Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

70.000 άνδρες και γυναίκες των ΕΕΔ σε σενάρια εισβολής σε Έβρο-νησιά

Mε σενάρια που ξεκινούν από την πρόκληση "θερμού" επεισοδίου σε θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίο στα όρια των FIR Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την αντιμετώπιση τουρκικής εισβολής στον Έβρο ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη διακλαδική άσκηση των ΕΔ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» και η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Τα σενάρια είναι απολύτως ρεαλιστικά και έχουν έντονο τον χαρακτήρα του αυτοσχεδιασμού των διοικητών των σχηματισμών σε διάφορες φάσεις του αγώνα προκειμένου να καταδειχθεί το επίπεδο λήψης πρωτοβουλιών από την πλευρά τους.

Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου άμεσα ή έμμεσα 70.000 προσωπικό, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των υπηρετούντων στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Η «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» διεξάγεται πρακτικά σε όλη την Ελλάδα η τελική της φάση όμως επικεντρώνεται σε σημεία τα οποία το επιτελείο θεωρεί πως χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης με ότι αυτό συνπάγεται. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς, συμμετέχουν και πολιτικοί Φορείς (ΥΠΕΘΑ, ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ, ΠΑΜ-ΠΣΕΑ του πολιτικού τομέα, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο Π.Σ, ΥΠΝ-Αρχηγείο Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ, ΕΥΠ, ΥΠΑ, ΕΜΥ).

Έτσι στην συγκεκριμένη άσκηση οι δύο τελικές φάσεις θα πραγματοποιηθούν η μια στην Αλεξανδρούπολη και η άλλη στην Λέσβο.

Oι μέχρι στιγμής αναφερόμενες διαθεσιμότητες "είναι καλές" ανέφερε λακωνικά πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Στο ΠΝ η διαθεσιμότητα που παρουσιάζεται στα περισσότερα μέσα είναι "ικανοποιητική" με τις φρεγάτες να πλησιάζουν το 70% και τα υποβρύχια το 80%.

Στην Αεροπορία δοκιμάζονται σενάρια υποστήριξης, αλλά και προσβολής εχθρικών σχηματισμών στα σημεία συγκέντρωσής τους, Οι διαθεσιμότητες επίσης είναι σε ανεκτά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής...

Η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σε αυτή ήταν ενταγμένη και η άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8/13»,η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και που ως σκοπό είχε την βελτίωση των χρόνων αντίδρασης σε όλες τις διαδικασίες, της δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που σχετίζεται με την «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».

Αυτό γιατί σκοπός της τελευταίας είναι η δοκιμασία των ΕΔ στην αντιμετώπιση μιας αιφνιδιαστικής κρίσης που θα προκύψει στο Αιγαίο, αλλά και σε ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ το σενάριο της άσκησης εδράζεται στην αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

Κάτι που σημαίνει πως το ΥΠΕΘΑ εξακολουθεί να φαίνεται ανήσυχο για την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή καθώς η διεξαγωγή της αφορά την αντίδραση των ΕΔ σε περίπτωση έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σταθερότητα αλλά και την ίδια την Εθνική κυριαρχία.


Η επανάληψη της άσκησης που έχει να πραγματοποιηθεί από το 2010 και που η ακύρωσή της για δύο χρονιές είχε να κάνει με την έλλειψη κονδυλίων είναι ένα θετικό προς την σωστή κατεύθυνση βήμα αλλά αν αυτή δεν συνδυαστεί με απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς την αύξηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ τότε τα οφέλη που θα προκύψουν από την εκπαίδευση του προσωπικού γρήγορα θα εξανεμιστούν.

Από εκεί και πέρα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση για να διαπιστωθεί εάν ο φετινός «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» θα περιέχει την απαραίτητη κινητοποίηση ή αν απλά θα πρόκειται για μια «μεγέθυνση» των ασκήσεων «Πυρπολητής». Ούτος ή άλλως η άσκηση συντίθεται από επιμέρους ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ΕΔ όπως η «Πυρπολητή΅», η «Αστραπή» για το ΠΝ ή η «Ηνίοχος» για την ΠΑ σε ένα κοινό εκπαιδευτικό πλαίσιο.
defencenet.gr

Σάμος: Καταδίωξη και σύλληψη του διακινητή

Πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος εντόπισε σήμερα το μεσημέρι στον Άγιο Κωνσταντίνο Σάμου μία ύποπτη μηχανοκίνητη λέμβο, την οποία ακινητοποίησε έπειτα από καταδίωξη.

Στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σάμου συνέλαβαν τον 35χρονο αλλοδαπό χειριστή της λέμβου ενώ στη συνέχεια εντόπισαν στη ξηρά 11 αλλοδαπούς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Από το Λιμεναρχείο Σάμου, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

my-samos.blogspot.gr

Πανικός στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τις εκλογές

“Κρύβονται πίσω από τη τρόικα, τα sms, την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και οποιονδήποτε άλλο. Την ίδια στιγμή τολμούν να μιλούν για Σύνταγμα και Δημοκρατία. Αυτοί που το κουρέλιασαν για να κάνουν τα χατίρια των δανειστών. Αυτοί που στηρίζονται μονάχα σε μια χούφτα ολιγαρχών της επιχειρηματικής ελίτ που λήστεψε την Ελλάδα και έχει βγάλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό κρυμμένα σε χιλιάδες λίστες «Lagarde».”

Σωρεία ερωτημάτων εγείρεται γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το «ξεδόντιασμα» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η χρονική συγκυρία, η απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία σε επίπεδο ηγεσίας είναι εξαφανισμένη, για επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος. Η κυβέρνηση, δυστυχώς για τη χώρα, προσπαθεί να εμπλέξει τις εξελίξεις, με όποιο τρόπο κι αν αυτές προέκυψαν, με την τρόικα και την πιστή εφαρμογή της εντολής – υλοποίησης των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.

Τον θλιβερό χορό της προπαγάνδας, σέρνουν όλοι όσοι τόσο καιρό έκαναν τους ανήξερους και για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία αλλά και για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Αν κάποιος όμως «διαβάσει πίσω από τις γραμμές», τότε πολύ εύκολα θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να λειτουργεί. Βρίσκεται σε μια κατάσταση αφασίας. Η υιοθέτηση της ανιστόρητης «θεωρίας των δύο άκρων», έχει καταδικαστεί από πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ούτε αυτούς προφανώς τους ακούν. Δε μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς.

Πέρα από την διαλυμένη κοινοβουλευτική ομάδα του «ΠΑΣΟΚ», η οποία κρατιέται με νύχια και με δόντια «ενωμένη» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι ρωγμές και στην ΝΔ, έχουν αρχίσει να γίνονται τεράστια χάσματα, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς και το περιβάλλον του να απομονωθούν. Ίσως για πρώτη φορά, από τη μεταπολίτευση και μετά να μη δίνουν σημασία ή να καταδικάζονται οι πρωθυπουργικές απόψεις και κατευθύνσεις και ο ίδιος να παραμένει πεισματικά στη θέση του.

«Ποιες εκλογές;», είπε κάποιος άγνωστος στο πανελλήνιο, Γραμματέας της Κ.Ε του «ΠΑΣΟΚ», ονόματι Νίκος Ανδρουλάκης. «Πρέπει να βρούμε μια λύση για να μην οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό σε μία περιπέτεια χωρίς να υπάρχει λόγος. Τώρα δεν υπάρχει θέμα εκλογών», είπε χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει λόγος για τον κύριο Νίκο Ανδρουλάκη. Το ότι μια ολόκληρη χώρα εδώ και 4 χρόνια καταστρέφεται, δεν συνιστά λόγο εκλογών για τον ίδιο. Κατά τον Γραμματέα του «ΠΑΣΟΚ», οι εκλογές είναι «περιπέτεια». Το ίδιο το Σύνταγμα όμως προβλέπει ότι οι εκλογές είναι η διαδικασία, κατά την οποία ο λαός αποφασίζει ειρηνικά και δημοκρατικά για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει και κυρίως με ποιο προγραμματικό πλαίσιο.

Για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου βέβαια μπορεί Δημοκρατία να είναι οι ατελείωτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή οι «περίεργες» τροπολογίες μέσα σε άσχετα νομοσχέδια, οι οποίες προβλέπουν απαλλαγή «πόθεν έσχες» για όσους μετέχουν σε ναυτιλιακές εταιρείες. 

Αν δεν αποσυρόταν από την πανικόβλητη κυβέρνηση άρον - άρον θα ψηφιζόταν (και αυτή). Μια ματιά στο τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη μπορεί να καταδείξει για το αν οι πολίτες συμφωνούν ή όχι με τις άγριες πολιτικές λιτότητας.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, παρόλο που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με μίζες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κρατιέται με νύχια και με δόντια στην εξουσία λέγοντας ότι «Ότι και να γίνει η κυβερνητική πολιτική θα εφαρμοστεί». Στην Πορτογαλία, ο λαός προσήλθε στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξει τους νέους τοπικούς άρχοντες, με τα τοπικά ΜΜΕ να λένε ότι είναι ένα εκλογικό κρας τεστ για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως «Ότι και να γίνει, η κυβερνητική πολιτική δεν αλλάζει».

Στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Λέτα, λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ., με αποτέλεσμα η γειτονική Ιταλία να βρίσκεται ante portas της κατάρρευσης. Στην Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες, πιέζουν την Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει τις πολιτικές άγριας λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι αλλιώς δε θα δεχτούν να μετάσχουν σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Ο Σόιμπλε λέει και εκεί τα ίδια «Η κυβερνητική πολιτική δεν αλλάζει». Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν σε μια Ευρώπη, η οποία αν συνεχίσει για λίγο ακόμα τότε βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τουλάχιστον οι πολιτικοί πρωταγωνιστές στις χώρες της Ευρώπης, μένουν εκεί και δίνουν τις μάχες τους.

Στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια, αυτοί που θέριεψαν και χάιδεψαν την Χρυσή Αυγή, υπολογίζοντάς την ως θλιβερή εφεδρεία καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, είναι εξαφανισμένοι. Κρύβονται πίσω από τη τρόικα, τα sms, την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και οποιονδήποτε άλλο. Την ίδια στιγμή τολμούν να μιλούν για Σύνταγμα και Δημοκρατία. Αυτοί που το κουρέλιασαν για να κάνουν τα χατίρια των δανειστών.

Αυτοί που στηρίζονται μονάχα σε μια χούφτα ολιγαρχών της επιχειρηματικής ελίτ που λήστεψε την Ελλάδα και έχει βγάλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό κρυμμένα σε χιλιάδες λίστες «Lagarde». Οι ίδιοι οι ξένοι τα λένε. Αυτοί λοιπόν μαζί με την πτωχευμένη μιντιοκρατία, η οποία τους «λιβανίζει» από το πρωί μέχρι το βράδυ, μιλούν για «περιπέτεια» αναφερόμενοι στις εκλογές. Δίκιο έχουν. Περιπέτεια θα είναι. Για αυτούς όμως. Για τον ελληνικό λαό θα είναι λύτρωση…

Κώστας Καπνίσης
periodista

Αγνη Καλογερή προς Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου

Πριν από λίγο, επιστολή έστειλε η Βουλευτής Σάμου κα. Αγνή Καλογερή στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα της για το θέμα του κλεισίματος των Νηπειαγωγείων Σάμου.

Η Επιστολή έχει ως εξής:


Προς: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σάμου
Κοινοποίηση: ΜΜΕ

Κύριε Πρόεδρε,

Δυστυχώς δεν μπορώ να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/09/2013 λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής μου στην Ικαρία.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την παύση λειτουργίας 5 νηπιαγωγείων στο νησί της Σάμου αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών βλάπτει σοβαρά εκτός από την υγεία και την παιδεία.

Επίσης αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη μιας και μπροστά στην υποτιθέμενη «ευημερία των αριθμών» δεν διστάζει να εκθέτει ζωές νηπίων σε κίνδυνο.

Ο αγώνας των γονιών και όλων των εμπλεκόμενων, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και συμπαραστάτη.

Μπροστά στον κρατικό μηχανισμό που σφυρίζει αδιάφορα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αποτελέσει μοχλό πολιτικής πίεσης και βήμα για την παραπέρα προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των πολιτών.

Κάθε χτύπημα στην παιδεία είναι χτύπημα στην πατρίδα μας, είναι χτύπημα στο μέλλον του λαού μας.

Με τιμή
ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

Για να μην ξεχνιόμαστε....


Έρχονται "καταιγίδες" στα Νησιά μας

Σημαντική μεταβολή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και για πτώση της θερμοκρασίας.

Για την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Σάμο, οι μετεωρολόγοι μιλούν για καταιγίδες το μεσημέρι και το βράδυ της Τρίτης, καθώς και το πρωί της Τετάρτης.

Από το βράδυ της Τετάρτης τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Ωστόσο, ο υδράργυρος θα παραμείνει χαμηλά, θα κυμαίνεται από 11 - 18 βαθμούς Κελσίου ώς το τέλος της εβδομάδας.


Ο επιμένων Φαήλος (Βίντεο)

Ακόμη και "γαλάζιοι" πάγωσαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όταν είδαν στον ΣΚΑΪ τον προνομιακό συνομιλητή του Αντ. Σαμαράκαι μέλος της Π.Ε., Φ. Κρανιδιώτη, να σχολιάζει τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών υπερασπιζόμενος τη... χρυσαυγίτικη ατζέντα και συγκεκριμένα την "ανάγκη" να "τσακίσουμε τη λαθρομετανάστευση".

 Πάντως, αν και προχθές έκανε λόγο για "εγκληματική συμμορία", στα τέλη του 2012 (στις 30 Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα), έγραφε άλλα πράγματα στην εφημερίδα "Δημοκρατία": «Η Χρυσή Αυγή, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες. 

Οι εκατόμβες των μαχαιρωμένων αλλοδαπών υπάρχουν στην ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της 'προοδευτικιάς' δημοσιογραφίας και στις παρεμβάσεις της Κλάραμπελ και λοιπών φωταδιστών κοινοβουλευτικών του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ / 'Βίλα Αμαλία'". Πριν από έναν χρόνο, η Χ.Α. έριχνε μερικές... "ψιλές". Τώρα είναι "εγκληματική συμμορία". Και κάποιοι διαρκώς αμετανόητοι.


avgi.gr

Το Πρωτοσέλιδο του "Σαμιακού Τύπου"


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ "ANUGA 2013"

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών «ANUGA 2013», η οποία διοργανώνεται από τo Σάββατο 5 έως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, στο εκθεσιακό κέντρο “Koelnmesse” της Κολωνίας Γερμανίας. Αποτελεί την κορυφαία διεθνή έκθεση του κλάδου στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με τη “SIAL” του Παρισιού (τη δεύτερη σε μέγεθος διεθνή έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο), στην οποία επίσης συμμετείχε η Περιφέρεια πέρυσι. 

Απευθύνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες, οι οποίοι προσέρχονται απ’ όλο τον κόσμο, αφού θεωρείται το κατεξοχήν σημείο συνάντησης όλων των διανομέων τροφίμων και ποτών του κόσμου, ενώ οι εκθέτες προέρχονται επίσης από χώρες όλου του κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρεται (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του site) ότι στην τελευταία “ANUGA” του 2011, συμμετείχαν 6.743 εκθέτες από 97 χώρες, ενώ την επισκέφθηκαν 154.516 trade visitors (προσκεκλημένοι αγοραστές – hosted buyers: εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δικτύων διανομών, super markets, εξαγωγικών & εισαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων, κ.α.) από 185 χώρες του κόσμου. Τα αντίστοιχα μεγέθη της “SIAL” του Παρισιού ήταν το 2010: 5.700 εκθέτες, προερχόμενοι από 106 χώρες, ενώ το σύνολο των εμπορικών επισκεπτών ανήλθε στις 136.381 από 200 χώρες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δέχθηκε πληθώρα αιτημάτων από πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών και ειδικεύονται στις εξαγωγές, αλλά και από επιχειρήσεις που αν και μέχρι σήμερα δεν εξάγουν, επιθυμούν να στραφούν σ’ αυτές (λόγω κυρίως της αδυναμίας της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τα προϊόντα τους), προκειμένου να οργανώσει μία ομαδική συμμετοχή στο κορυφαίο αυτό γεγονός του κόσμου. Κατόπιν σχετικών διερευνητικών επαφών που ακολούθησαν, διαπιστώθηκε πράγματι το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων για τη συμμετοχή στην εν λόγω κλαδική έκθεση, προκειμένου να παρουσιαστεί η παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής και να κλειστούν επί μέρους συμφωνίες για προώθηση των προϊόντων τους σε αγορές εκτός Ελλάδας.

Επιπλέον υπήρξε και μία εξαιρετική πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) μέσω του Επιμελητηρίου Λέσβου, η οποία θα συμμετάσχει διά του εξειδικευμένου προγράμματος προώθησης “DAILY CHOCE”, στην εν λόγω διεθνή έκθεση, φιλοξενώντας εντός των περιπτέρων της, μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά και ομαδικές αποστολές. Το εν λόγω πρόγραμμα, αναφέρεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κατά βάση πιστοποιημένων Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π., που είναι: ελαιοκομικά, τυροκομικά, μελισσοκομικά και παξιμάδια. Με δεδομένο ότι τα αλκοολούχα ποτά, δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ενώ υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον από μερίδα επιχειρήσεων να συμμετάσχουν, καταβλήθηκε προσπάθεια και η Κ.Ε.Ε.Ε. πέτυχε, να δοθεί ιδιαίτερος χώρος εντός του «Hall» των αλκοολούχων ποτών, σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου να συμμετάσχουν κι’ αυτές (εκτός του γενικότερου moto “Daily Choice”).

Ως εκ τούτου και με δεδομένα: α) την αναγκαιότητα παρουσίας του Βορείου Αιγαίου σε δράσεις σχετικές με την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών, ιδιαίτερα δε σε τέτοιου κύρους, εμβέλειας και δυναμικής διεθνείς εκθέσεις, και β) την εξαιρετικά οικονομική προσφορά της Κ.Ε.Ε.Ε., αποφασίστηκε η συμμετοχή της Π.Β.Α. – Επιμελητηρίου Λέσβου στην “ANUGA 2013”, εντός των ενιαίων χώρων της Κ.Ε.Ε.Ε., ως συντονιστικού φορέα των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, με βασικό στόχο την άμεση προώθηση των εξαγωγών των ποιοτικών προϊόντων τους, καθώς και την καθιέρωση της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής και των ιδιαίτερων παραδοσιακών προϊόντων της (ελιές & ελαιόλαδο, τυροκομικά, ούζο – αποστάγματα, οίνοι, εδέσματα, μελισσοκομικά, κ.α.).

Τα δύο standς της Π.Β.Α. θα βρίσκονται στα αντίστοιχα δύο περίπτερα της Κ.Ε.Ε.Ε. (προϊόντα “Daily Choice” και αλκοολούχα ποτά). Το πρώτο stand θα είναι γύρω στα 40 τ.μ., με τρεις προσόψεις και το δεύτερο γύρω στα 10 τ,μ. με δύο προσόψεις. Η συμμετοχή θα βασίζεται στην παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου ως παραγωγική περιοχή τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη προβολή των “brand names” των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτά νόημα η προώθηση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός καταναλωτής με τις εξαγωγικές – τυποποιητικές φίρμες. Θα ακολουθήσει έγγραφη κλαδική – εξατομικευμένη ενημέρωση – απολογισμός (report), για την πιθανή ζήτηση των προϊόντων από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα αναφορικά με τις εξαγωγές των τοπικών επιχειρήσεων.

Το design των δύο stands της Π.Β.Α. θα ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία του σχεδιασμού της Κ.Ε.Ε.Ε. (που θα φιλοξενεί το Βόρειο Αιγαίο). Θα είναι μία πολύ μοντέρνα κατασκευή, με την ύπαρξη στον ενιαίο χώρο ειδικών info desks, γυάλινων επιδαπέδιων βιτρινών, επιτοίχιων βιτρινών, γυάλινων ραφιών και meeting points. Όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι εκθεμάτων – προϊόντων & εντύπων, γευσιγνωστικών δοκιμών – δειγματοδιανομών και συσκέψεων με τους προσκεκλημένους αγοραστές. Το «παρών» στη μεγαλύτερη ομαδική αποστολή του Βορείου Αιγαίου που έχει γίνει ποτέ στη σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου παγκοσμίως, αναμένεται να δώσουν αρκετοί επιχειρηματίες – export managers του Βορείου Αιγαίου, ενώ αρκετές επιχειρήσεις θα εκπροσωπηθούν από τους αντιπρόσωπους – χονδρεμπόρους τους στη Γερμανία (όπως έχει δηλωθεί και ζητηθεί).

Τα δύο stands του Βορείου Αιγαίου και τη μεγάλη ομαδική αποστολή, έχουν κληθεί να επισκεφθούν τόσο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ και ο αντίστοιχος Εμπορικός Ακόλουθος, όσο και οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Κολωνίας και Ντύσσελντορφ, καθώς και το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που εδρεύει στην πόλη της Κολωνίας.     

Πώς λειτουργεί ο κοριός της ΕΥΠ

Καθοριστικό ρόλο στο «δέσιμο» της υπόθεσης των μελών της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης έπαιξε το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ».

Μόνο που αυτή τη φορά, τον χειρισμό παρακολούθησης είχε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που… έπιασε δουλειά, όπως αναφέρει το Έθνος, μετά τις περίπου 300 άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.


Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., σε συνδυασμό με τις νόμιμες συνακροάσεις που είχε πραγματοποιήσει η ΕΥΠ για εθνικούς λόγους πριν από το μοιραίο περιστατικό στο Κερατσίνι, βοήθησαν καθοριστικά τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να συντάξει το πόρισμα που οδήγησε στη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής καθώς και στελεχών της.

Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπερσύγχρονη τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, ο «κοριός» παρεμβαίνει αθόρυβα με ένα ειδικό λογισμικό στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του με την εκάστοτε υπόθεση.

Τα τελευταία χρόνια, το «βαλιτσάκι» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, όχι μόνο από την ΕΥΠ για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, αλλά και από την Αντιτρομοκρατική για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως και από την Ασφάλεια για την εξιχνίαση απαγωγών και σοβαρών εγκλημάτων.

Το πρώτο σύγχρονο βαλιτσάκι τύπου GSM XP το είχε προμηθευτεί η ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2004, κατ’ απαίτηση και της CIA, όμως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ το είχε χαρακτηρίσει «επιχειρησιακά άχρηστο» αφού όπως είχε πει «μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά, για να πιάσουμε εξερχόμενη ομιλία, πρέπει να βρεθούμε στα 30 μέτρα, ενώ στην οθόνη του καλούντος εμφανίζεται ένα σημάδι, που του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει».

Σύμφωνα με άλλες πλευρές, το GSM XP ήταν ένας κοριός υψηλής τεχνολογίας και καθόλου περιορισμένων δυνατοτήτων αφού μπορούσε να υποκλέπτει συνομιλίες και SMS χωρίς τη συνδρομή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ

Η ΕΥΠ παρήγγειλε το 2007 ένα ακόμη πιο σύγχρονο «κοριό», αυτόν που χρησιμοποίησε και στην εξάρθρωση της σπείρας της απαγωγής του εφοπλιστή, Π. Παναγόπουλου. Το σύστημα παρακολούθησης κόστισε 3,4 εκατ. ευρώ και έχει δυνατότητα παρακολούθησης 3.000 τηλεφώνων, που βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Εκτός από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κινητών και σταθερών έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει εικόνα, MMS, φαξ, e-mail και τηλεδιασκέψεις. Το σύστημα αγοράστηκε από γερμανική εταιρεία.

Πώς λειτουργεί

Στο «οπλοστάσιο» της ΕΛ.ΑΣ. έχει προστεθεί τα τελευταία δύο χρόνια και το i2, ένα προηγμένο λογισμικό με δυνατότητες ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων εγκλήματος. Το πιο σημαντικό όμως σημείο του προγράμματος είναι η ικανότητα συνδυασμού των επιμέρους-και επιφανειακά άσχετων-στοιχείων.

Ψηφιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι υπεύθυνοι μπορούν να καταλήξουν σε προφίλ υπόπτων και να προσανατολίσουν την έρευνα σε συγκεκριμένα σημεία εμβάθυνσης.

Η επίσημη «πρώτη» του προγράμματος έγινε στην υπόθεση των Ζωνιανών, οπότε οι τηλεφωνικές κλήσεις αναλύθηκαν και συνδυάστηκαν για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να «δέσουν» την υπόθεση.
newsbeast

Η Αφίσα της Ημέρας


''Στα δύο'' το εναπομείναν ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου στην Αυτοδιοίκηση


Διχασμένα εμφανίζονται τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναφορικά με τις "κυοφορούμενες" αλλαγές, που ετοιμάζει το Κυβερνητικό Επιτελείο για τις Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές, του προσεχούς Μαΐου.

Από τη μια μεριά, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε. είπε «STOP» σε αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνοντας λόγο για ''πρόταση-πυροτέχνημα'', που δεν μπορεί να συζητηθεί λίγους μόλις μήνες πριν από τις εκλογές.

Αξιοσημείωτη, εξάλλου είναι και η θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, που πέρασε και στο ψήφισμα της ΕΝ.Π.Ε., ότι δηλαδή οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές και όχι απ' αυτές του 2014.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας από το βήμα Ημερίδας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιολόγηση των δομών των Ο.Τ.Α., εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος λίγους μόλις μήνες πριν την αναμέτρηση...

«Θέσατε ζήτημα για το εκλογικό σύστημα. Διαφωνούμε ριζικά και σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ, που απορρίπτει οποιαδήποτε εκδοχή αλλαγής του συστήματος σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Δεν μπορεί να ανοίγει τέτοια συζήτηση μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές», ήταν τα λόγια του κ. Δανιηλίδη.

Αντίθετη άποψη, επίσης, έχει εκφράσει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα άμεσα.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως, καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, το κλίμα διχασμού που επικρατεί στο ''πράσινο στρατόπεδο''.

Το ίδιο κλίμα, εξάλλου, συναντά κανείς και στα τοπικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς άλλα συντάσσονται με τη μια "γραμμή" και τα υπόλοιπα με την άλλη... Γεγονός, που έχει ως αποτέλεσμα, να παραμένουν στάσιμες οι ''ζυμώσεις'' στους δήμους και οι υποψήφιοι να τηρούν στάση αναμονής, έως ότου ''ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο''.
epoli.gr

Σάμος: Φωτογραφίες από τη δράση "Στη φωλιά της Φώκιας"

Φίλοι και μέλη της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου (ΚΕΠΣ) με πυρετώδεις κινήσεις επιβιβάστηκαν από την παραλία της Μουρτιάς ,στο σκάφος που τους μετέφερε δια θαλάσσης στη θέση «Σπηλιά της Φώκιας» κοντά στο ακρωτήριο Πράσσο.

Η πρώτη φάση της δράσης που σκόπευε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα την επέμβαση σε μια καμένη περιοχή άρχισε.

Ο στόχος μας είναι η συγκράτηση του ελάχιστου επιφανειακού χώματος και των σπόρων για την επίτευξη της μελλοντικής φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης των πεύκων .

Περισσότερο από 2 ώρες τα αλυσοπρίονα δούλευαν ασταμάτητα . Οι καμμένοι κορμοί και τα κλαδιά χρησίμευσαν για φράγματα. Τα φτυάρια, οι κασμάδες, οι τσάπες στα χέρια των εθελοντών μετατράπηκαν από απλά σκαπτικά, σε εργαλεία αναγέννησης του δάσους. 130-140 μέτρα κορμοφραγμάτων κατασκευάστηκαν.

Μεγάλη εμπειρία για τους συμμετέχοντες για ενδεχόμενη παρόμια μελλοντική δράση. Μετά την επιστροφή μας στην Μουρτιά όλοι ευχαριστηθήκαμε το Σαμιώτικο ουζάκι.

Σε δεύτερη φάση , σε χρόνο από Δεκέμβριο-Ιανουάριο θα προβούμε σε αναδάσωση με δενδράκια πεύκων που θα μας χορηγήσει η Διεύθυνση Δασών. Λεπτομέρειες αυτής της φάσης θα κοινοποιηθούν αργότερα.

Σε τρίτη φάση , κατά την περίοδο του καλοκαιριού στο 2014 , θα επισκεπτόμαστε την περιοχή για περιοδικό πότισμα των μικρών δένδρων.

Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες : Irene Iwas, Peter Champanie , Σωκράτη Μοναχό , Τάκη Χατζημιχάλη , Μανώλη Δραπανιώτη , Γιώργο Φάκα, Αντώνη Παναγιώτου, Στέλιο Χατζηανδρέου , Λευτέρη Στυλιανίδη , Νίκο Χουσά , Αγαμέμνων Αγγελετόπουλο. 

Η συμβολή της Διεύθυνσης Δασών Σάμου με την φυσική παρουσία και εργασία της προισταμένης κ. Ζωής Κινιαζοπούλου και του κ. Νίκου Αλετρά ήταν καθοριστική . Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία Kerveli Village Hotel και Saint Nickolas για την βοήθεια που προσέφεραν.





Σχόλιο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ" : Η Συντακτική Ομάδα του "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ" δίνει τα θερμά συγχαρητήρια της σε όλους τους συμμετέχοντες. Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως και αρκετές άλλες αποδεικνύουν ότι είμαστε σε ένα αισιόδοξο δρόμο, μακριά από τους καναπέδες μας καθώς και την αγάπη για τον υπέροχο τόπο μας. 


ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Nikolaos Housas & Antonis Panagiotou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ / FB

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Ο επόμενος εκβιασμός είναι «Μνημόνιο ή χάος»»

«Αν δεν ανατραπεί η πολιτική της εξαθλίωσης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, της διόγκωσης της ανεργίας και της ανισότητας, της καταπάτησης του δικαιώματος ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, τότε η Λερναία Υδρα του φασισμού θα βγάζει συνεχώς νέα κεφάλια», δηλώνει στην «Κ.Ε.» η Λούκα Κατσέλη


Η κυρία Κατσέλη θεωρεί ότι θα υπάρξει και τρίτο Μνημόνιο, καθώς και ότι θα επιβληθούν νέα μέτρα - όπως άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, κούρεμα καταθέσεων, μείωση του εφάπαξ, εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σ' όλα τα επιδόματα και οριστική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.


* Η πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανάγκασε την κυβέρνηση, και ειδικότερα τη Ν.Δ., να αλλάξει στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Πώς κρίνετε τις πρώτες της κινήσεις;

- Οι κυβερνητικές ευθύνες για την επώαση του αβγού του φιδιού είναι τεράστιες. Η ραγδαία άνοδος της Χ.Α. είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης των κομμάτων εξουσίας, της πολιτικής της βίαιης λιτότητας και της κατάλυσης του κράτους πρόνοιας και ασφάλειας, που έχει εντείνει επικίνδυνα την ανασφάλεια, την οργή και το αίσθημα εγκατάλειψης σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Η ανοχή της κυβέρνησης οφείλεται σε άκρως επικίνδυνους και κοντόφθαλμους πολιτικούς υπολογισμούς.

Αλλοι είδαν στη Χ.Α. ένα επιπρόσθετο δεκανίκι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί ανεπαρκές για τη διατήρηση της Ν.Δ. στην εξουσία. Αλλοι ένα ισχυρό όπλο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της νομιμοποίησης της ψευδεπίγραφης "θεωρίας των δύο άκρων". Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα είναι η σκοπιμότητα των καθυστερημένων ανακλαστικών του κράτους και της κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως λόγων, η μέχρι σήμερα σιωπηρή ανοχή της στη Χ.Α. την καθιστά παθητικό συναυτουργό ενός επαπειλούμενου εθνικού διχασμού.

Επικίνδυνη προπαγάνδα

* Τι πιστεύετε ότι προσπαθεί να πετύχει η Ν.Δ. επιχειρώντας να εξισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή;

- Είναι μια άκρως επικίνδυνη μέθοδος προπαγάνδας με στόχο την προβολή της Ν.Δ., και του κυβερνητικού συνασπισμού, ως του μόνου θεματοφύλακα της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα. Αποτελεί συνέχεια των τεχνητών ψευτοδιλημμάτων που προβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια με στόχο την καλλιέργεια του φόβου και τη νομιμοποίηση της λογικής του μνημονιακού μονόδρομου: Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ; Μνημόνιο ή χρεοκοπία; Μνημόνιο ή απώλεια και της ελάχιστης σύνταξης ή του κατώτατου μισθού; Καθώς μια εξαθλιωμένη κοινωνία αρνήθηκε να μπει σε αυτή τη λογική, το επόμενο εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε είναι: Κυβέρνηση και Μνημόνιο ή αναρχία, βία και χάος;.

* Εκτιμάτε ότι πρέπει η Χρυσή Αυγή να τεθεί εκτός νόμου ή πρέπει να αντιμετωπιστεί ενώπιον του νόμου;

- Η αντιμετώπιση μπορεί και πρέπει να είναι πολιτική, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη και έννομη τάξη, όπου αυτό επιβάλλεται. Οταν η δημοκρατία υπονομεύεται, χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία. Αν δεν αντιμετωπιστούν όμως οι γενεσιουργές αιτίες της ανόδου της Χ.Α. και δεν ανατραπεί η πολιτική της φτωχοποίησης και εξαθλίωσης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, της διόγκωσης της ανεργίας και της ανισότητας, της καταπάτησης του δικαιώματος στην ισότιμη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, τότε η Λερναία Υδρα του φασισμού θα βγάζει συνεχώς καινούργια κεφάλια.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση και οι καθεστωτικές δυνάμεις που εξυπηρετούνται από αυτή την πολιτική στρουθοκαμηλίζουν. Αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και καταφεύγουν σε όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές και λύσεις. Στις σημερινές συνθήκες, αυτό απαιτεί μια μεγάλη πολιτική ανατροπή ώστε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή εντολή, να αποκαταστήσει βασικές σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες.

* Είναι δηλαδή μόνο η οικονομική κρίση η αιτία της ανόδου της Χρυσής Αυγής και της μετατροπής της από ομάδα του ακροδεξιού περιθωρίου και των παρακρατικών μηχανισμών σε πολιτικό κόμμα ή υπάρχουν και άλλες αιτίες;

- Δεν είναι η οικονομική κρίση, αυτή καθ' εαυτή, αλλά ο άδικος, επικίνδυνος και αναποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισής της. Αυτό που σκοτώνει είναι το τοξικό φάρμακο και όχι η ίδια η αρρώστια... Το αίσθημα της αδικίας είναι διάχυτο. Ενώ η μεσαία τάξη φτωχοποιείται και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα περιθωριοποιούνται, κάποιοι κερδίζουν μέσω φυγής κεφαλαίων, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, εξωχώριων εταιρειών, τριγωνικών ενδοομιλικών συναλλαγών ή αθέμιτων πρακτικών, χωρίς έλεγχο και τιμωρία.

Η υπόκωφη αγανάκτηση και το αίσθημα του αδιεξόδου και της ανημποριάς έχουν οδηγήσει στην παντελή απαξίωση του Κοινοβουλίου, των κομμάτων, του συνδικαλιστικού κινήματος, των πολιτικών, του Τύπου και των ΜΜΕ και των περισσότερων θεσμικών πυλώνων της ελληνικής δημοκρατίας, που φαίνεται να κυβερνάται από εντολοδόχους των δανειστών της, μέσα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.

* Οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν, η Μέρκελ θριάμβευσε. Θεωρείτε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει για την Ελλάδα; Περιμένετε χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τη νέα γερμανική κυβέρνηση;

- Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό για την Ελλάδα αν δεν αποβάλουμε εμείς οι ίδιοι το αίσθημα του ηττημένου, αν δεν προωθήσουμε το δικό μας σχέδιο εθνικής ανασύνταξης, αν δεν πάρουμε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και δεν συνάψουμε στέρεες διεθνείς συμμαχίες. Γι' αυτό χρειάζεται μια ευρεία συμπαράταξη αποφασισμένων αγωνιστών που δεν ελέγχονται, αλλά που είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

* Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε τρίτο πακέτο δανειοδότησης χωρίς την επιβολή νέων μέτρων; Διότι αυτό εκτιμούν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος...

- Ενα τρίτο πακέτο είναι ήδη ορατό, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους λόγω συνεχιζόμενης ύφεσης και διόγκωσης των κόκκινων δανείων και του χρέους. Μπροστά στο αδιέξοδο, οι δανειστές μας είναι πιθανό να δεχθούν μια επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των οφειλών και κάποια μείωση επιτοκίων, αλλά γι' αυτό θα απαιτήσουν νέα επώδυνα οικονομικά μέτρα και θεσμικές ρυθμίσεις .

Μετά την επιβολή κόστους εισόδου 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα στο 25%, αναμένονται η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, το κούρεμα των καταθέσεων, η μείωση του εφάπαξ, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σ' όλα τα επιδόματα, η οριστική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων...

* Πώς βλέπετε τις κινήσεις στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και τι προβλέπετε ότι θα συμβεί ώς τις ευρωεκλογές;

Απαιτούνται υπερβάσεις

- Οι διεργασίες συνεχίζονται. Είναι η μεγάλη πρόκληση και ο αγώνας τόσο για μας στην Κοινωνική Συμφωνία όσο και για κάθε προοδευτικό πολίτη. Ζούμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του. Η νέα πολιτική πραγματικότητα απαιτεί υπερβάσεις και νέες συγκλίσεις που να ανταποκρίνονται στους πρωτόγνωρους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς που συντελούνται στη χώρα μας.

Οι πρόσφατες κινήσεις ανασύστασης της Κεντροαριστεράς που προβάλλονται από εξωθεσμικούς παράγοντες θα αποτύχουν, εφ' όσον δεν στηρίζονται σε ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις και θέσεις, αλλά αποτελούν καιροσκοπικές συμπράξεις «προσωπικοτήτων». Αντίθετα, είναι εφικτή, παρά τις δυσκολίες, η συγκρότηση ενός ευρύτατου πλειοψηφικού κοινωνικού μετώπου για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ανατρέψει τις πολιτικές της βίαιης λιτότητας, της εθνικής υποτέλειας και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών.

 * Εθνικές εκλογές πότε βλέπετε;

Η ρευστότητα και η αβεβαιότητα είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εκλογες να γίνουν και πριν το καλοκαίρι του 2014.

enet.gr

Συνελήφθησαν Τούρκοι σε απαγορευμένη περιοχή

Το "έπαιζαν" τουρίστες

Για πρώτη φορά είχαμε παράνομη εισχώρηση Τούρκων (όχι ανήκοντες σε άλλες εθνότητες) υπηκόοων σε απαγορευμένη παρέμβρια περιοχή, με πιθανό στόχο την κατασκοπεία


Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου συνέλαβαν δύο Τούρκους σε απαγορευμένη παρέμβρια περιοχή. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι είναι τουρίστες και ότι χάθηκαν.

Οι δυο αλλοδαποί ηλικίας 36 και 26 χρόνων εντοπίστηκαν βαθιά μέσα στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως στην οποία κινούνταν χωρίς να κατέχουν σχετική άδεια και συνελήφθησαν αμέσως από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους παρέπεμψαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Οι δύο Τούρκοι δεν είχαν μαζί τους φωτογραφικές μηχανές ή χάρτες της περιοχής, αλλά και μόνο η είσοδός τους σε απαγορευμένη περιοχή είναι ύποπτη και γι’ αυτό η υπόθεση ερευνάται προσεκτικά. Στο παρελθόν είχαν συλληφθεί και άλλοι αλλοδαποί σε παρέμβριες περιοχές, αλλά πρώτη φορά συλλαμβάνονται Τούρκοι υπήκοοι.

Φυσικά ο ισχυρισμό τους ότι είναι τουρίστες σε μια μη τουριστική περιοχή, είναι το λιγότερο αδόκιμος. Το βάθος εισχωρήσεώς τους προδιαθέτει από κατασκοπία, αναγνώριση περιοχής, μέχρι και σε απόπειρα δολιοφθοράς. Αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας της Εισαγγελείας.

defencenet.gr

ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης! Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού;

Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου...

Οι πληροφορίες που περιέχονται σ" αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης.

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ "τρίγωνο της ζωής'...

Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα "τρίγωνα" που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλά "βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι′ όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

4. Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.

6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ" αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.

Στα σχολεία άραγε μαθαίνουν ακόμη στα παιδάκια τις απαρχαιωμένες τακτικές; 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές!
www.shooz4all.gr

Γιατί δεν έχουν κόσμο οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι γεγονός ότι οι πρόσφατες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δε θυμίζουν ένα κόμμα που έχει ρεύμα κι ετοιμάζεται να κατακτήσει την εξουσία, παρ' ότι αυτό είναι πολύ πιθανό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η άλλη επιλογή είναι να παραμείνει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση.

Στις συγκεντρώσεις του, πράγματι, πηγαίνουν περίπου αυτοί που πήγαιναν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4,6 %. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι το διαπιστώνουν με χαιρεκακία, οι υπόλοιποι οφείλουν να προβληματιστούν. Δεν υπάρχει λόγος όμως, να αρνείται κανείς την προφανή διαπίστωση.

Εξίσου προφανής ήταν κι η διαπίστωση ότι και το πρόσφατο συνέδριο (που χαρακτηρίστηκε "σταθμός" ) του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπόθεση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του 4,6%. Τα ίδια πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου ήταν αυτά που οργάνωσαν και έλεγξαν το συνέδριο.

Κανένα νέο στέλεχος που αναδείχθηκε από αγώνες, από κινήματα, από την κοινωνία, δεν είδαμε να προστίθεται στην ηγετική ομάδα. Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας, νεότερος όλων των πολιτικών αρχηγών, μιλάει πλέον όλο και συχνότερα με έναν στερεοτυπικό λόγο, που θυμίζει παλιότερη πολιτική γενιά και όχι τη δική του. Λείπει η φλόγα, το πάθος αυτών που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Και δεν είναι τόσο το ύφος, όσο η ουσία. Γιατί χωρίς το πάθος για αλλαγή, που μπορεί να κινητοποιήσει μόνο η πίστη σε ένα ειλικρινές όραμα, ο κόσμος δεν θα εμπνευστεί.

Όχι με υπολογισμούς, όχι με τη λογική των "κολλητών" πάλι, όχι με τους "δικούς μας" ξανά. Όχι με το φόβο του ανοίγματος στην κοινωνία και με την εμμονή του ελέγχου. Ο κόσμος δεν έχει καμία διάθεση να ξαναδεί το ίδιο έργο. Ούτε και ξεγελιέται εύκολα πια. Οι αποφάσεις του και οι επιλογές του -θετικές ή αρνητικές- είναι πιο συνειδητές από ποτέ. Γιατί τώρα ξέρουν.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σχεδόν στο 27%, , χωρίς ούτε κι ίδιος να το περιμένει, κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται -όπως έπρεπε- πως θα υποδεχθούν τον κόσμο που τους εμπιστεύτηκε. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα ήταν οι πρώτες λαϊκές συνελεύσεις. Ο κόσμος πήγαινε, ήθελε να ακούσει και να μιλήσει. Να συμμετάσχει. Να δράσει. Γρήγορα ξεφούσκωσαν όμως, και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που άρχισαν να νιώθουν ντεκόρ, σταμάτησαν να πηγαίνουν γιατί δεν είδαν τίποτα το ουσιαστικό να συμβαίνει εκεί.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι θέλει να μετεξελιχθεί σε μαζικό κόμμα της αριστεράς και να διεκδικήσει την εξουσία, καλούσε τον κόσμο να πάει και να οργανωθεί. Πολλοί έσπευσαν, ελπίζοντας ότι ίσως κάτι να αλλάξει. Δύο περιπτώσεις αξιόλογων ανθρώπων που έχω υπόψη, ωστόσο, περιέγραψαν μία άκρως απογοητευτική εικόνα: Στις συναντήσεις των οργανώσεων των δήμων τους "κουμάντο" έκαναν τα παλιά στελέχη του Συνασπισμού και μόνο. Εκείνοι περιορίζονταν στο ρόλο των θεατών. Και οι δύο έβαλαν υποψηφιότητα για να εκλεγούν σύνεδροι, αλλά δεν τους ψήφισε κανένας από τους παλιούς - οι οποίοι ήταν αυτοί που εκπροσώπησαν τελικά τις οργανώσεις. Και οι δύο σταμάτησαν να πηγαίνουν. Όχι επειδή δεν τους ψήφισε κανείς, ούτε επειδή δεν ενδιαφερόταν κανένας να τους ακούσει, αλλά επειδή δεν είχαν τίποτα να κάνουν. Και οι δύο θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά και παρά ταύτα. Και μπορεί και με βαριά καρδιά. Σε συγκεντρώσεις όμως, δεν πρόκειται να ξαναπάνε, ούτε και να ανεμίσουν σημαίες.

Κάπως έτσι νιώθουν πολλοί από τους ψηφοφόρους του 27% του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποτόλμησε το άνοιγμα στην κοινωνία και παρέμεινε με την παλιά κλειστή ομάδα. Με ολίγη από ΠΑΣΟΚ φυσικά, καθώς η παρουσία τους κρίνεται αναγκαία για την προσέλκυση και του υπόλοιπου εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ.

Στην συνέντευξη του Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ, όταν η κάμερα έφευγε από το πρόσωπό του ζούμαρε σε στελέχη και βουλευτές που ήταν παρόντες και παρακολουθούσαν: Βίτσας, Μητρόπουλος, Βαρεμένος, Κουρουπλής... Όχι ακριβώς οι νέοι άνθρωποι με όραμα και διάθεση να συγκρουστούν, που περιμένει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει. Και ξαναλέω, δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι αυτό που εκπροσωπεί και συμβολίζει ο καθένας.

Σίγουρα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καινούργιος. Είχε όμως μια ευκαιρία να ανανεωθεί για να εμπνεύσει και δεν την αξιοποίησε. Ούτε το ώριμο τέκνο της οργής, που λέει ο ποιητής, είναι. Η οργή του Έλληνα δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Ούτε το καινούργιο έχει γεννηθεί, ούτε κι η νέα εποχή έχει ανατείλει. Είμαστε ακόμα στο επώδυνο μεταβατικό στάδιο, που δυστυχώς διαρκεί πολύ. Ήταν και είναι όμως τέκνο κι επιλογή της ανάγκης. 

Η χώρα πρέπει να αλλάξει διακυβέρνηση και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αυτή τη στιγμή η μόνη εναλλακτική. Πρέπει όμως να γίνει πειστική και να εμπνεύσει. Κι αυτό δε γίνεται με μικροκομματικούς υπολογισμούς, αλλά μόνο με βούληση για πραγματική ανατροπή. Χωρίς φόβο. Με πάθος.

Βασιλική Σιούτη
thepressproject.gr

Δεν θέλουν επαναληπτικές εκλογές - Φόβοι για προβοκάτσιες

Να αποφύγει το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εξετάζει η κυβέρνηση. Παρά τις δηλώσεις που κάνουν, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική γιατί θα ενισχυθεί το «συνταγματικό τόξο», στην πραγματικότητα επιχειρούν να το αποφύγουν.


Ήδη από χθες, και σε συνεργασία με συνταγματολόγους, εξετάζουν διάφορα σενάρια αποφυγής των επαναληπτικών εκλογών. Ένα από αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες σε ανεπίσημες συζητήσεις, είναι να θεωρηθούν δόλιες και καταχρηστικές οι παραιτήσεις, κι έτσι να μην χρειαστεί να προκληθούν εκλογές. Με τη θέση αυτή διαφωνούν όμως πολλοί συνταγματολόγοι. Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι ο Άρειος Πάγος να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, λόγω του χαρακτηρισμού της εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά και εδώ υπάρχουν πολλές νομικές ενστάσεις. «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ομαλότητα» δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ, όπου είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν τις εκλογές, παρά τα όσα δηλώνουν δημοσίως. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μάλιστα, διαψεύδει ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές και δηλώνει ότι «αντιθέτως, η κυβερνητική πλειοψηφία θα φτάσει τους 175 βουλευτές, αν γίνουν».

Ούτε στη Ν.Δ έχουν αποφασίσει πως θα κινηθούν και στην πραγματικότητα δεν θεωρούν εφικτή την πρόταση της Ντόρα Μπακογιάννη για ενιαίο ψηφοδέλτιο απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Τόσο η Ν.Δ όμως, όσο και το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθεί κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζουν με την πρόταση αυτή για επικοινωνιακούς λόγους. Πιστεύουν ότι στριμώχνουν την Κουμουνδούρου, εκθέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συντάσσεται με το υπόλοιπο «συνταγματικό τόξο». Βέβαια, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Εκνευρισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και για την επιμονή του να ζητάει εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη μετέφεραν προς τα ΜΜΕ σχόλια που ανέφεραν ότι «η δημοκρατία απειλείται και δεν χρειάζονται μικροκομματικές πολιτικές, αλλά ενότητα».

Μέχρι πριν από λίγο πάντως, συνεχιζόταν το brainstorming με συνταγματολόγους, διερευνώντας όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις επαναληπτικές εκλογές και θα προχωρήσουν σε αυτές μόνο αν δεν καταφέρουν να τις αποφύγουν και όταν θα έχουν διασφαλίσει κάποιες προϋποθέσεις.

Ανησυχία υπάρχει και για την κατάσταση των σωμάτων ασφαλείας. Παρά τα ξηλώματα στην αστυνομία και στην ΕΥΠ υπάρχουν βάσιμοι λόγοι (και κυρίως πληροφορίες) που τους κάνουν να πιστεύουν ότι ένα τμήμα τους διατηρεί σχέσεις με την Χρυσή Αυγή και δεν θα συνεργαστεί με προθυμία.
Επίσης, εκφράζονται φόβοι και για προβοκάτσιες το επόμενο διάστημα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση και όλα τα κομματικά στρατόπεδα βρίσκονται σε συναγερμό.

Βασιλική Σιούτη
thepressproject.gr

Μπαράζ συλλήψεων το Σάββατο στη Σάμο

Αλλεπάλληλες ήταν και το Σάββατο οι συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών στη Σάμο.

- Χθες το βράδυ εντοπίστηκαν στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου Σάμου από στελέχη της τοπικής Λιμενικής Αρχής 20 αλλοδαποί, οι οποίοι δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα και συνελήφθησαν.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Καρλοβάσου.

- Το απόγευμα του Σαββάτου συνελήφθησαν στη χερσαία ζώνη του λιμένα Σάμου από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σάμου, έξι αλλοδαποί χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σάμου.

- Χθες το πρωί η Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε για την ύπαρξη ακυβέρνητου σκάφους με έναν αλλοδαπό επιβαίνοντα που ζητά συνδρομή.

Άμεσα στο σημείο κατέπλευσε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εντόπισε το ακυβέρνητο σκάφος. Ο αλλοδαπός κυβερνήτης του παραδόθηκε από το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού στη Λιμενική Αρχή Σάμου και συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

- Εν τω μεταξύ συλλήψεις αλλοδαπών πραγματοποίησε χθες και η Ελληνική Αστυνομία.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνελήφθησαν στη Σάμο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλης Αστυνόμευσης) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, δύο υπήκοοι Τυνησίας (άνδρας – γυναίκα) και μία υπήκοος Μαρόκου, ηλικίας 27, 25 και 27 ετών αντίστοιχα, για κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων, καθώς και για παράνομη διαμονή στη χώρα.

Οι τρεις προαναφερόμενοι αλλοδαποί, κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία έφεραν ενδείξεις πλαστότητας.
my-samos.blogspot.gr