Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Απάντηση αναγνώστη στο δημοσίευμά για κ. Μιχ. Αγγελόπουλο και ΕΟΖ


Επιστολή μας έστειλε αναγνώστης του "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ" με αφορμή το δημοσίευμα εξωτερικού μας συνεργάτη, με θέμα τις ΕΟΖ ( Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) και τις παλιότερες δηλώσεις του κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου. 

Εμείς στο "ΕΥΠΑΛΙΝΟ επιδιώκοντας να συμβάλουμε στον πολιτικό και αυτοδιοικητικό διάλογο στο Νησί μας κατά την προεκλογική περίοδο δημοσιεύουμε σήμερα μια άλλη άποψη. 

Περιμένουμε και τα σχόλια του κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου που με χαρά και ενδιαφέρον θα δημοσιεύσουμε άμεσα. 



Αγαπητέ συντάκτη του «Ευπαλίνος»,

Σε δημοσίευμα σας αναρωτιέστε αν ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι υποψήφιος Δήμαρχος για να «ξεπουλήσει» όπως γράφεται τη Σάμο μέσω των ΕΟΖ (Ειδικών Οικονομικών Ζωνών), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά.

Ε λοιπόν κύριε συντάκτη μάθετε ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δεν αποτελούν «ξεπούλημα» αλλά ένα ευέλικτο «εργαλείο» το οποίο μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα μας και να δώσει πραγματική ανάπτυξη.


Για το θέμα αυτό το ΕΒΕΑ εκτιμά ότι η δημιουργία ΕΟΖ στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, σε αυτήν την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με όλα τα συνεπακόλουθα θετικά αποτελέσματα, αλλά και στην αύξηση των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου, που σε διαφορετική περίπτωση θα εκλείψουν.

Όπως μάλιστα έχει τονίσει στο παρελθόν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος θα μπορούσαν να δοθούν τα εξής κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, τα οποία και αντιγράφω για τις ανάγκες της απάντησης μου:


● Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στις ΕΟΖ, κάτω του 10% σε σχέση με το 20% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια.

● Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Ενώ για το καθεστώς λειτουργίας των ΕΟΖ το ΕΒΕΑ προτείνει:


● Να οριστεί ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της τάξης του 80% των έργων και των προμηθειών για την υλοποίηση των επενδύσεων, να γίνει από ελληνικές εταιρίες.

● Ποσοστό της τάξης τουλάχιστον του 0,5% των μετά φόρων κερδών, να αποδίδεται στην Περιφέρεια όπου βρίσκεται η ΕΟΖ, για την υποστήριξη παρόμοιων δραστηριοτήτων ή και για κοινωφελή έργα και σκοπούς.

● Να υπάρχει δέσμευση πρόσληψης, τουλάχιστον 20%, του ανειδίκευτου προσωπικού από την τοπική κοινωνία, μέσω του ΟΑΕΔ.

● Να ισχύει και για τις ΕΟΖ το εργασιακό καθεστώς που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια, χωρίς διαφοροποίηση.

● Να ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο φορολογικός ανταγωνισμός από γείτονες χώρες, μέλη της Ε.Ε.


Με βάση όλα αυτά γίνεται ξεκάθαρο ότι μόνο κέρδος θα μπορούσε να είναι για τον τόπο μας και την χώρα μας μια τέτοια πιθανή ένταξη της Σάμου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. 


Οι επενδύσεις κ. Συντάκτη δεν είναι “ξεπούλημα”, δίνουν ανάπτυξη στον τόπο.

Κυριακή ψηφίζουμε αλλά προσοχή να μην φύγουν την Δευτέρα οι επενδύσεις!

Υ.Γ. Παρακαλώ να δημοσιευθεί ανώνυμα όπως και το δικό σας κείμενο.



Σχετικό Δημοσίευμά μας: ΕΔΩ....!

Δεν υπάρχουν σχόλια: