Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος θα "ξεπουλήσει" τη Σάμο? (video)

Του (Παρα) πολιτικού Ηδονιστή*



Σήμερα απαντούμε στο ερώτημα όλων, γιατί ο Μιχάλης Αγγελόπουλος έδειξε ξαφνικό ενδιαφέρoν για τη Σάμο. 

Δεν είναι μόνο η επιθυμία του να καταφέρει κάποια στιγμή να γίνει βουλευτής, αυτή τη φορά υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας.

Ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι εδώ για να "ξεπουλήσει" τη Σάμο μέσω των ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες). Απαραίτητο σε αυτό το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου να εκλεγεί στην Περιφέρεια και η εκλεχτή της Ν.Δ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Πριν από περίπου δυο χρόνια σε συνέντευξη του στο Γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, παρουσίασε τη θέση του υπέρ της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ελλάδα, καθώς «οι περικοπές από μόνες τους δε φέρνουν ανάπτυξη».


Διαβάστε προσεκτικά τι είναι οι ΕΟΖ και δείτε παλιότερη δήλωση του για το θέμα αυτό.


Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, εν συντομία Ε.Ο.Ζ., είναι μια μοντέρνα εκδοχή των παλιών αποικιών. Είναι κράτος εν κράτη. Δηλαδή μέρος της εδαφικής επικράτειας ενός κράτους εκχωρείται σε ιδιώτες επενδυτές με:

· ειδικό εργασιακό καθεστώς

· ειδικό φορολογικό καθεστώς

· και ειδικό διοικητικό καθεστώς

προκειμένου να το αξιοποιήσουν προς όφελός τους. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες έχουμε πάμπολες στον κόσμο -γύρω στις 3.500- και αφορούν χώρες που βρίσκονται είτε σε χρεοκοπία, είτε στο χείλος χρεοκοπίας για να υπάρχει το άλλοθι της δημιουργίας τους.


Ποιος κερδίζει από τις ΕΟΖ; 

Οι ξένοι επενδυτές θα πληρώνουν λίγους φόρους. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεγάλες επενδύσεις για τις υποδομές των ΕΟΖ.

Υπάρχουν κίνδυνοι όμως όπως η ξαφνική αποχώρηση μιας εταιρείας από την ΕΟΖ.

Δείτε για παράδειγμα την Νοkia, που μετέφερε τις εγκαταστάσεις της από τη Γερμανία στην οποία έδρευε, στη Ρουμανία αμέσως μόλις τελείωσε η προνομιακή μεταχείρισή της.


Τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν οι ΕΟΖ στο εσωτερικό της χώρας;

Στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν οι ΕΟΖ θα υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στους μισθούς, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΕΟΖ θα χάσουν την κοινωνική ασφάλεια που έχουν οι εκτός των ζωνών συνάδελφοί τους.


 Θα το επιτρέψουμε ; 




Κυριακή ψηφίζουμε, την Δευτέρα φεύγουν !


* Ο Παραπολιτικός Ηδονιστής είναι εξωτερικός Συνεργάτης μας και γράφει κατά καιρούς  άρθρα αποκλειστικά στον "ΕΥΠΑΛΙΝΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: