Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Αύριο οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν την Κυριακή περίπου 53 εκατ. πολίτες της Τουρκίας προκειμένου να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος εκλέγεται με λαϊκή ψήφο για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλή, με τους τρεις υποψηφίους -τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για 12 χρόνια ως πρωθυπουργός και είναι το απόλυτο φαβορί, τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και κοινό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς - να καλούν τους υποστηρικτές τους για να ψηφίσουν.

Αν κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει θητεία πέντε ετών και έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Aμπντουλάχ Γκιουλ λήγει στις 28 Αυγούστου.

Τα ψηφοδέλτια θα έχουν φωτογραφίες και τα ονόματα των τριών υποψηφίων, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διαρκέσει από τις 08.00 έως τις 17.00.

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν εκλεγεί πρόεδρος, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, το ενδιαφέρον θα στραφεί στο ποιος θα είναι ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία.

http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: