Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Δεν μας τα λες καλά κ. Γαβριήλ Σακελαρίδη.

Του Μανόλη Βασιλειά*


Όπως γνωρίζουν όλοι οι φίλοι αλλά και όλοι οι αναγνώστες μας, ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ' δεν εξυπηρετεί καμιά πολιτική, κομματική ή άλλη σκοπιμότητα. 

Από την αρχή κατοχυρώσαμε την πολιτική μας αυτονομία κινούμενοι πάντα στο χώρο της γνήσια Σοσιαλιστικής και Πατριωτικής Αριστεράς για το Νομό Σάμου αλλά και για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων που στέκονται δίπλα του, προκειμένου να ανατρέψουμε την ενδοτική πολιτική της τυφλής υπακοής και υποταγής της προηγούμενης κυβέρνησης, και να εδραιώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια άλλου είδους διακυβέρνηση της Χώρας. 

Μια διακυβέρνηση μακριά από μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που φτωχοποίησαν τους ΄Ελληνες και ξεπούλησαν αρκετά από τα ασημικά της χώρας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας στο σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών έως σήμερα, εκτός από δύο τρανταχτές περιπτώσεις.


Για όσο αφορά την πρώτη περίπτωση, ήδη έχουμε δημοσιεύσει τις θέσεις μας και αναμένουμε το αποτέλεσμα της έκβασης ώστε να επανέλθουμε αν χρειασθεί. 

Αφορά το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τίτλο του άρθρου μας: "Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι ένας αγωνιστής της Αριστεράς" ? , και ΄που θα μπορούσατε να το βρείτε: ΕΔΩ...!

Η δεύτερη προσφατη διαφοροποίηση μας αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τις Ελληνικές Τράπεζες. 

Να θυμίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια για να διασφαλισθεί η ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών έπαιρναν χρήματα από την κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα όχι με τη μορφή διατραπεζικού δανείου για τις ίδιες αλλά μέσα από τον γενικό δανεισμό της χώρας μας, και έτσι προχωρούσαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Μόνο που αυτά τα χρήματα προστέθηκαν στο κεντρικό χρέος του κράτους, που σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες συμβάλουν στην ενίσχυση αυτών των Α.Επιχειρήσεων. 

Από την άλλη οι Τράπεζες, τα χρήματα αυτά δεν τα "έριξαν" στην αγορά" ώστε να συμβάλουν στο περιορισμό των επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών, ούτε χρηματοδότησαν με αυτά τα χρήματα την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Αντίθετα τα περισσότερα τα χρησιμοποιήσαν για το λογιστικό και ταμειακό "κλείσιμο" των ανοιγμάτων τους στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες δραστηριότητές τους.

Όμως οι τόσες μεγάλες και συχνές ενισχύσεις, οι εγγυήσεις του Δημοσίου  και οι ανακεφαλαιοποίησεις άλλαξαν ουσιαστικά την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των λεγόμενων συστημικών Ελληνικών Τραπεζών. 

Έτσι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες τους έχασαν την πλειοψηφία των μετοχών που κατείχαν και έτσι το Ελληνικό Δημόσιο αναδεικνύεται ο νέος ιδιοκτήτης των Τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Αλφα και Eurobank. 

Με αυτό το σκεπτικό όλα αυτά τα χρόνια αλλά και προεκλογικά, σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ διαλαλούσε ότι όταν γίνει Κυβέρνηση θα ορίσει τις νέες διοικήσεις των τραπεζών και με αυτό τον τρόπο θα προχωρούσε στον απόλυτο έλεγχο τους, κάτι που θα βοηθούσε και στην συμβολή των Τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου μας.

Χθες Δευτέρα, με λύπη μας είδαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μιλώντας στον Σκάι να διαβεβαιώνει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στις διοικήσεις των Τραπεζών και πως δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα βλάψουν τη μετοχική αξία τους και ότι γίνεται, θα γίνεται σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές. Βλέπε: ΕΔΩ...!

Από την άλλη, συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, είχαν και χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας. Η συνάντηση των δύο ανδρών όπως αναφέρθηκε, είχε θέμα την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση του αναπτυξιακού της ρυθμού.

Εμείς λοιπόν εύλογα ρωτάμε:


  • Γιατί τώρα θεωρείται από την Κυβέρνηση της Αριστεράς, ότι οι Τραπεζίτες θα βοηθήσουν, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια ? 
  • Τι σημαίνει αυτή η υπαναχώρηση από τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ?
  • Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί τώρα θεωρείται ότι οι Τράπεζες με τις ίδιες διοικήσεις θα καταστούν μοχλός επανεκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας? 
  • Μήπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να αποσαφηνίσει η νέα Κυβέρνηση της Αριστεράς την τόσο σύντομη αλλαγή της πολιτικής και της στάσης της ?
  • Τι σκοπιμότητες ή τι ισορροπίες εξυπηρετούνται ? 

Εμείς θα περιμένουμε τις προγραματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης για το θέμα και ενδεχομένως να επανέλθουμε.  

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τώρα ολόκληρο το μικρό αυτό απόσπασμα για τις Τράπεζες, από την συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λίγους μήνες πριν, στην εκπομπή "Αυτοψία" στον Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ :



*Ο Μανόλης Βασιλειάς είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της "Κοινωνικής Συμφωνίας" με Πρόεδρο την Λούκα Κατσέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: