όμως το λειτουργικό κόστος του Κτηρίου. 

Κύριοι, υπάρχουν πολλά σημεία ακόμα που μπορείτε να κατασκευάζετε τέτοιου είδους κτήρια σε όλη  χερσαία ζώνη της Σάμου....Γεμίστε τα όλα...Μπαζώστε τα όλα.....Μην αφήσετε ούτε σπιθαμή γης ελεύθερη....Αυτό άλλωστε για εσάς αποκαλείται "ανάπτυξη". 


Φωτογραφίες: Γιώργος Βασιλειάς

 "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: