Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η ιστορία του Σαμιώτικου "καφέ Κρυστάλ" (video)



Η ιστορία του κτιρίου στους Βουρλιώτες Σάμου χάνεται στο παρελθόν, ενώ οι διηγήσεις τοποθετούν την αρχή της λειτουργίας του, γύρω στο 1890. 

Στις αφηγήσεις αυτές λοιπόν αναφέρεται ο Χρήστος Πολυχρόνης ως ο πρώτος γνωστός ιδιοκτήτης. Ασχολήθηκε ενεργά με το εμπόριο (Σάμος - Σμύρνη) και "έντυσε" το καφενείο (στην εποχή του ακόμα χασάπικο) με σκαλιστούς καθρέφτες, ξύλινα ρολόγια και πορσελάνινα φωτιστικά.

Το κτίριο προορίζονταν ως προίκα για την μονάκριβη θυγατέρα του, την Τριανταφυλλιά, όμως λόγω οικονομικών δυσχεριών, αναγκάστηκε να το πουλήσει. 

Παρολ' αυτά το μέρος ήταν γραφτό να παραμείνει στην οικογένεια, καθώς ο σύζυγος της Τριανταφυλλιάς (Μανώλης Λαγός) αποφάσισε να το αγοράσει και να το αναλάβει. 


Το 1915 Ο Μανώλης Λαγός ανέλαβε την διαχείριση του και το καθιέρωσε ως καφενείο. Εκέινη την εποχή μπορούσες να πιείς το κρασί σου και να καπνίσεις αρωματικό αργιλέ ενώ οι γυναίκες δεν ήταν επιτρεπτό να εργάζονται ή να συχνάζουν στα καφενεία.

Το 1951 ο Κωνσταντίνος Λαγός (γιός του Μανώλη), έπειτα από την απόπειρα του αδερφού του Ανδρέα, αποφάσισε να δοκιμάσει και εκείνος να το αναλάβει. 

Η σύζυγος του (Δέσποινα Θεοδώρου), έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτό και ήταν η δεύτερη μολις γυναίκα του χωριού, που τόλμησε να εργαστεί σε έναν χώρο, μέχρι τότε καθαρά αντρικό. 

Πέρασε ολόκληρη την ζωή της στο καφενείο (Κρυστάλ, όπως το αποκαλούσαν τότε) και συνδέθηκε στις μνήμες όλων με αυτό.


Την δεκαετία του 60', οι πρωτοι τουρίστες άρχισαν να ανακαλύπτουν το όμορφο χωρίο και την μικρή γραφική πλατεία. Άρχισαν έτσι σταδιακά να δένονται με το μικρό καφέ και να γίνονται χρόνο με τον χρόνο θαμώνες.

Το 1982, ο Κωνσταντίνος Λαγός αρρώστησε βαριά και το καφέ "Κρυστάλ" έκλεισε τις πόρτες του. Το 1984 έφυγε από την ζωή.

Το 1990 ο γιος του Κωνσταντίνου Λαγού, Διαμαντής, επέστρεψε από το Σίδνευ της Αυστραλίας. 

6 χρόνια μετά, με την στήριξη της γυναίκας του Ελένης, αποφάσισε να το επαναλειτουργήσει. 

Διατήρησαν τον χαρακτήρα του καφενείου και δημιούργησαν έναν χώρο που σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Έναν χώρο αναλλοίωτο στον χρόνο. 

Από τότε και έως σήμερα, το "Ελένη & Διαμαντής" καλώσορίζει τους φίλους και επισκέπτες, γιορτάζοντας την χαρά της ζωής, του καλοκαιριού και της απλότητας.



https://www.facebook.com/EleniDiamantis90

Δεν υπάρχουν σχόλια: