Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

"ΕΓΚΛΗΜΑ" ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ



Το μεσημέρι της Πέμπτης, 30/05/2013, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σάμου, άρχισε ξαφνικά να κτυπά ο συναγερμός χαμηλής παροχής οξυγόνου. Εκείνη τη στιγμή τρεις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι, υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Κινητοποιήθηκε άμεσα το προσωπικό της μονάδας, ζητήθηκε και έφτασε βοήθεια από άλλα τμήματα και οι ασθενείς άρχισαν να υποστηρίζονται αναπνευστικά με χειροκίνητο τρόπο ( ambou ). Μετά από 45 λεπτά η παροχή οξυγόνου επανήλθε. 

Δεν πρόκειται για βλάβη ή ατύχημα. Το νοσοκομείο ξέμεινε από οξυγόνο. Τόσο απλά, τόσο επικίνδυνα, τόσο εγκληματικά. Ουδείς ανησύχησε, ουδείς φρόντισε, ουδείς ενημέρωσε. Οι προμηθευτές δεν έφερναν οξυγόνο λόγω χρεών του νοσοκομείου, η διοίκηση το θεώρησε απολύτως φυσιολογικό. Οι τρείς ασθενείς κινδύνεψαν σοβαρά. Ο ένας παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση μετά το επεισόδιο. Δεν γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς έπαιρναν οξυγόνο εκείνη την περίοδο και τι συνέπειες είχε η διακοπή του για 45 λεπτά. Ευτυχής συγκυρία που δεν υπήρχε ασθενής στο χειρουργείο. Η παροχή αποκαταστάθηκε γιατί ένας προμηθευτής έφερε 50 φιάλες οξυγόνου. Τελειώνει αύριο το μεσημέρι. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εξασφαλιστεί νέα προμήθεια.


Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δίνουν καθημερινά μάχη για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά. Το Οκτώβριο του 2012 επί τέσσερις ημέρες δεν γίνονταν βιοχημικές εξετάσεις. Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013 για 40 ημέρες δεν γίνονταν καλλιέργειες. Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Η πολιτική των μνημονίων θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση των μνημονίων πρέπει να φύγει τώρα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο υπουργός υγείας οφείλει να παραιτηθεί άμεσα. Η διορισμένη εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο νοσοκομείο πρέπει να απομακρυνθεί. άμεσα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

( Καταγγελία της ομάδας υγείας Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ )

Υ.Γ....Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση ( ΕΔΕ) για να βρεθούν τα πραγματικά αίτια αυτού του επικίνδυνου περιστατικού και για να αποδοθούν ευθύνες.

Σχόλιο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ": Παίζουν με τη φωτιά μερικοί και να δούμε πότε και ποιους θα κάψει...! 

  • Ο υπουργός υγείας οφείλει να παραιτηθεί άμεσα. 
  • Η διορισμένη εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο νοσοκομείο πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. 
  • Οι υπεύθυνοι πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.


Eurostat: Στο 62,5% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα


Την αναμφισβήτητη πρωτιά στην ανεργία εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στην ΕΕ, με συνολικό ποσοστό 27,% και 62,5% για τους νέους κάτω των 25 ετών τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Εurostat για την ανεργία στην ΕΕ αφορούν τον Απρίλιο του 2013, ενώ για την Ελλάδα αφορούν τον Φεβρουάριο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλιο του 2013, η ανεργία στην Ευρωζώνη σημείωσε οριακή αύξηση, σε σχέση με τον Μάρτιο, από 12,1% στο 12,2%, ενώ στην «ΕΕ των 27» η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 11%. Οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 104.000 στην «ΕΕ των 27» και κατά 95.000 στην ευρωζώνη. Συνολικά, καταγράφονται 26,588 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,375 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.


Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (27% τον Φεβρουάριο), στην Ισπανία (26,8%) και στην Πορτογαλία (17,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία(4,9%), στη Γερμανία (5,4%), στο Λουξεμβούργο (5,6%) και στην Ολλανδία (6,5%).
Επιπλέον, στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο (από 21,9% το Φεβρουάριο του 2012 σε 27% το Φεβρουάριο του 2013). Μετά την Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας καταγράφεται στην Κύπρο (από 11,2 σε 15,6%), στην Ισπανία (από 24,4% σε 26,8%) και στην Πορτογαλία (από 15,4% σε 17,8%).

Εξάλλου, σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει στην ΕΕ η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, τον Απρίλιο του 2013, η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε στο 23,5% στην ΕΕ και στο 24,4% στην ευρωζώνη.

Συνολικά, καταγράφονται 5,627 εκατομμύρια άνεργοι νέοι στην ΕΕ και 3,624 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.


Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας για τους νέους στην ΕΕ, καταγράφονται στην Ελλάδα (62,5% το Φεβρουάριο του 2013), στην Ισπανία (56,4%), στην Πορτογαλία(42,5%) και στην Ιταλία (40,5%). 

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,5%), στην Αυστρία (8%) και στην Ολλανδία (10,6%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αυξήθηκε από 26,7% τον Ιανουάριο σε 27% τον Φεβρουάριο. Συνολικά, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 1,320 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,1% το Φεβρουάριο και στις γυναίκες στο 31%.
thepressproject.

Σώστε τη Βιβλιοθήκη Σάμου....



Επιστολή αγωνίας για τη τύχη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σάμου έστειλε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρο Δημηρούδη, ο δραστήριος Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους. Ελπίζουμε στη συνέχεια και σε πιο δραστικές λύσεις αν χρειασθεί, φυσικά όχι μόνο από το κ. Παπαθεοφάνους αλλά από ολόκληρο το Σαμιακό Λαό και τους Φορείς...Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με το Περιεχόμενο της επιστολής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο κι ελπίζουμε να συζητηθεί σαν θέμα στην επόμενη Συνεδρίασή του.

Σήμερα ο ¨ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" δημοσιεύει ολόκληρη αυτή την επιστολή...



Κύριε Πρόεδρε,
Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι σχεδιάζεται από το κεντρικό κράτος, η συγχώνευση/κατάργηση Δημόσιων Βιβλιοθηκών που λειτουργούν στον περιφερειακό γεωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, όπου στον κοινοποιήσιμο κατάλογο βιβλιοθηκών περιλαμβάνονται και οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες των νησιών Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης.

Ο σχεδιαζόμενος πνευματικός ακρωτηριασμός των νησιών μας, που η παγκοσμιοποιημένη αγορά με ευκαιρία την οικονομική κρίση, προσπαθεί να υποδουλώσει τα πνευματικά αγαθά μας και να εξαλείψει την εθνική μας ταυτότητα και οντότητα με πράξεις σαν την παραπάνω, χρησιμοποιεί ανιστόρητα και σε σύγχυση κρατικά στελέχη που με τέτοιες προτάσεις για την διαχείριση οικονομικών μεγεθών, ολισθαίνει δυστυχώς σε ατραπούς πολιτιστικής κυριαρχίας του ναζισμού.

Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλώ όπως σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο, να ενημερωθούν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, προκειμένου δια περιφοράς να αποφασισθεί η διατήρηση σε λειτουργία των μικρών σε μέγεθος αλλά μεγάλων ιστορικών και πνευματικών λίκνων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που τμήμα της είναι, οι τοπικές Δημόσιες Βιβλιοθήκες των νησιών μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ 
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Στηρίξτε την NEL και το πλοίο "Μυτιλήνη"


Μετά τον αποκλεισμό του κεντρικού Λιμένος της Πρωτεύουσας από το Υπουργείο και την Εταιρία HSW με το πλοίο "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ' , ο Εμπορικός Σύλλογος  Σάμου, προτρέπει με επιστολή του όλο το κόσμο να στηρίξει τη NEL και να ταξιδεύει με το πλοίο "ΜΥΤΙΛΗΝΗ".

Σήμερα δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή τους. 

Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες

Μετά από τη παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας στις 27-05-2013, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συλλόγους (Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Σωματείο Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ταξί Σάμου, κ.α.) και φυσικά τον κόσμο που στάθηκε σύμμαχος στο δίκαιο αίτημά μας.


Ο Ε.Σ.Σ. θέλει να καταστήσει σαφές, παρά την αδιανόητη απόφαση της ναυτιλιακής εταιρείας «HELLENIC SEAWAYS» να αγνοήσει το λιμάνι της πρωτεύουσας, ότι ουδέποτε εκφράσαμε την ακραία άποψη να μην εκτελεί το πλοίο «MYKONOS» κανένα δρομολόγιο στο νησί. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την τουριστική κινητικότητα και την επαγγελματική ανέλιξη όλων μας, αλλά κυρίως ενάντια στην πάγια επιδίωξή μας για πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.

Παράλληλα όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την κατάφορη αδικία εις βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας «NEL», η οποία ενώ παρά τις αντίξοες συνθήκες εκτελούσε το δρομολόγιο του νησιού όλο το χειμώνα, ως επιδοτούμενη γραμμή - παρότι είναι γνωστές οι γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες αποπληρωμής των επιδοτούμενων γραμμών – καλείτε τώρα, τη θερινή περίοδο, να δραστηριοποιηθεί σε μη ανταγωνιστικές, γι’ αυτή συνθήκες, που με δεδομένη την αύξηση της τουριστικής κίνησης, θα κατάφερνε να αποκομίσει το προσδοκώμενο κέρδος, εδραιώνοντας έτσι την μεταξύ μας συνεργασία.

Ζητάμε απ’ όλους του κατοίκους του νησιού και τις μεταφορικές εταιρίες, για την εξασφάλιση αυτής της συνεργασίας, να στηρίξουμε το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» και εμείς από τη μεριά μας θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την εταιρεία «NEL» για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών του νησιού μας.

Για τον Ε.Σ.Σ. το Δ.Σ.

Kάλεσμα για μια εναλλακτική σύνοδο κορυφής


ΣΟΚ: Έρχονται συντάξεις 360 ευρώ για όλους



“ Τι αναφέρει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ”

Έρχονται συντάξεις πείνας προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση της όπου εκτιμάει πως είναι αναγκαία η ιδιωτική ασφάλιση για αξιοπρεπείς συντάξεις στο μέλλον.
Στην Έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί πως το νέο συνταξιοδοτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα θα φέρει ξανά τα πάνω κάτω στους συνταξιούχους, αφού μοναδική σταθερά θα είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές, οι οποίοι θα οδηγούν σε αναλογική σύνταξη υπολογιζόμενη επί του συνόλου των αποδοχών και των εργασιακών ετών που έχουν διανυθεί από την πρώτη ημέρα πρόσληψης.

Έτοιμα τα μέτρα, θα ισχύουν το 2020
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος θα προσαρμόζει σταδιακά τα επίπεδα των συντάξεων στις μειωμένες δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης, έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2010 και θίγει, πρωτίστως, όλους όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2011, αναμένεται δε να γίνει αισθητός για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015.

Κάντε ιδιωτική ασφάλιση
Το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θεσπίστηκαν το 2010 θα δίνει συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας στους μελλοντικούς συνταξιούχους, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης άμεσα, ώστε όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το 2020 να έχουν σύνταξη που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.


Δεν επιτρέπει ιδιωτική ασφάλιση το φορολογικό καθεστώς
Ωστόσο το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση. Πρώτα από όλα, πρόσφατα καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές που αφορούν στην ιδιωτική ασφάλιση (Ν.4110/2013) και άρα οι σχετικές δαπάνες δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική ασφάλιση, η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρού μεγέθους, γεγονός που δυσχεραίνει τη δυνατότητά τους να παράσχουν τέτοιου είδους καλύψεις ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις προσκρούουν σε ένα τείχος γραφειοκρατίας.
iefimerida.gr
via periodista

Επέλεξαν τη Σάμο...


Ταξίδεψαν με μικρό διθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο, σε πάνω από 30 χώρες. Είδαν από ψηλά την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αποτύπωσαν τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε κάθε σημείο της γης. Θαύμασαν το μεγαλείο της φύσης, κατέγραψαν επιστημονικά με αεροφωτογραφίες αλλά και συλλέγοντας δείγματα τη σύγχρονη εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης.

Λίγο προ του τέλους αυτού του ταξιδιού επιστημονικής γνώσης, ο Αdrien και η Clementine επέλεξαν τη Σάμο και την έδρα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ως ΜΟΝΟ σταθμό τους στην Ελλάδα, απ’ όπου και ξεκίνησαν την αεροφωτογράφηση στο ανατολικό Αιγαίο.


Μέλη μιας διεθνούς επιστημονικής ερευνητικής προσπάθειας που τελεί υπό την αιγίδα πολλών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων, οι δύο «ιπτάμενοι» ερευνητές έχουν καταγράψει σημαντικά στοιχεία για το περιβάλλον, τη διάβρωση νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, τα ηφαίστεια, την έμβια ζωή σε στεριά και θάλασσα, τη μόλυνση των θαλασσών, αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανθρώπινες φυλές, ζώα υπό εξαφάνιση, μαγκρόβια δάση, έλη και υδροβιότοπους, τη ζωή στους πάγους και τις τροπικές περιοχές.

Δεκατέσσερις μήνες πετούν από χώρα σε χώρα -βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού- και φωτογραφίζουν από το ειδικά διαμορφωμένο μικρό αεροπλάνο τους, σημεία και στοιχεία άξια προς επιστημονική διερεύνηση, προσφέροντας στα ερευνητικά κέντρα των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων ένα πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον υλικό. Σε Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Γροιλανδία, Καναδά, Γαλλική Γουιάνα, Περού, Χιλή, Ινδονησία, Μαλαισία και Ιορδανία συμμετείχαν σε ειδικά ερευνητικά προγράμματα. Διαπέρασαν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, διέσχισαν τον Αμαζόνιο, ήρθαν σε επαφή με περιοχές, ανθρώπους, κουλτούρες αλλά κυρίως το περιβάλλον των χωρών που επισκέφθηκαν σε όλο τον πλανήτη.


Επέλεξαν από την Ελλάδα την περιοχή της Σάμου και τη βάση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για να συνεργαστούν και να εκπονήσουν από κοινού μία καινοτόμο για τη χώρα μας δράση καταγραφής των παράκτιων οικοτόπων, της διάβρωσης νησιών και νησίδων, θαλάσσιων θηλαστικών και του σπάνιου γερακιού, γνωστού ως «Μαυροπετρίτη».

Στα πλαίσια της πενθήμερης παραμονής τους στην ερευνητική βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», πραγματοποιούν αεροφωτογράφηση σε παράκτιες περιοχές της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, της Πάτμου, των Αρκιών και των Λειψών. Τα δεδομένα αυτά, μαζί με εκείνα που συλλέγονται την ίδια χρονική στιγμή από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου -πάνω στο ειδικά εξοπλισμένο με επιστημονικά όργανα σκάφος- θα επεξεργαστούν από ειδικούς επιστήμονες. Η έρευνα αυτή διενεργείτα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά στη χαρτογράφηση θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, με παράλληλη καταγραφή από θαλάσσης και αέρος.


Ακόμη, αποτυπώνεται η διάβρωση μικρών νησίδων καθώς και της Ικαρίας, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη ανθρωπογενή παρέμβαση: την υπερβόσκηση, την αποψίλωση βλάστησης, τη κατασκευή έργων χωρίς τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, κ.ά.

Η κοινή αποστολή της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" από θαλάσσης και των ερευνητών του «Wings for Science» από αέρος, επικεντρώνεται επίσης στις βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο που εκτείνονται βορείως της Πάτμου. Πρόκειται για Μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής που θεσμοθετήθηκαν το 2004 ως αποτέλεσμα έρευνας και παρέμβασης του Ινστιτούτου, καθώς αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές αποικίες αναπαραγωγής του ιδιαίτερα σπάνιου γερακιού, γνωστού ως «Μαυροπετρίτη», του οποίου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έρχονται κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη για να αναπαραχθούν στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.


Μεταξύ των τεσσάρων αυτών κοινών ερευνητικών δράσεων, σημαντική υπήρξε και η καταγραφή θαλασσίων θηλαστικών (δελφινιών και φαλαινών) σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη δοκιμή νέας μεθοδολογίας που εφαρμόζεται για ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα και συνδυασμό παράλληλης αποτύπωσης των δεδομένων από αέρος και θαλάσσης.

Η ερευνητική αποστολή του Wings of Science, σύντομα ολοκληρώνεται. Μ ετά από την Ελλάδα, το ταξίδι θα συνεχιστεί σε Κροατία και Σλοβενία, ενώ στα μέσα Ιουνίου, μετά την πολύμηνη, δύσκολη και μοναδική ερευνητική αποστολή του το αεροσκάφος "Wings of Science" θα προσγειωθεί τελικά στο Παρίσι. Εκεί στα πλαίσια μιας διεθνούς έκθεσης αεροπλοΐας θα τελεστεί μια μεγάλη αεραθλητική εκδήλωση για την υποδοχή τους και την ολοκλήρωση της αποστολής.
Arhipelago.gr

Σάμος: Κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος


Πτώση σοβάδων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον αύλειο χώρο των γυμνασίων στην πόλη της Σάμου χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός παιδιών ή καθηγητών.

Ήδη έχει τοποθετηθεί κορδέλα σήμανσης επικινδυνότητας ώστε να μην προσέρχονται άτομα εκεί για την αποφυγή τυχόν τραυματισμών. Αν και τα υλικά για την αποκατάσταση της ζημιάς βρίσκονται στον χώρο του γυμνασίου ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Χάρης Ζαβουδάκης http://www.era-aegean.gr/

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS 2013

Νίσυρος, 22 Ιουνίου – 6 Ιουλίου

Το πρόγραμμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, MFI Script 2 Film Workshops, παρά την αντίξοη γενική κατάσταση, είναι φέτος πιο δυνατό από ποτέ. Με αιτήσεις από 100 περίπου σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ε. Ε., με 50 τελικά επιλεγμένους κινηματογραφιστές από 14 χώρες, με 30 σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους, με 15 κορυφαίους καθηγητές και ειδικούς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και με καλεσμένους τον σπουδαίο Πολωνό δημιουργό Jerzy Skolimowski και τη σύντροφό του σεναριογράφο Ewa Piaskowska, οι οποίοι θα δώσουν δύο masterclasses και θα συναντήσουν τους συμμετέχοντες, για να συζητήσουν, να τους συμβουλεύσουν και να τους ενθαρρύνουν στην επίπονη προσπάθεια της συγγραφής και ανάπτυξης των σεναρίων τους.

Θα προβληθούν οι δύο τελευταίες ταινίες τους «4 Νύχτες με την Άννα» και “Essential Killing”, ως υποδείγματα και αφορμές για συζήτηση και ανάλυση της διαδικασίας συγγραφής - επανασυγγραφής, της ανάπτυξης και της προετοιμασίας παραγωγής τους.


Μετά από 15 χρόνια δράσης το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου αποτελεί πλέον θεσμό στο χώρο του Κινηματογράφου και σημαντικό εκπαιδευτικό πόλο έλξης ιδιαίτερα στον τομέα της σεναριογραφίας. Έχει εκπαιδεύσει και υποστηρίξει πάνω από 400 επαγγελματίες του Κινηματογράφου από όλες τις χώρες της Ε.Ε. στα ετήσια σεμινάριά του στη Νίσυρο και τη Σάμο, όπου αναπτύχθηκαν και ολοκληρώθηκαν σενάρια που στη συνέχεια έδωσαν ταινίες με παγκόσμια απήχηση.

Ο πρώτος κύκλος του φετινού προγράμματος MFI Script 2 Film Workshops 2013 θα γίνει στη Νίσυρο, από 22 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου, και στη συνέχεια, μετά από ένα διαδικτυακό σεμινάριο το Σεπτέμβριο, θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος στη Σάμο, 13-20 Οκτωβρίου, και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα τελευταίο διαδικτυακό σεμινάριο το Δεκέμβριο.

Υποστηρίζεται, όπως κάθε χρόνο, από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Νισύρου.

Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Crossroads, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας MIDPOINT, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας και το πρόγραμμα Sofia Meetings, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και τη Σχολή Κινηματογράφου της Λουμπλιάνα.

Είναι μέλος του δικτύου ATC (Audiovisual Training Coalition) των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό χώρο και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαν χθες, Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη


Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.

Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.


Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.


sansimera.gr

Σύντομη περιγραφή μιας επίσκεψης στα Κουμέϊκα Σάμου το 1902



Εφημερίδα Νέα Ζωή, φ. 132,
Βαθύ Σάμου 27 Φεβρουαρίου 1902.

"Και ιδού μετά μιας ώρας πεζοπορείαν εφθάσαμεν εις Κουμέϊκα.
Το χωρίον τούτο διακρίνεται καθ' όλα τα λοιπά της Σάμου χωρία.
Οι δρόμοι του διατηρούνται με λίαν σχετικήν καθαριότητα.
Εις το μέσον ακριβώς του δήμου κείται η πλατεία την οποίαν στολίζει υψηλή πλάτανος και παρά την πλάτανον μία ωραία κρήνη.

Ο ναός του χωρίου επ' ονόματι του Αγίου Νικολάου τιμώμενος είνε ένας από τους ωραιωτέρους ναούς της νήσου. Όπως η εξωτερική αυτού άποψις είνε ωραία και μεγαλοπρεπής, τοιουτοτρόπως και το εσωτερικόν αυτού είνε εις άκρον ευπρεπές και επιβλητικόν. Το εικονοστάσιον είνε όλον κατασκευασμένον εκ λευκοτάτου μαρμάρου ως επίσης εκ μαρμάρου είνε ο αρχιερατικός θρόνος και άμβων του ναού. Και εισερχόμενος τις εις τον μεγαλοπρεπή τούτον ναόν δεν δύναται παρά να θαυμάσει των κατοίκων την θερμήν ευλάβειαν η οποία ανήγειρε και συντηρεί το ιερόν τούτο τέμενος.


Και αι οικοδομαί του χωρίου είναι επίσης καλαί. Ολίγαι δ' εξ αυτών δύναται να παραβληθώσι και με τας οικοδομάς της πρωτευούσης ακόμη. Εν γένει δε η εντύπωσις παντός επισκεπτομένου το χωρίον τούτο δεν ημπορεί παρά να είνε ευάρεστες."


Το πολύτιμο αυτό απόκομμα όπως και οι φωτογραφίες, προέρχονται από το αρχείο του φίλου Μανώλη Βουρλιώτη τον οποίο ευχαριστώ!!!

Προσπάθησα στο κείμενο να διατηρήσω την ορθογραφία της εποχής ως προς τη γραφή των λέξεων, αλλά στάθηκε αδύνατον να αναπαραγάγω το πολυτονικό σύστημα. 

Η φωτογραφία στην αρχή της ανάρτησης παρουσιάζει την εικόνα του χωριού 6 δεκαετίες αργότερα, αλλά η κυριαρχία στο τοπίο του ναού του Αγίου Νικολάου και η παλαίωσή της μέσα από ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας, την καθιστούν σχεδόν ...σύγχρονη του δημοσιεύματος!
http://koumeika.blogspot.gr

Σάμος: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων


Προετοιμάζεται το λιμάνι Σάμου να υποδεχτεί τα κρουαζιερόπλοια για την φετινή σεζόν που ξεκινούν τις προσεγγίσεις από τις 7 Ιουνίου. 

Ήδη τοποθετήθηκε η μπίντα
(δέστρα) για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων ενώ έχουν παραγγελθεί πέντε καινούργιοι στύλοι ηλεκτροφωτισμού.

Εξάλλου το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού από τον Υπεύθυνο ασφαλείας λιμένων ο οποίος επιβεβαίωσε την ασφάλειά τους, ενώ επισημάνθηκε ότι θα πρέπει τουλάχιστον κατά την διάρκεια της παραμονής των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι να υπάρχει ασφάλεια και έλεγχος όσων κινούνται σε αυτό.

Χάρης Ζαβουδάκης
http://www.era-aegean.gr

Η Αφίσα της Ημέρας


ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ Τουρκικός "τσαμπουκάς" στο Φαρμακονήσι - Στα χωρικά μας ύδατα επιχείρησαν έρευνα-διάσωση



Η Άγκυρα τραβάει επικίνδυνα το σχοινί και δημιουργεί τεχνητό κλίμα έντασης στο Αιγαίο προκειμένου να προβάλει τις αξιώσεις της σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό επιχείρησε στο Φαρμακονήσι, διεκδικώντας την έρευνα και διάσωση για θαλαμηγό που έμεινε ακυβέρνητη, ζητώντας από σκάφη του Λιμενικού να αποχωρήσουν από την περιοχή διότι «παραβίασαν τουρκικά χωρικά ύδατα».

Η θαλαμηγός με πέντε επιβαίνοντες βρίσκονταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εξέπεμψε «SOS» και σκάφος του Λιμενικού έσπευσε προκειμένου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο πλοίο. Τότε εμφανίσθηκε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τον Βέλγο κυβερνήτη της θαλαμηγού να μην δεχθεί βοήθεια από τους Έλληνες «καθ’ ότι βρίσκεται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων» και «εκείνοι πρέπει να τον ρυμουλκήσουν».

Αξίωσε επίσης από το σκάφος του Λιμενικού να αποχωρήσει αμέσως από «τα τουρκικά χωρικά ύδατα που έχει παραβιάσει». Κι αυτά τουλάχιστον ενάμιση μίλι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Για λίγα λεπτά υπήρξε ένταση στην περιοχή και απειλήθηκε επεισόδιο με το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να αποτρέψει την παροχή βοήθειας από ελληνικής πλευράς στα ακυβέρνητο τουριστικό σκάφος. Οι τόνοι έπεσαν όταν το Λιμενικό έστειλε και δεύτερο σκάφος στο Φαρμακονήσι με στόχο να προασπίσει το κυριαρχικό δικαίωμα στην έρευνα και διάσωση.

Ο τουρκικός τσαμπουκάς στο ακριτικό Φαρμακονήσι που «θάφτηκε» στα απόνερα της «κρουαζιέρας» της πυραυλακάτου «Ατάκ» στις Κυκλάδες, έγινε ενώ η Άγκυρα είχε και έχει σχεδόν όλο της το Στόλο στο Αιγαίο για την άσκηση «DenizKurdu».

Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, και δείχνει πώς η Άγκυρα είναι έτοιμη να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» για την προώθηση της αξίωσης της.

Το θέμα είναι πώς η Ελλάδα αντιδρά και απαντά στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις. Η παθητική συμπεριφορά ή η στάση ηττοπάθειας αποθρασύνει την Άγκυρα και της δίνει το δικαίωμα να κόβει βόλτες στο Σούνιο. Να δούμε και που αλλού!
defencenet.gr

Σύλληψη στη Σάμο για χρέη στο Δημόσιο



Συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στη Σάμο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου ένας 44χρονος για οφειλές προς το Δημόσιο. 

Σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται σε συνολικό ύψος 1.471.298 ευρώ.
http://my-samos.blogspot.gr

Η Ναόμι Κλάιν "έξω απ' τα δόντια" - ΣΚΑΪ (video)



Εξαιρετική η Καναδή ακτιβίστρια και συγγραφέας του "Δόγματος του σοκ" Ναόμι Κλάιν. Δίνει συνέντευξη στους "Νέους φακέλους" (28/5/2013) και τα λέει "έξω απ' τα δόντια". Μιλάει για κρίση της οικονομίας αλλά και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, και αποστομώνει την Σοφία Παπαϊωάννου, που επιμένει στα γνωστά καταστροφικά και φοβικά σενάρια (των κυβερνώντων και των καναλιών), λέγοντας ότι τα ΜΜΕ δημιουργούν αυτά τα φοβικά σύνδρονα στον κόσμα και γι' αυτό δεν αντιδρά. Κατηγορεί επίσης την αριστερά για την στάση της και μιλάει και για άλλα θέματα πολιτικά και οικολογικά..

Σάμος: Παράταση θεώρησης τιμοκαταλόγων πόρτας



O Σύλλογος επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων δωματίων & διαμερισμάτων Ν. Σάμου ενημερώνει τα μέλη του, την παράταση υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να θεωρήσουν τιμοκαταλόγους πόρτας για το έτος 2013.

Οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει τιμές, έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται στο γραφείο του συλλόγου έως και 10/06/2013.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του συλλόγου στο τηλέφωνο :22730-23055 & φαξ: 22730-23783, από Δευτέρα έως Παρασκευή ,από 08:00 έως 15:00.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. 

            ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΗ                                                ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ρωσο-τουρκική "αντιπαράθεση" στο Βόρειο Αιγαίο



Στο Αιγαίο βρίσκονται τα δύο από τα πέντε πλοία του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού τα οποία μπήκαν στην Μεσόγειο στις 16 Μαΐου και αρχικά ελλιμενίστηκαν στην Κύπρο. Τα άλλα τρία έχουν διέλθει τα Στενά και βρίσκονται σε ρωσικού λιμένες της Μαύρης Θάλασσας.

Συγκεκριμένα στο ρωσικό αγκυροβόλο νοτιοανατολικά της Λήμνου ναυλοχούν το δεξαμενόπλοιο «Pechenga», και το έρευνας-διάσωσης με εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικών υποκλοπών πλοίο «Fotiy Krylov».

Ελληνικά ψαράδικα που κινούνται κοντά στον "πάγκο" του συγκεκριμένου Αιγαίου, είδαν τα ρωσικά πλοία και απέναντί τους βρισκόταν ένα τουρκικό πλοίο που τα παρακολουθούσε, ενώ στην ευρύτερη περιοχή κινούνται άλλα τρία τουρκικά πλοία που προφανώς συμμετέχουν στην μεγάλη άσκηση "Θαλασσόλυκος 2013".

Ένα τουρκικό ελικόπτερο πέταξε κοντά στα δύο ρωσικά πλοία, μάλιστα, ενωρίς το πρωί χθες.


Το αντιτορπιλικό «Admiral Panteleyev», τα αποβατικά «Peresvet» και «Admiral Nevelsky», βρίσκονται στην Μαύρη Θάλασσα και αναμένουν εντολές για να πλεύσουν και πάλι στην Α.Μεσόγειο, όπου επικρατεί υπερσυγκέντρωση σκαφών, αλλά χωρίς ο αριθμός να αυξάνεται εδώ και δύο εδβομάδες.

Την ίδια στιγμή στην αμερικανική βάση της Σούδας βρίσκεται το αμερικανικό καταδρομικό BARRY, η γερμανική φρεγάτα HESSEN (SNMG-1), το αμερικανικό βοηθητικό πλοίο INVINCIBLE, το επίσης πετρελαιοφόρο KANAWHA και ένα γερμανικό βοηθητικό πλοίο το RHOEN.

Στην "καυτή" ζώνη" μεταξύ Κύπρου-Συρίας-Λιβάνου και Ισραήλ βρίσκονται συνολικά έξι ωσικά πλοία (το αντιτορπιλικό SEVEROMORSK, η φρεγάτα YAROSLAV MUDRYY, το πλοίο υποκλοπών ALSTER, το πετρελαιοφόρο DUBNA, το βοηθητικό πλοίο AMUR και το ρυμουλκό PARADOKS)

Από ΝΑΤΟΪκά πλοία υπάρχουν η γερμανική φρεγάτα BRAUNSCHWEIG, ένα γερμανικό περιπολικό, η αμερικανική φρεγάτα GRAVELY και το καταδρομικό MAHAN και η γαλλική Forbin (κλάσης HORIZON).

Οι δυνάμεις αυτές είναι μεγάλες, αλλά δεν "δείχνουν" άμεση κλιμάκωση. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία κρατούν τα μεγάλα πλοία και τους στόλους τους μακριά από την Α.Μεσόγειο.

Το κύριο μέρος του 6ου Στόλου κινείται σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο και οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις (περί τα 7 μεγάλα πολεμικά συν τα βοηθητικά πετρελαιοφόρα κλπ) που προορίζονται να αναπτυχθούν στην Α.Μεσόγειο ακόμα βρίσκονται σε αναμονή...
defencenet.gr

Εκλογές και Απολογισμός στο Ναυτικό Όμιλο Σάμου


Το απερχόμενο Δ.Σ του Ναυτικού Ομίλου Σάμου σύμφωνα με το καταστατικό καλεί τα μέλη του σε εκλογική - απολογιστική Γενική Συνέλευση, στα γραφεία του στο Μαλαγάρι Σάμου την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 και ώρα 10:30 πμ 

Με θέματα:

  • Έγκριση πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ
  • Παρουσίαση και Έγκριση οικονομικού απολογισμού διετίας από την εξελεγκτική επιτροπή
  • Έγκριση διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και απαλλαγή του απερχόμενου Δ.Σ
  • Εκλογή Εφορευτικής επιτροπής για την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ
  • Αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου Δ.Σ και νέας εξελεγκτικής επιτροπής

Επίσης θα συζητηθούν
-προβλήματα ιστιοπλοΐας τριγώνου και ανοικτής θάλασσας
-προσωρινά αγκυροβόλια στον Λιμένα Βαθέος Σάμου

Σε περίπτωση μη απαρτίας θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα Τετάρτη 5/6 στις 4:30μμ και σε περίπτωση επίσης μη απαρτίας θα γίνει αμετάκλητα στις 7:30 στον ίδιο χώρο.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του Ομίλου ή θα τις εκπληρώσουν μέχρι την έναρξη της Γενικής συνέλευσης καταβάλλοντας το ποσό των 10 ευρώ εφ άπαξ.

Τα θέματα θα παραμείνουν τα ίδια στις επαναληπτικές συνεδριάσεις.

Εκ μέρους του Δ.Σ

O Γραμματέας                    Ο Πρόεδρος

Ευαγγελος Τσεσμελης       Καλομοίρης Πέτρος

Στους καρόδρομους της ηγεμονικής Σάμου


Μια διαδρομή αλλιώτικη από κάθε προηγούμενη, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διοργανώνει ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου, «Ο Ευπαλίνος» με σκοπό τη γνωριμία με τους ιστορικούς καρόδρομους της Ηγεμονικής περιόδου της Σάμου, τον αρχικό καθαρισμό αυτών, που θα οδηγήσει στη μελλοντική αξιοποίηση των πολυτίμων αυτών μνημείων της παράδοσης μας. 

Η συνάντηση θα γίνει στο βενζινάδικο, στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Κουμαραδαίων και Πύργου, στις 2 Ιουνίου, στις 8:30 το πρωί. 

Όσοι επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν, φέρνοντας μαζί τους γάντια και εργαλεία για αυτό τον σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα: 22730 51220 (απογευματινές ώρες) και 6976025140 (κα Καίτη).
http://samiakonvima.blogspot.gr

Αυτό που δεν λένε...(video)


Η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ως συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό που δεν λένε, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να πουληθεί η δημόσια επιχείρηση αερίου, άλλαξε τους όρους πώλησης, μετά τις πιέσεις του κ. Αλεξέι Μίλερ, του επικεφαλής της Gazprom, ώστε το ελληνικό κράτος να εγγυηθεί ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, ύψους άνω των 400 εκ. ευρώ, αλλά και τις οφειλές που θα προκύψουν τα δύο πρώτα χρόνια μετά την πώληση.

Αυτό που δεν λένε, επίσης, είναι σε ποιους επιχειρηματίες ανήκουν οι οφειλές που θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος.

Δεν λένε ότι ο κ. Σαμαράς εγγυάται για τις οφειλές του κ. Μυτιληναίου, ο οποίος με την εταιρεία Αλουμίνιον Α.Ε. οφείλει 53 εκατ ευρώ, με την εταιρεία Κόρινθος Power οφείλει 54 εκατ ευρώ, και με την εταιρεία Protergia A.E. οφείλει 74 εκατ ευρώ.

Δεν λένε ότι ο κ. Σαμαράς εγγυάται για τις οφειλές του κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος με την εταιρεία Motor Oil Eλλάς Διυλιστήρια Κορίνθου οφείλει 35 εκατ ευρώ.

Δεν λένε ότι ο κ. Σαμαράς εγγυάται για τις οφειλές του κ. Περιστέρη, ο οποίος με την εταιρεία Ήρων ΙΙ Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Βοιωτίας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ οφείλει 6 εκατ ευρώ.

Δεν λένε ότι ο κ. Σαμαράς εγγυάται για τις οφειλές των κ.κ. Μπόμπολα και Λάτση, οι οποίοι με την εταιρεία ELPEDISON Eνεργειακή Α.Ε., οφείλουν 144 εκατ ευρώ.

Δεν λένε... ότι ο κ. Σαμαράς ελπίζει να εισπράξει από την πώληση της ΔΕΠΑ στην καλύτερη περίπτωση 900 εκ. ευρώ, και στη χειρότερη 500-600 εκ. ευρώ, και ότι αν εγγυηθεί τις οφειλές, τα δημόσια ταμεία κινδυνεύουν να βγουν ακόμα και ζημιωμένα.

ΙΚΑΡΙΑ: Μας αφορά όλους.....


Με τι θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου ?



Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου την Δευτέρα 3 Ιούνη με τα πιο κάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

  • Προγραμματική σύμβαση Δήμων Σάμου και Χίου για την « ανάθεση σε ιδιωτικό αερομεταφορέα της εκτέλεσης έκτακτων ναυλωμένων πτήσεων για την γραμμή ΑΘΗΝΑ-ΧΙΟ-ΣΑΜΟ-ΑΘΗΝΑ σε μία πτήση με την καταβολή των κενών». Εισηγητής : κ. Στυλιανός Θάνος, Δήμαρχος Σάμου.
  • Σύσταση τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων εντός των ορίων της Κοινότητας Μυτιληνιών» Εισηγητής: κ. Χρήστος Αμοργιανός Πρόεδρος ΔΚ Μυτιληνιών.
  • Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του πλαστικού στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα. Εισηγητής: κ. Νίκος Γεωργίου.
  • Έγκριση απόφασης Δ.Σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ Δήμων Βαθέος-Πυθαγορείου περί έγκρισης απολογισμού 2011. Εισηγητής : Πρόεδρος Συνδέσμου κ. Δημήτριος Μηλίγκος.
  • Παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστων χώρων επί πλατείας Πυθαγόρα. Εισηγητής: Επιτροπή Ποιότητας Ζωής-Τεχνικές Υπηρεσίες.
  • Αναπροσαρμογή τελών αιγιαλού και παραλίας. Εισηγητής: Οικονομική Επιτροπή.
  • Παράταση μείωσης μισθωμάτων ακινήτων του Δήμου. Εισηγητής: Οικονομική Υπηρεσία. 
  • Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς τρίτους με την διαδικασία της δημοπρασίας. Εισηγητής: Οικονομική Υπηρεσία.
  • Έγκριση διενέργειας προμήθειας πλαστικών δεξαμενών. Εισηγητής: Γραφείο Προμηθειών.
  • Έγκριση πρωτοκόλλου ποσοτικής παραλαβής 2ης φάσης προμήθειας ψυχρής ασφάλτου. Εισηγητής: Γραφείο Προμηθειών.
  • Χορήγηση παράτασης εκτέλεσης του έργου: Κατασκευή έργων υποδομής από την οδό Γοργύρας μέχρι την οδό Πανεπιστήμιου. Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες. 
  • Χορήγηση παράτασης εκτέλεσης του έργου: ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΜΟΥ (ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ ΤΜΗΜΑ). Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες .
  • Χορήγηση παράτασης εκτέλεσης του έργου : Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλεως Σάμου. Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες .
  • Έγκριση 1ου ΑΠ του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Της ΣΑΜΟΥ». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες
  • Έγκριση 1ου ΑΠ του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ» Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες .
  • Έγκριση 1ου ΑΠ του έργου: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ στις ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΕΛΑ». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες 
  • Έγκριση 2ου ΑΠ του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΘΕΟΣ». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες .
  • Έγκριση 1ου ΑΠ του έργου «ΣΥΝΔΕΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΝΑΪΤΣΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΥΤΡΑΣ». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες .

  • Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου Επισκευή συντήρηση δημοτικού σχολείου της Τ/Κ Κοκκαρίου (ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων). Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες. 
  • Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου ΄΄Kατασκευή περιμετρικής οδού Δήμου Βαθέος΄΄ Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες. 
  • Αίτημα παράτασης εργασιών του έργου: ΄΄Ανακατασκευή αντλιοστασίων λυμάτων Κοκκαρίου΄΄  Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες.
  • Αποδοχή όρων ένταξης του έργου ΄΄Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων ΤΚ Υδρούσσας΄΄ Εισηγητής: Τεχνική υπηρεσία
  • Δωρεάν παραχώρηση χρήσης χώρου στη ΔΕΗ Α.Ε./ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για τοποθέτηση υποσταθμού τύπου compact. Εισηγητής: κ. Στυλιανός Θάνος Δήμαρχος Σάμου
  • Έγκριση καταστατικού δημοτικής τράπεζας αίματος. Εισηγητής: κα. Ευμορφία Χατζηπαύλου Πρόεδρος Δ.Κ. Σαμίων
  • Αίτημα της εταιρίας ΙΚΑΡΙΑΔΑ Ε.Π.Ε για χορήγηση άδειας για εκτέλεση διαδρομής τουριστικού τρένου στο Βαθύ και Πυθαγόρειο. Εισηγητής: κ. Στυλιανός Θάνος Δήμαρχος Σάμου.
  • Αίτημα παραχώρησης αίθουσας για χρήση από το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Σάμου. Εισηγητής: κ. Στυλιανός Θάνος Δήμαρχος Σάμου
  • Κάλυψη δαπάνης φιλοξενίας κλιμακίου ιατρών για δωρεάν εξέταση κατοίκων της Σάμου. Εισηγητής: κ. Στυλιανός Θάνος Δήμαρχος Σάμου
  • Διαγραφές τελών ΔΕ Πυθαγορείου και ΔΕ Βαθέος (περιοχής Νησί Δ/Κ Σαμίων). Εισηγητής: Οικονομική Υπηρεσία
  • Έγκριση της υπ.αριθμ. 14/2013 απόφασης του Ν.Π. ΄΄ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ΄΄ περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού. Εισηγητής: Πρόεδρος Ν.Π. κ. Κων/νος Αμυρσώνης
  • Έγκριση μελέτης καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή πλατείας Χώρας» Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες. 
  • Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου ¨ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ» Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες. 
  • Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου Κατεδάφιση κτιρίου Πανδρόσου». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες.
  • Έγκριση 3ου ΑΠΕ του έργου: Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Παλαιοχώρι». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες.
  • Έγκριση 4ου ΑΠΕ του έργου: «Βελτίωση βατοτητας δρόμου Μπάλου Κουμαιίκων από Χ.Θ )0+000έως 0+504». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες.
  • Έγκριση 4ου ΑΠΕ του έργου ¨βελτίωση υπάρχοντος δρόμου Μπάλου». Εισηγητής: Τεχνικές Υπηρεσίες. 
  • Παραχώρηση θέσης στάθμευσης στην Τ/Κ Πλατάνου και τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων στάθμευσης στο Ιατρείο Λέκκας και στο Λύκειο Καρλοβάσου. Εισηγητής: Επιτροπή ποιότητας Ζωής. 
  • Μετακινήσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Προέδρου.

Σάμος: Δεν είχε απαρτία...




Η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου δεν είχε απαρτία, και έτσι θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη που θα γίνουν και οι εκλογές για το νέο Δ.Σ

Ναόμι Κλάιν: Λαοί ενωμένοι, πάντοτε ωφελημένοι


Στο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Αριστερά ώστε να εμπνεύσει τον κόσμο και στην ανάγκη να υιοθετήσει μια οικονομία σταθερή και βιώσιμη, η οποία δεν θα θυσιάζει το περιβάλλον αναφέρθηκε η καναδή συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ το «Δόγμα του σοκ». 

Η Ναόμι Κλάιν παρουσιάζει ως μόνη εναλλακτική το να ενωθούν όλες οι χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λιτότητα και να ορθώσουν από κοινού το ανάστημά τους απέναντι στο ΔΝΤ. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ναόμι Κλάιν εκτίμησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία οικολογική-πέραν της οικονομικής- κρίση ενώ προειδοποιεί ότι είναι ανειλικρινής ο τρόπος που παρουσιάζεται στους Έλληνες η υπόσχεση για τα οφέλη από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τονίζει ότι περνά πολύς καιρός έως ότου προκύψουν έσοδα τη στιγμή που οι δανειστές της χώρας ζητούν τα λεφτά τους σύντομα πίσω. Για το λόγο αυτό, η Ναόμι Κλάιν επαναλαμβάνει την ανάγκη να στραφεί η χώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφερόμενη στις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δημόσια περιουσία που δεν έχει πωληθεί αλλά εκτιμά ότι δεν θα πάρει αρκετά χρήματα από την εκποίησή τους καθώς " οι άνθρωποι με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι καλοί διαπραγματευτές".


Η Ναόμι Κλάιν βλέπει ως λύση τη συσπείρωση χωρών που αντιμετωπίζουν λιτότητα και τακτικές σοκ ενώ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του χρέους. "Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει μία φυλακή για τους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβουν. Γίνανε μέλη της Ένωσης τις καλές εποχές και δεν συνειδητοποίησαν ότι παρέδωσαν εθνική κυριαρχία, παρέδωσαν την δύναμη να μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία τους" είπε χαρακτηριστικά. 

Η συγγραφέας επιφύλαξε κριτική στην στάση της Αριστεράς λέγοντας ότι δεν υπήρξε αρκετά οραματίστρια, ότι εμφανίζεται φοβισμένη και μετριοπαθής και σημειώνει ότι έχει μεγάλη ευθύνη τη δεδομένη στιγμή ώστε να προσφέρει στον κόσμο το όραμα ενός διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας.
enet.gr

Σάμος: Συναυλία με τίτλο «Αναστάσεως ημέρα »


Ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Σάμου (Δ.Ο.Π.ΠΟ.Ν.Α.Σ) και η Μουσική Σχολή ΑΡΜΟΝΙΑ του Δήμου Σάμου θα πραγματοποιήσουν Συναυλία με τίτλο «Αναστάσεως ημέρα » με τη Χορωδία ¨ΑΡΜΟΝΙΑ¨ και την Παιδική Χορωδία της Σχολής.

Η Συναυλία θα δοθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου.
Ώρα έναρξης 8 μ.μ. H είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Η Αφίσα της Ημέρας


Ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, καλεί τα μέλη του στις 9 το πρωί της Κυριακής


Ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στην εθελοντική δράση καθαρισμού που διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Σαμίων την Κυριακή 2/6. 

Καλεί τα μέλη του στις 9 το πρωί της Κυριακής να βρίσκονται στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε το περιβάλλον να διατηρηθεί καθαρό και ευπρεπισμένο. 
http://my-samos.blogspot.gr

Ο Σαμαράς «τρώει» τον 13ο και 14ο μισθό...Του Τζώρτζη Ρούσσου


Δρομολογείται η κατάργηση τους και στον ιδιωτικό τομέα, καταγγέλλει η ΓΣΕΕ Ο νέος γύρος των οριζόντιων περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού!!!

Μάλιστα το νέο «ξήλωμα του πουλόβερ» της αγοραστικής δύναμης έχει ως λαγό, σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστές, τον αδελφό του πρωθυπουργού Αλέξανδρο Σαμαρά, ο οποίος δεν δίστασε μαζί με τη μονομερή ανακοίνωση μείωσης 20% στη μισθοδοσία να περικόψει το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας στους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στο Κολλέγιο Αθηνών.

Με επιστολή που απέστειλε στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς η διοίκηση του Κολλεγίου ενημερώνει ότι προχωρεί από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σε μονομερή μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών κατά 20% για όσους έχουν ετήσιο μισθό πάνω από 14.000 μικτά τον χρόνο, που σημαίνει μισθό από 1.000 ευρώ και πάνω! Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ) και κατά συνέπεια και του Κολλεγίου Αθηνών είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί-μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, το Κολλέγιο προχωρά σε μειώσεις μισθών όταν την τελευταία εξαετία έχει αυξήσει τα δίδακτρά του κατά περίπου 30% και δεν έχει υποστεί καμία μείωση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν σ’ αυτό. Από την πλευρά της, η διοίκηση του Κολλεγίου επικαλείται την κατά 7,5% μείωση των διδάκτρων, την αύξηση του ποσού για τις υποτροφίες, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι γονείς στην πληρωμή των διδάκτρων, ώστε να δικαιολογήσει την πρωτοφανή ενέργεια μονομερούς μείωσης των μισθών αλλά και περικοπής του 13ου και 14ου μισθού!


Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που επέλεξε η διοίκηση του Κολλεγίου για να προχωρήσει στις μειώσεις, αφού ουσιαστικά μόνη της διαβουλεύτηκε, μόνη της αποφάσισε και ουσιαστικά ανακοίνωσε σε γονείς, εκπαιδευτικούς που απασχολεί αλλά και συνδικαλιστές τις αποφάσεις της! Η στάση αυτή, αλλά κυρίως η στενή σύνδεση της διοίκησης με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ήγειρε μεγάλες αντιδράσεις από τα συνδικάτα. Ηδη το προεδρείο του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ) και κατά συνέπεια και του Κολλεγίου Αθηνών δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την οικεία συνδικαλιστική οργάνωση (ΟΙΕΛΕ) αλλά και τη ΓΣΕΕ.
Λαγός; 

Ευθέως λοιπόν η διοίκηση της Εργατικής Συνομοσπονδίας κάνει λόγο για απόφαση με πολιτικό χαρακτήρα. Οι συνδικαλιστές συνδέουν ευθέως τη διοίκηση του Κολλεγίου υπό τον Αλέξανδρο Σαμαρά με το Μέγαρο Μαξίμου και εκφράζουν το συμπέρασμα ότι «η στόχευση της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού δεν είναι άλλη από την επέκταση της κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα».
Εφημερίδα των Συντακτών via http://www.periodista.gr