Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Σάμος: Εκδήλωση Επιτροπής Ειρήνης


Με κεντρικά συνθήματα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, το ΝΑΤΟ τώρα να διαλυθεί» και «Ούτε γή ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Αυγούστου ο «δρόμος θυσίας» από το μαρτυρικό χωριό της Δυτ. Σάμου Καστανιά , στο Καρλόβασι , που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, στη μνήμη των εκτελεσμένων ΕΑΜιτών της περιοχής τον Αύγουστο του 1943 από τους φασίστες Ιταλούς καταχτητές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πλατεία του χωριού όπου μίλησε ο Διαμ. Γρυδάκης μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης για την ανάπτυξη της ΕΑΜικής αντιστασιακής δράσης στη Σάμο ( που έφερε δυο μήνες αργότερα την προσωρινή απελευθέρωση του νησιού), και το χρονικό των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των φασιστών τον Αύγουστο του 1943 που κορυφώθηκαν με το φασιστικό έγκλημα των εκτελέσεων στη Καστανιά , τη Λέκκα, τους Κοσμαδαίους και τον Μαραθόκαμπο.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατέβηκαν από το μονοπάτι, το οποίο περπάτησαν για τελευταία φορά τα παλληκάρια της Καστανιάς, στο χώρο της εκτέλεσης όπου κατέθεσαν στεφάνια η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ , το Ν.Σ της ΚΝΕ, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, το παράρτημα Γυναικών Καρλοβάσου της ΟΓΕ και έγινε προσκλητήριο νεκρών.

Ακολούθησε αυτοκινητοπορεία προς τη Πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου από όπου πραηγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης σε αντιφασιστική – αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Έρη Ρίτσου λογοτέχνης κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου η οποία υπογράμμισε την ανάγκη της καθημερινής πάλης όλου του λαού ενάντια στο φασισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Σταύρος Κουτράκης μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης είπε μεταξύ άλλων: «Όλο το κόκκινο στις μέρες μας είναι αίμα. Και μη γελιέστε. Δεν είναι κανένα λιόγερμα που χτυπάει τον απέναντι τοίχο. Είναι ο πόλεμος, το πιο σιχαμένο παιδί του άνομου κέρδους και της άγριας εκμετάλλευσης που χτυπάει αδυσώπητα τις πόρτες μας. Που χτυπάει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό όπου λάχει, ό,τι λάχει και όπως λάχει. Χτυπάει νοσοκομεία στην Ουκρανία, σχολεία στην Παλαιστίνη, χτυπάει και τα φτωχαριά των καθημερινών ανθρώπων όπου γης, χωρίς να λογαριάζει κραυγές αγωνίας και πόνου, χωρίς να μετράει αίμα και κατάρες. Γιατί, σ’ αυτό το σάπιο σύστημα που ζούμε, όλα είναι απλά αριθμοί, αριθμοί και ποσοστά.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:



Πίσω απ’ τους αριθμούς ωστόσο, κρύβονται άνθρωποι, σαν και μας, εθισμένοι στον πλουτισμό με οποιοδήποτε τίμημα. Γι’ αυτούς όλα είναι ”δούναι – λαβείν”, και γνωρίζουμε καλά στο πετσί μας ποιοι έχουν χρεωθεί το ”δούναι” και ποιοι λυμαίνονται το ”λαβείν”.

Κι αυτό, σας βεβαιώνω, είναι η μοναδική αιτία για τον ανελέητο σφαγιασμό ολόκληρων πληθυσμών ανέκαθεν, μόνο και μόνο για τη λεηλασία του πλούτου τους, απ’ όταν το υλικό κέρδος παραμέρισε ή διέφθειρε τέχνες, φιλοσοφία και επιστήμη, κερδίζοντας με τη βοήθεια κυβερνήσεων, θρησκειών και λοιπών ποταπών εργαλείων, δυστυχώς, την πρωτοκαθεδρία στην ιεράρχηση των ανθρώπινων αξιών. Όλα τούτα τα γνωρίζουμε πια καλά και δε βολεί να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας.

Ποιος πιστεύει ακόμα στις μέρες μας πως η πολυσυζητημένη και ενορχηστρωμένη απ’ την αγαπημένη μας Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αφρικανική άνοιξη πραγματοποιήθηκε για να ανασάνουν οι στριμωγμένοι λαοί τόσων χωρών;

Ποιος πιστεύει ακόμα ότι οι επεμβάσεις από Ευρώπη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού, έγιναν για να απομακρυνθούν οι στυγεροί δικτάτορες και οι καταπιεστές;

Ποιος πιστεύει πως το Ισραήλ πραγματοποιεί τα κατ’ εξακολούθηση φριχτά εγκλήματά του εναντίον του λαού της μαρτυρικής Παλαιστίνης και των άλλων γειτόνων του, για να διασφαλίσει, τάχα μου, το ζωτικό του χώρο;» (……………)

«όποιος πιστεύει πως οι τρωικοί πόλεμοι γίνονταν και γίνονται για κάποια ωραία Ελένη ή οποιαδήποτε άλλη δίκαια αιτία, πλανιέται. Είναι γιατί δεν έχει τολμήσει να κοιτάξει την ιστορία κατάματα και κρύβεται πίσω από ψευτοπατριωτικά σοφίσματα και εξωραϊστικές παραχαράξεις αυτών που τη γράψανε. Γιατί όποιος δεν το κατάλαβε ακόμα, ας το μάθει, απ’ τους εκάστοτε τρωικούς που σαρώνουνε πολιτισμούς ολάκερους αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και δυστυχία, οι κρατούντες το πλιάτσικο μόνο κρατάνε και λησμονούν την ομορφιά, για την οποία, υποτίθεται, τους ξεκινάνε, αν αυτή δε μεταφράζεται σε όβολα. Η ομορφιά, ψυχική, πνευματική ή ό,τι άλλο, το άλλοθί τους μόνο αποτελεί κι έναν καλό λόγο για να πείσουν εμάς, τους αφελείς και ευκολόπιστους, να σταθούμε μπροστά, εμείς και τα παιδιά μας, κινητήρια, όπως πάντα, δύναμη στην εκπλήρωση των βρόμικων σχεδίων τους. Απλά… αναλώσιμοι.

Εμείς απλά αναλώσιμοι κι εκείνοι, οι άγριοι εκμεταλλευτές, άγνωστοι μεγαλομέτοχοι ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπών εισηγμένων και πολυεθνικών, ψύχραιμοι και ατάραχοι, κρύβονται πίσω από κυβερνήσεις που εμείς δημοκρατικότατα εκλέγουμε, πίσω από μεγαλώνυμους οργανισμούς που πρέπει να σεβόμαστε, πίσω από θρησκείες που πρέπει να φοβόμαστε, πίσω από λέξεις-έννοιες που κάποτε αγαπήσαμε.

Και να τα παιδιά μας, κάτω από ξένες ηγεσίες, να ρυθμίζουν, τάχα, την κυκλοφορία στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και όπου γης, κηλιδώνοντας ανεξίτηλα τη μνήμη και τη συνείδησή τους.

Και να ο ειρηνόπνευστος ΟΗΕ, μήνες και χρόνια τώρα να αγνοεί ή και να σιγοντάρει τόσο προκλητικά τις σφαγές στη λωρίδα της Γάζας, στο μακελεμένο Ιράκ, στη διαμελισμένη Ουκρανία, στην ξεχαρβαλωμένη Λιβύη, στο Μάλι.

Και να τα κοράκια που ετοιμάζουν καινούριες επεμβάσεις για το Ιράν και όπου αλλού μυριστούν ψητό.

Και να οι αμερικάνικες εταιρίες να τα βρίσκουν μια χαρά με τις ρώσικες για τα πετρέλαια στη βόρια θάλασσα την ίδια ώρα που οι Ουκρανοί αλληλοσκοτώνονται για το ίδιο λόγο.

Και να οι φασίστες που ξαναβγαίνουν απ’ το σκοταδιασμένο υπόγειο της ιστορίας και παίρνουν κεφάλι, βρίζοντας και σκοτώνοντας -αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν-, γιατί αυτό βολεύει τα αφεντικά.

Και να οι ασθένειες της φτώχιας και η πείνα να σβήνουν απ’ το χάρτη πληθυσμούς ολάκερους σε χώρες που ξεχειλίζουν πετρέλαιο και διαμάντια.

Και να τα μεγαθήρια του ενεργειακού πλούτου να χτυπάνε την πόρτα μας με το γνωστό ύφος του γκάγκστερ που δε σηκώνει το ”όχι”». (………………..) «εδώ μπροστά σας σήμερα δεν βλέπετε μια χούφτα ρομαντικών, που άλλο δεν έχουν να κάνουν, απ’ το να περπατούν και να φωνάζουν στις ησυχασμένες πόλεις, τα χωριά και τα όρη χάρην αθλοπαιδιάς ή συνήθειας ή κάποιων ληγμένων, όπως λένε πολλοί, οραμάτων. Είναι οι αλύγιστοι που δε σηκώνουν τ’ άδικο και δε χαμπαριάζουν από απελπισίες και απογοητεύσεις. Που έχουν τους ανθρώπους πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει. Που πριν λίγη ώρα καλέσανε τα προδομένα από ντόπιους άρχοντες και δολοφονημένα απ’ τους Ιταλούς φασίστες παλικάρια της Καστανιάς σε νεκρόδειπνο. Που δε φοβούνται να φωνάξουν την αλήθεια και να δείξουν ξεκάθαρα με το δείχτη, απ’ τη μια τον αληθινό φονιά κι απ’ την άλλη τη μοναδική διέξοδο απ’ το λαβύρινθο της τραγικής καθημερινότητάς μας, μέσα απ’ το ταπεινό μονοπάτι της ανθρωπιάς και του φωτεινού μέλλοντος.

Είναι οι σύντροφοι που πάντα νοιάζονται, πάντα συμπονάνε και πάντα γελάνε. Κοιτάτε τους! Από βαρύ μνημόσυνο έρχονται, για το βαρύ μέλλον πλάθουν τα όμορφα σχέδιά τους κι ακόμα γελάνε. Ακόμα γελάνε τ’ ουρανού.

Ε, λοιπόν, αυτό το χαμόγελο, που λέει κι μεγάλος ποιητής μας, ο Ρίτσος, αυτό το χαμόγελο κι αυτό τον ουρανό δεν μπορούν να μας τα πάρουν.

Αυτό το χαμόγελο κι αυτό τον ουρανό, δε θ’ αφήσουμε να μας τα πάρουν.

Χαιρετώ τα αδικοχαμένα παλικάρια της Καστανιάς και της Σάμου όλης.

Χαιρετώ τους ακούραστους αγωνιστές της ζωής και του ονείρου.»

Η εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης συνέπεσε με την ημέρα πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ που κήρυξε για τις 30 Αυγούστου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και έκλεισε με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν «καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή , το ΝΑΤΟ τώρα να διαλυθεί»

Δεν υπάρχουν σχόλια: