Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι ένας αγωνιστής της Αριστεράς ?


Του Μανόλη Βασιλειά*


Μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Φαίνεται ότι κάποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι αυτού του διαλόγου, αλλά αυτά προέρχονται μόνο από τον συντηρητικό χώρο, όπως για παράδειγμα τα ονόματα του κ. Κώστα Καρανανλή πρώην Πρωθυπουργού ή το όνομα του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και σημερινού επιτρόπου στην Ε.Ε του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το εύλογο ερώτημα που εκ των πραγμάτων προκύπτει είναι, για ποιο λόγο αναζητείται πρόσωπο για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον χώρο της μνημονιακής Δεξιάς ? "Βλέπε Εδώ...! για παράδειγμα"

Γιατί έχει αποκλειστεί όπως φαίνεται το ενδεχόμενο, το προτεινόμενο πρόσωπο να είναι ένας αγωνιστής της Αριστεράς, καθώς επίσης των γραμμάτων ή του πολιτισμού ?


Γιατί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην αντανακλά και να μην είναι σύμφυτος με τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στη βάση της κοινωνίας? 

Γιατί θεωρείται προφανώς αυτονόητο από κάποιους, ότι στον προοδευτικό χώρο δεν υπάρχουν ικανά στελέχη που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με πλήρη σοβαρότητα και επάρκεια σε αυτό τον θεσμό ?  

Θεωρεί κανείς αναγνώστης αυτού του άρθρου, ότι αν κυριαρχούσαν ξανά η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ, η πρότασή τους θα μπορούσε ποτέ να έχει σχέση με την Αριστερά, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη επιλογή τους για τον  κ. Σταύρο Δήμα ? 

Γιατί να θεωρείται ενδεχομένως μεταφυσικό το σενάριο ένας συντηρητικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράφει όλα τα νομοσχέδια της Βουλής προς εφαρμογή, ανάλογα φυσικά με τις υποκειμενικές του θεωρήσεις ώστε να δημιουργηθεί πολιτική κρίση και να ανακοπεί το έργο της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ?


Μήπως αυτή η επιλογή έχει να κάνει με κάποια συμφωνία - δέσμευση που δεν γνωρίζουμε για τη συγκρότηση της νέας δικομματικής Κυβέρνησης  ?

Μήπως αποτελεί επιλογή της νέας ηγετικής κυβερνητικής ομάδας που διαμορφώνεται, στα πλαίσια μιας στρατηγικής συναινέσεων που τυχόν αναζητείται με την αξιωματική αντιπολίτευση ?  

Κατά τη γνώμη μας ότι και να συμβαίνει, οφείλει πολιτικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει και να ερμηνεύσει την ενδεχόμενη μνημονιακή επιλογή της στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.  


Ας θυμηθούμε ότι στις 29 Μάρτη του 1985 ανεξάρτητα τις πιέσεις, ο Ανδρέας Παπανδρέου τόλμησε και δεν πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά αντίθετα μάλιστα τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη. 

Γιατί από τώρα αρχίζουμε τις "εκπτώσεις" ή τουλάχιστον έτσι  φαίνεται ? Εμείς θα περιμένουμε να δούμε την τελική επιλογή και θα επανέλθουμε σύντομα....


* Ο Μανόλης Βασιλειάς είναι μέλος της Π.Ε της "Κοινωνικής Συμφωνίας"



"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: