Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κάλεσμα κινητοποίησης στο Καρλόβασι ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»

 Καλούμε την Παρασκευή, 01/03/13 στις 18:00 στην πλατεία Καρλοβάσου, όλους τους φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενους του Πανεπιστημίου και το Σαμιακό λαό να διαδηλώσουμε ενάντια στο Σχέδιο "Αθηνά" και τη συγχώνευση Σ.Α.Χ.Μ. - Μαθηματικού.


ΟΧΙ στο Σχέδιο "Αθηνά"

ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση - υποβάθμιση της Παιδείας

  • Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού
  • Φοιτητικός Σύλλογος Σ.Α.Χ.Μ
  • Φοιτητικός Σύλλογος Μ.Π.Ε.Σ.
  • Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Αιγαίου radiocafe

SAMOS - Platanos Live ...by Vasilhs Kaswths

Από τον Χίτλερ στη Μέρκελ

Συνήθως, όταν μιλάμε για φασισμό και ναζισμό, αναφερόμαστε περισσότερο στις γενοκτονίες, τα ολοκαυτώματα, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενικά στον εγκληματικό αντιανθρωπισμό τους και λιγότερο ή καθόλου στην οικονομική πολιτική τους. 

Αλήθεια, πώς θα ήταν σήμερα η Ευρώπη αν είχε νικήσει ο Χίτλερ και είχε εγκαθιδρύσει την αυτοκρατορία του; Σε τι θα διέφερε η χιτλερική οικονομία για την Ευρώπη από την πολιτική της Μέρκελ;


Ο έγκυρος και αγαπητός ιστορικός στην Ελλάδα, Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του «Η Αυτοκρατορία του Χίτλερ. Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη» (εκδ. «Αλεξάνδρεια», 2009) μελετά σε βάθος τα οικονομικά σχέδια του Χίτλερ για τη μεταπολεμική Ευρώπη.

Η Γερμανία σε σχέση με τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες ενοποιήθηκε αργά. Από το 1871 μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέκτησε Ναμίμπια, Τανζανία, Τόγκο, Καμερούν, Νέα Γουινέα και κάποια νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Με την καταστροφική ήττα της, η Γερμανία, το 1918, χάνει όλες τις αποικίες της, που τις παίρνουν λάφυρο οι νικητές.

Ο Γερμανικός Εθνικισμός ταπεινώνεται και αναδιπλώνεται μέσα από το ναζιστικό κόμμα. Το παλιό όραμα για μια παγκόσμια κυριαρχία «τσιμεντάρει» την ιδεολογία του ναζιστικού ρατσισμού και εμπεδώνει τη θεωρία της ανώτερης φυλής. Σε πρώτο πλάνο ήταν η κατάκτηση της Ευρώπης και της ΕΣΣΔ, που θα καθιστούσε τη Γερμανία τρίτη παγκόσμια δύναμη μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Και από αυτήν τη θέση θα μπορούσε να εξολοθρεύει τις αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και την πρώτη χρονιά του πολέμου ο ναζισμός θριαμβεύει εύκολα. Κατακτά Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία. Τα ναζιστικά στρατεύματα προελαύνουν ανατολικά και σαρώνουν Ουκρανία, Λευκορωσία, Βαλτικές Χώρες. Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε πλήρη έλεγχο. Ανοιχτό ήταν μόνο το μέτωπο της Ρωσίας.

Η οικονομική πολιτική προς Ανατολάς ήταν διαφορετική από την προς Δυσμάς. Οι Σλάβοι, ως κατώτερη φυλή, έπρεπε να μειωθούν κατά 30 έως 45 εκατομμύρια και έπρεπε να πεθάνουν από πείνα και αρρώστιες (συνταγή που είχε εφαρμοστεί στις αποικίες). Στην Πολωνία εξαφάνισαν τη διανόηση της χώρας με εκτελέσεις και εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνούς, παίρνοντας τα χωράφια τους, τις περιουσίες τους, τα εργοστάσιά τους και δίνοντάς τα σε Γερμανούς ναζί. Οι πελατειακές σχέσεις δεν είναι ελληνική ανακάλυψη. Κάθε κόμμα εξουσίας πρέπει να διορίζει (και η ΔΗΜΑΡ το κατάλαβε με την πρώτη).

Στη Δύση τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Επρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να ενοποιηθούν οι βιομηχανίες της Ευρώπης, κάτω από τη χιτλερική Γερμανία, για να κυριαρχήσουν παγκοσμίως. Το έργο αυτό ανέλαβε ένας νεαρός οικονομολόγος ονόματι Λούντβιχ Ερχαρντ, ο οποίος δημιούργησε ένα επιτελείο από διαπρεπείς ναζί οικονομολόγους.

Η ήττα των ναζί δεν επέτρεψε την υλοποίηση του σχεδίου για τη «Νέα Τάξη στην Ευρώπη».Αλλά οι οικονομολόγοι επέζησαν. Ο Ερχαρντ έγινε καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας και ο Γκέσνερ, με δεδηλωμένο ναζιστικό παρελθόν, έγινε ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Κράτησε το αξίωμά του κάτι λιγότερο από είκοσι χρόνια.

Το 2003, η Γερμανία αναδεικνύεται πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο και αφήνει πίσω ΗΠΑ και Κίνα. Η αγορά των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων απορροφά το 60% των γερμανικών προϊόντων.
Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Η νικημένη και κατεστραμμένη Γερμανία να ηγεμονεύει στην παγκόσμια οικονομία και η νικήτρια Ελλάδα να μετατρέπεται ταχύτατα σε Ναμίμπια και Τανζανία! Και εδώ ας θυμηθούμε τον Χορτχάικερ που επιμένει: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ναζισμό, αν προηγουμένως δεν μιλήσουμε για καπιταλισμό».

Οι νικήτριες δυνάμεις των Συμμάχων διασπάστηκαν (αν ποτέ ήταν ενωμένες σε κάποιο αντιναζιστικό μέτωπο). Η νέα υπερδύναμη που αναδεικνύεται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η ΕΣΣΔ και όχι το Γ΄ Ράιχ που υπολόγιζε ο Χίτλερ.

Και αρχίζει ο Ψυχρός Πόλεμος. Η Γερμανία ξεπλένεται ταχύτατα από το ναζιστικό παρελθόν της και τα παλιά στελέχη του ναζιστικού κόμματος γίνονται θιασώτες του Ελεύθερου Κόσμου (μέχρι και ο πάπας Βενέδικτος ήταν ναζί στρατιώτης που υπηρετούσε στην αντιαεροπορική άμυνα, καταρρίπτοντας αεροπλάνα των Συμμάχων).

Ο καπιταλισμός μπορεί να δημιουργεί καταστρεπτικούς πολέμους, πιστεύοντας πως έτσι θα εξουδετερώσει έναν ανταγωνιστή του, αλλά δεν πολεμάει ποτέ εναντίον του εαυτού του. Ξέρει να προσαρμόζεται, να υποχωρεί και να αντεπιτίθεται.

Η Ευρώπη του Χίτλερ με την Ευρώπη της Μέρκελ διαφέρουν στα μέσα.
Ο,τι δεν μπόρεσε να κάνει ο Χίτλερ με τα τανκς και τα στούκας το κάνει η Μέρκελ με έναν αναίμακτο οικονομικό πόλεμο. Οι συνέπειες είναι ίδιες. Χώρες εξαφανίζονται, όπως σε Νότια και Ανατολική Ευρώπη, με κοιμισμένους λαούς που ψηφίζουν την καταστροφή τους.
perkor29@gmail.com
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Καρλόβασι Σάμου: Ρεμπέτικη & Λαική ζωντανή μουσική

 Και αυτή την Παρασκευή όπως και κάθε Παρασκευή θα μας τραγουδήσουν ρεμπέτικα και λαικά Ο Μανώλης Βαγιανός και Μάκης Παλαιογεωργίου και θα μας χαρίσουν άλλη μια απίθανη βραδιά...

Σας περιμένουμε στην παρέα μας για να πιούμε τα κρασάκια μας και να τσιμπήσουμε τα μεζεδάκια μας... δεν χρειάζεται να το λέμε συνέχεια πάντα στις καλύτερες τιμές στην πόλη (Καναπτσέικα Καρλόβασι πριν το γυμναστήριο BODY - ACTION) ΤΗΛ:22730-79690

Προς Μελλισοκόμους Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων: Αντικατάσταση κυψελών

Φωτογραφία από τη Σάμο: Hatziiakovou 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Σάμος, 28 Φεβρουαρίου 2013 

Ενόψει εφαρμογής των δράσεων 3.1 «Αντικατάσταση κυψελών » και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» για το έτος 2013, στo πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, ενημερώνουμε τα μέλη των Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Σάμου και Ικαρίας για τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος συμμετοχής.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση 3.1 «Αντικατάσταση κυψελών » έχουν οι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης εφόσον :

1) Είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ ( θεωρημένο )
2) Δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους στο έντυπο Ε1 ή Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» έχουν οι επαγγελματίες αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον :

1) Είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον   150 παραγωγικών μελισσοσμηνών
2) Είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένο)
3) Δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους στο έντυπο Ε1 ή Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους , στέλνοντας την σχετική αίτηση στο Μελισσοκομικό κέντρο Μυτιλήνης (Αλυφαντά – Τ.Κ 81100 – Μυτιλήνη) με συστημένη ταχυδρομική επιστολή .

Η παραλαβή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα μετά την δημοσίευση της σχετικής απόφασης για την υλοποίηση των δράσεων , για το οποίο οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί θα ενημερωθούν σχετικά .

Για περισσότερες πληροφορίες και για την προμήθεια του εντύπου της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι, παρακαλούνται να απευθυνθούν στους Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς.

ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η ΦΙΛΛΑΡΜΟΝΙΚΗ "ΒΑΘΥΛΛΟΣ" ΚΑΛΕΙ...

ΣΕ ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ, Η ΦΙΛΛΑΡΜΟΝΙΚΗ "ΒΑΘΥΛΛΟΣ"

Σάμος: Δωρεάν διανομή τροφίμων σε οικονομικά αδύναμα άτομα

Ο Δήμος Σάμου θα υλοποιήσει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε οικονομικά αδύναμα άτομα και οικογένειες βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το έτος 2013.

Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων ορίζονται οικονομικά αδύναμα άτομα και οικογένειες ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 €. Το εισόδημα των 12.000 € προσαυξάνεται κατά 30% για τη σύζυγο, 30% για το 1ο και 30% για το 2οανήλικο ή προστατευόμενο παιδί ενώ για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά προσαυξάνεται κατά 40%.

Επιπλέον, το εισόδημα των 12.000 € προσαυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά, ανίατα ή δυσίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων είναι η 1η Μαρτίου 2013 και η ημερομηνία λήξης η 15η Απριλίου 2013.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
  • Αίτηση
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω ενός και μόνο φορέα υλοποίησης
  • Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου νομίμου εγγράφου ταυτοποίησης του τελικού δικαιούχου
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο
  • Θεωρημένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου Εισοδήματος του προηγούμενου έτους εφαρμογής του προγράμματος
  • Σε περίπτωση που οι τελικοί δικαιούχοι πάσχουν από κάποια σοβαρή πάθηση και έχουν αυξημένο ετήσιο φορολογικό εισόδημα προκειμένου να τύχουν της προσαύξησης του ορίου του εισοδήματός τους κατά 50% θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα από Κρατικούς Φορείς Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.) που να χαρακτηρίζουν το νόσημα του πάσχοντος βαρύ, ανίατο ή δυσίατο

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται και να καταθέτουν τις αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα εξής σημεία:

  • Δημοτική Ενότητα Βαθέος: Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου (Διοικητήριο)
  • Δημοτική Ενότητα Καρλοβασίου: Υπηρεσίες του Δήμου στο Καρλόβασι (Τσαγανού Μαρία & Καπανταής Τάκης)
  • Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου: Υπηρεσίες του Δήμου στο Πυθαγόρειο (Μανωλιός Γεώργιος)
  • Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου: ΚΕΠ Μαραθοκάμπου (Χρήστου Εμμανουήλ)
Για περισσότερες πληροφορίες στη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σάμου και στα τηλέφωνα 22733 53450 - 452 - 455.

ΘΑΡΡΟΣ - ΦΟΒΟΣ

Σύμφωνα με την ινδική ψυχολογία, ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που εγείρεται από τυχόντα κίνδυνο για μας τους ίδιους, και που προέρχεται από αντικείμενο ή από κάτι άλλο. Ο φόβος, σαν συναίσθημα, μπορεί να γίνει αντιληπτός μελετώντας τις διάφορες επεξηγήσεις που μας δίνουν οι Ινδοί φιλόσοφοι.

Ο φόβος είναι μια οδυνηρή εντύπωση που γεννιέται όταν αντιλαμβανόμαστε την αιτία ενός επικείμενου πόνου. Αυτός εμφανίζεται με τη μορφή της απομάκρυνσης αυτού που επιθυμούμε ή της υποχρέωσης να δεχτούμε αυτό που δεν επιθυμούμε. Ο φόβος είναι συναίσθημα που εγείρεται από τη γνώση της αιτίας της απώλειας ενός αντικειμένου που αγαπάμε ή της αντίληψης ενός κακού. Είναι επομένως, ένα επώδυνο συναίσθημα, που προκλήθηκε με τη σκέψη μιας δυστυχίας, που θα μπορούσε να μας βρει. Ο φόβος μπορεί να αποδοθεί στην αντίληψη ενός κινδύνου που θα κατέστρεφε το καλό και το αγαθό στο μέλλον. 

Φόβο δοκιμάζει κάποιος που υφίσταται φυσικό ή νοητικό κακό. Αν κάποιος δεν έχει πληγωθεί, δεν μπορεί να αισθανθεί το κακό και το συναίσθημα του φόβου. Συνεπώς, η γνώση του κινδύνου, ανεξάρτητα από ποια πηγή προέρχεται, είναι αιτία φόβου. Ο φόβος υποχωρεί από την πραγματική γνώση, την κατάργηση της ταυτότητας του σώματος και της ψυχής και την εγκατάλειψη στο Θεό ή στο Ανώτερο Ον.

Ο Σουάμι Βιβεκανάντα λέει: «Είναι αλήθεια ότι ο φόβος είναι η σίγουρη αιτία της φθοράς και του αμαρτήματος. Ο φόβος φέρνει τη δυστυχία, που φέρνει το θάνατο, που τρέφει τους δαίμονες. Και ποιος προκαλεί το φόβο; Η άγνοια του χαρακτήρα μας... Έτσι ξεκινήστε και γίνετε δυνατοί! Μη φοβάστε. Μην είστε δεισιδαίμονες. Αντιμετωπίστε την αλήθεια όπως είναι!»

Το θάρρος είναι δύναμη. Η δύναμη δεν συνίσταται μόνο στο να αυξήσουμε τη φυσική μας δύναμη, είναι θεία ιδιότητα. Απαριθμώντας τις θείες ιδιότητες στη Γκίτα, ο Σρι Κρίσνα έδωσε την πρώτη θέση στο θάρρος (αμπαγιάμ). Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε άλλες θείες ιδιότητες, χωρίς να έχουμε αποκτήσει θάρρος. Το θάρρος χαρίζει εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Το θάρρος καταπραΰνει την καρδιά του ανθρώπου και του δίνει δυναμισμό στη ζωή. Κάθε φορά που ο άνθρωπος αισθάνεται ελεύθερος από το φόβο, αποκτά περισσότερη δύναμη, περισσότερη ενέργεια και περισσότερη εμπειρία της χαράς.

Ο Μαχάτμα Γκάντι λέει: «Το θάρρος σημαίνει απουσία κάθε είδους φόβου - φόβου του θανάτου, φόβου σωματικών πληγών, φόβου της πείνας, των προσβολών, της δημόσιας απόρριψης, των φαντασμάτων και των διαβολικών πνευμάτων, φόβου του θυμού των άλλων. Η απομάκρυνση από όλους αυτούς τους φόβους συνιστά το θάρρος».

Το θάρρος είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για να πετύχουμε στη ζωή. Αντιλαμβανόμαστε ότι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων ανδρών και γυναικών είναι η απουσία φόβου. Οποιοσδήποτε γνωρίζει το φόβο, δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του ή τον απαιτούμενο ζήλο για να είναι νικητής απέναντι στις προκλήσεις της ζωής.

Η δεισιδαιμονία
Από την παιδική ηλικία μας υπερβολικά γεμίσει με δεισιδαιμονίες. Μας γίνεται στη συνέχεια συνήθεια και πανικοβαλλόμαστε ακόμα και για τα παραμικρά πράγματα. Όσο είμαστε παιδιά, είμαστε από φύση αθώοι. Είμαστε σαν τον μαλακό πηλό που μπορεί να πλαστεί. Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς τρομάζουν τα παιδιά τους για να τα ελέγχουν.

Η άγνοια
Ξεγελιόμαστε για τα πράγματα από άγνοια και άρα είμαστε εξαπατημένοι και τρομαγμένοι. Όλες μας οι καθημερινές εμπειρίες βασίζονται σε ένα είδος εξαπάτησης, όπως το να εκλαμβάνουμε ένα σκοινί για φίδι. Κατά βάθος είμαστε τέλειοι, πλήρεις και γεμάτοι ευτυχία. Εντούτοις είμαστε και θνητοί, απελπισμένοι που οδεύουμε προς τον τάφο μας. Συμπεριφερόμαστε σαν η μοίρα μας να είναι συνυφασμένη με την άγνοια. Όταν δεν υπάρχει πια άγνοια γινόμαστε θαραλλέοι.

Η προσκόλληση
Η υπερβολική προσκόλληση στην υλική ζωή βασανίζει τον άνθρωπο με το φόβο. Ο σοφός Μπαρτριχάρι λέει: «Μέσα στην ευχαρίστηση υπάρχει ο φόβος της ασθένειας, με τη γέννηση σε υψηλή κοινωνική βαθμίδα υπάρχει ο φόβος της απώλειας του κοινωνικού στάτους. Στον πλούτο ο φόβος του κλέφτη, στην τιμή ο φόβος της απώλειάς της, στη δύναμη ο φόβος της αδυναμίας, στο κάλλος ο φόβος του γήρατος, στην επιστήμη ο φόβος του σφάλματος, στην αρετή ο φόβος του σκανδάλου, στο σώμα ο φόβος του θανάτου». Σ' αυτή τη ζωή τα πάντα εμπεριέχουν το φόβο.

Η ανηθικότητα
Όταν κάποιος προβαίνει σε ανήθικες πράξεις δημιουργεί μελλοντικές πιθανότητες φόβου. Οι κακές σκέψεις προκαλούν ψυχικό φόβο. Η ζήλια και το μίσος δημιουργούν φόβο. Οι διεφθαρμένες σχέσεις προκαλούν φόβο. Φοβόμαστε την έκθεση στα δικά μας αδικήματα. Οι άνθρωποι που έχουν άσεμνες ή τάσεις αδυναμίας δεν μπορούν ποτέ να έχουν θάρρος γιατί φοβούνται να μη συλληφθούν. Στη ρίζα της αιτίας όλων των ανήθικων πράξεων βρίσκεται με τη σειρά του ο φόβος.

Η νοητική αδυναμία
Η αδυναμία, είτε είναι ψυχική, σωματική ή ηθική, γεννά το φόβο. Ο φόβος προέρχεται από αδύναμο νου. Η ψυχική ασθένεια γεννιέται από αγχώδη ψυχική κατάσταση. Όταν ο άνθρωπος καταλαμβάνεται από φόβο έχει φτωχή εικόνα για τον εαυτό του, για τις δυνατότητές του και γίνεται αδύναμος. Προσπαθεί να αποφύγει τις δυσκολίες της ζωής και χάνει κάθε σεβασμό για τον εαυτό του και για την έμφυτη δύναμή του (πολλές φορές δε, πείθεται πως δεν την έχει χάσει και απομακρύνεται από την ζωή με την επίφαση της ατομικής επιλογής).

Η ανικανότητα
Η ανικανότητα και ο φόβος έχουν ιδιαίτερη σχέση. Ένα ανεπαρκές άτομο φοβάται ότι δεν είναι επαρκές στην εργασία του. Τον καταλαμβάνει σε κάθε φάση ο φόβος της κακοτυχίας. Σημάδια κακών οιωνών τον κυκλώνουν μέρα και νύχτα.

Η σύγχυση
Η σύγχυση προκαλεί φόβο. Η αμφιβολία, τα λανθασμένα πιστεύω και η υποψία ταράζουν το νου όποιου φοβάται. Όταν ο νους διαταράσσεται και διασπάται από το φόβο δεν καταφέρνει να εργασθεί συνετά.
yogaonline

Ο Γιώργος Σταθάκης στα Σάμο: «Να βγει ο ελληνικός λαός από την φτωχοποίηση»

Συνέντευξη τύπου στη Σάμο έδωσε ο Γιώργος Σταθάκης

Το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει ο ελληνικός λαός από την φτωχοποίηση δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Σάμου, ο κ. Γιώργος Σταθάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κ.Ο του τομέα Ανάπτυξης .

«Στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια δημιουργίας άμεσα μιας αντιμνημονιακής Κυβέρνησης που θα δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας κατά της φτώχιας σε συνθήκες κατά τις οποίες η ανεργία ,η ανθρωπιστική φτωχοποίηση ενός σημαντικού μέρους των ελλήνων και η ανθρωπιστική κρίση έχει φτάσει σε ακραία φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον κατώτατο μισθό και τα χαράτσια τόνισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει και παραμένει στο ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα που ήταν πριν τις εκλογές ενώ το χαράτσι της ΔΕΗ θα ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο φόρο που θα επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όσον αφορά στο φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος είπε ότι αυτό θα κατατεθεί ολοκληρωμένα την προσεχή Δευτέρα και θα προωθήσει την αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και σε βάρος των πιο ευκατάστατων που και εν μέσω της κρίσης έχουν φορολογική ασυλία

Αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου ο κ. Σταθάκης μίλησε σε ένα πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την ομιλία του με θέμα την ελληνική κρίση και τους τρόπους διεξόδου από αυτή..

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε αναφέρονται στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας αλλάζοντας πλήρως την οικονομική πολιτική, με σταθεροποίηση των δημοσίων δαπανών , τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού με αναδιανομή των φορολογικών βαρών και ταυτόχρονα με την δημιουργία μιας αναπτυξιακής ατζέντας η οποία θα κινητοποιήσει εγχώριους επενδυτικούς πόρους προκειμένου μέσα από την κεντρική ιδέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την έξοδο από την ύφεση.
newsbeast

Κ.Παπούλιας για FREMM: "Χρειαζόμαστε ισχυρές ΕΔ - Δεν συνορεύουμε με Βέλγιο ή με Ολλανδία"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τον επανεξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και εν προκειμένω την απόκτηση - κατ'αρχήν - δύο φρεγατών FREMM και των 4 ΑΦΝΣ, αφού ενώπιον του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η Ελλάδα είναι σε μια στρατηγική γεωγραφική θέση που πρέπει να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν συνορεύει με Βέλγιο και Ολλανδία, έχουμε δύστροπους γείτονες και γι’αυτό νομίζω ότι η συνεργασία μας στον τομέα ακριβώς αυτόν που εκπροσωπείτε πολιτικά εσείς, είναι πολύ σημαντικός, ουσιαστικός και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη που δίνει η Γαλλία σε όλους τους τομείς».

«Άλλωστε συνομιλήσαμε και με τον κύριο Πρόεδρο, τον κ.Hollande, και νομίζω ότι συμπέσαμε και υπογραμμίσαμε ότι η συνεργασία μας είναι άριστη και εγκάρδια. Δεν είναι χθεσινή, έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και νομίζω ότι μας ενώνουν κοινές πολιτιστικές και πολιτισμικές αξίες, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Με τις παραπάνω φράσεις, ουσιαστικά περιέγραψε την έκταση και το είδος της διαχρονικής απειλής που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός από την Τουρκία.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν εφείσθη κολακευτικών σχολίων και για τον Έλληνα υπουργό Εθνικής 'Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο:

«Mεγάλη τιμή, κύριε Πρόεδρε, που σας συναντώ. Καθυστερήσαμε λιγάκι ... αλλά δουλέψαμε πάρα πολύ καλά (εννοώντας τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο)», είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

«Αυτό κατάλαβα και εγώ, μάλλον η καθυστέρηση κάτι τέτοιο σημαίνει», απάντησε ο κ. Παπούλιαςαναφερόμενος στην πολύχρονη καθυστέρηση απόκτησης των φρεγατών FREMM για το ΠΝ..
defencenet

"ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ" από το ΚΚΕ Σάμου

 "το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού συνεχίζεται"

Στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους που συσσώρευσαν οι σκανδαλώδεις φιλομονοπωλιακές πολιτικές όλων των αστικών κυβερνήσεων και των επενδύσεων που θα φέρουν ''νέες'' θέσεις εργασίας με 350 ευρώ το μήνα, πρόσθετη φορολογία, με περαιτέρω αυξήσεις των ήδη πανάκριβων εισιτηρίων, η τρικομματική κυβέρνηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, βγάζει στο σφυρί και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μεταξύ αυτών και της Σάμου.

Στο έγκλημα κατά της λαϊκής περιουσίας η κυβέρνηση έχει και τοπικούς συνενόχους. Είναι η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ και της ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ και ο δήμαρχος, που υπερψήφισαν την πώλησή του σε ιδιώτες.

Σ' αυτή την απόφαση οι εκλεγμένοι με το Κ.Κ.Ε δημοτικοί σύμβουλοι της ''Λαϊκής Συσπείρωσης'' μειοψήφησαν και υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου.

Ο λαός θα κατατάξει αργά ή γρήγορα τον καθένα εκεί που του αξίζει και θα κάνει λαϊκή ιδιοκτησία τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τη γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού μας, καλούμε το εργατικό-λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα και όλες τις λαϊκές οργανώσεις να καταδικάσουν την πώληση του αεροδρομίου και να απαιτήσουν την ακύρωση κάθε ενέργειας προς αυτή τη κατεύθυνση".

Νομαρχιακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. Σάμου

Η Αφίσα της Ημέρας


Στις Διεθνείς Εκθέσεις Detrop & Oenos συμμετέχει και φέτος η Ε.Ο.Σ.Σ.


Στην 22η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop, η οποία συνδιοργανώνεται μαζί με την 4η Διεθνή Έκθεση Οίνου Oenos στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στη Θεσσαλονίκη, θα συμμετάσχει η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου.

Η ένωση θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει από πρώτο χέρι και στο βορειοελλαδίτικο κοινό τα γλυκά και ξηρά κρασιά της, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν και να πάρουν ιδέες για γευστικές συνταγές που ταιριάζουν με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σαμιώτικα αυτά κρασιά.

Η Ε.Ο.Σ.Σ. θα εκθέσει τα προϊόντα της στο Stand 39 του Περιπτέρου 15.
Η έκθεση αφορά μόνο επαγγελματίες.
my-samos

O "Καδής" ξανά και φέτος στους Σπαθαραίους

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαθαραίων ενημερώνει και καλεί όλο τον κόσμο την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 και ώρα 14.00 μ.μ στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σπαθαραίων όπου θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου του ¨ΚΑΔΗ¨, και όχι μόνο.


ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ; της Μαργαρίτας Ικαρίου*

Σκέφτηκα να κάνω καταγγελία στην Αστυνομία. Έπειτα, είπα να ρωτήσω τους κατοίκους, μην την είδανε… Τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τις τεχνικές υπηρεσίες. Να μου πουν πως τυλίγονται τα ξύλινα κάποτε παραθύρια σε αλουμινένιες γρίλιες… Πως σκοτεινιάζουν τα στενά, απ’ το ύψος των σπιτιών… Που χάθηκαν οι αυλές κι οι πέργκολες… Πως αναπνέουν οι τσιμεντένιες ταράτσες – που άλλοτε ήσαν κεραμίδια – και πως δεν μπερδευόμαστε μένοντας σε πανομοιότυπα μπετονένια κουτιά.

Η πόλις. Που καινούρια δεν θα βρεις, δεν θα ‘βρεις άλλες θάλασσες. Θα την ακολουθείς και θα σε ακολουθεί…

Μέσα της εξακολουθούμε να περιφερόμαστε, διεκπεραιώνοντας υποθέσεις, σέρνοντας σαρκία και ξεφούσκωτους τους κάποτε παχυλούς εγωισμούς. Κολλάμε ένσημα, την απόγνωσή μας στο τοίχο, την κρίση στο κούτελο. Σα φτάσει της μέρας η απόγνωση στα κόκκινα, κουρνιάζουμε σε μια γωνιά, λέμε: ωραία είναι ‘δω, γαλήνια, βαστά ζέστη… και παραγγέλνουμε καφέ…

Χαζεύουμε τα λερά κτίρια, τα άδεια μαγαζιά που «ενοικιάζονται», ερμητικά κλειστά κι εσωστρεφή. Ερημωμένες τις τεράστιες τζαμαρίες με τις αστραφτερές επενδύσεις, σαν υπερμεγέθη θερμοκήπια. Κατασκευές που αντιμάχονται ως εχθρικό το φυσικό περιβάλλον, με πνιγηρούς εσωτερικούς χώρους και τεχνητές συνθήκες ζωής. Ενεργοβόρα και ψυχοφθόρα κτίρια που απαιτούσαν τεράστιες εγκαταστάσεις κλιματισμού…

Μέσα από το τσιμέντο, το γυαλί, το μπετόν και το αλουμίνιο, αναδύεται το εξάμβλωμα της πόλης που λάτρεψα. Σα τις πόρνες κρύβει την ασχήμια της στο καρακιτσάτο υπερβολικό, λικνιζόμενη άτεχνα σε φτηνογόβες με τρύπιες κάλτσες και προκλητικό ντύσιμο… Να ξεγελάσει τον στερημένο, να την ποθήσει μέχρι να τη σιχαθεί…

Κάτι με ψυχοπλακώνει στο αλλοιωμένο της πρόσωπο, στη μιζέρια της φτώχειας, στους σκουπιδιασμένους ανθρώπους. Στο τσιμεντωμένο όμορφο και παλιό. Στις μπαζωμένες μνήμες, παραδόσεις, ελπίδες.

Αγαπώ αυτόν τον τόπο… Όπως ήταν, όχι όπως τείνει να γίνει. Με το πέπλο της υγρασίας να φιλτράρει το φως, δίνοντάς του τη γαλάζια απόχρωση του ονείρου. Μακριά από τη συμπίεση των μαζών και τη συρρίκνωση των με ταχύτητες ιλιγγιώδεις που έχουν επιβάλλει οι πάνοπλοι – οικονομικά και τεχνολογικά – κονκισταδόρες.

Οι κατακτητές που με την επέμβασή τους έκαναν τη ψυχή να αλλάζει. Τη μορφή, την όψη του τόπου μα και τον άνθρωπο σαν ζυμάρι που περισσεύει στο ψήσιμο, να ξεχύνεται στις γύρω άκρες, να καίγεται…

Ποιος, να πάρει, μου ‘κλεψε την πόλη μου;

* Η κ. Μαργαρίτα Ικαρίου είναι Δημοσιογράφος και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ του  Νομού Σάμου.
a-typos.gr

Αλκίνοος Ιωαννίδης - ΠΑΤΡΙΔΑ

ΣΑΜΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΙΔΗΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ + VIIDEO


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, μετά την επιστολή που έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους στην |ASTRA AIRLINES, και που δημοσιεύσαμε χθες από εδώ, η εταιρία φαίνεται ότι αμέσως ανταποκρίθηκε. http://manolis-vasileias.blogspot.gr/2013/02/astra-airlines.html

Φωτογραφία Αρχείου
Μετά λοιπόν και από σχετικό τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια με τη διοίκηση της εν λόγω αεροπορικής εταιρίας, οι πληροφορίες μας λένε ότι τη ερχόμενη Κυριακή θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη σε συνάντηση με τη Διοίκηση της εταιρίας ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος. 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αιρετούς μας, ελπίζοντας σύντομα να δούμε τα αεροπλάνα της ASTRA AIR LINES να πετούν στα Νησιά μας με φθηνά εισιτήρια για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες.  

Σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια τη τοποθέτηση του Ανεξάρτητου Περιφερειακού Συμβούλου Μανόλη Βασιλειά στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για το συγκεκριμένο θέμα :



'ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Χωρίς διαγραφή κανένα «οικονομικό θαύμα»

 

Το χρέος της χώρας είναι υπέρογκο. Ο λόγος όχι για την Ελλάδα, αλλά για τη Γερμανία. Πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε στο Λονδίνο η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους.
Με την υπογραφή της συμφωνίας για την διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου του 1953 η γερμανική μεταπολεμική οικονομία έθετε τα θεμέλια του μετέπειτα «οικονομικού θαύματος», πιστεύει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ- Γιασίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης:

«Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα».

Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους Γιούργκεν Κάιζερ, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των υπό ανάπτυξη χωρών, δηλώνει στην DW ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα ή κάποιες υπό ανάπτυξη χώρες:«Μαθαίναμε τότε ότι το οικονομικό θαύμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού μας και στους Αμερικανούς, οι οποίοι μας βοήθησαν με χρήματα και για αυτό εμείς τους στηρίζουμε όπου μπορούμε. Αυτά γνώριζα για τη περίοδο αυτή. Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας αγνοήθηκε επιμελώς».

H Γερμανία δεν ήθελε λιτότητα και αποπληρωμή

Η διαγραφή του γερμανικού χρέους ήταν προϋπόθεση για το «οικονομικό θαύμα» Περίπου 70 χώρες είχαν απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας τόσο από την προπολεμική, όσο και από την μεταπολεμική περίοδο. Το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανέρχονταν γύρω στα 30 δισ. μάρκα. Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό χρέος το 1953 αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ. Ακόμα και για τις υπό ανάπτυξη χώρες ισχύει σήμερα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο όταν το χρέος τους ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ. Σήμερα το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 160% και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα μειωθεί στο 120%.

Για την Γερμανία του 1953 όμως η λιτότητα και η επιστροφή των δανείων δεν αποτελούσε επιλογή. Το αντίθετο! Η γερμανική οικονομία χρειαζόταν «φρέσκο» χρήμα για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν στη διαγραφή σχεδόν του 50% του χρέους, ενώ για το υπόλοιπο προέβλεψαν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.

Η Ελλάδα συμφώνησε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους

«Κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια», λέει η ιστορικός Ρόμπεκ Γιασίνσκι Παράλληλα η συμφωνία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Γερμανία εξαγωγική δύναμη. Διότι η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, μόνο αν κέρδιζε χρήματα από τις εξαγωγές. «Οι δανειστές της είχαν λοιπόν συμφέρον να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα», λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ. Κατά την άποψή του μια παρόμοια ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία όπως υπενθυμίζει ο Γερμανός ειδικός, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης δαπανούσε δισεκατομμύρια για γερμανικά τανκς.

«Αν εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα τότε οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μόνο αν επιτρέψουν ένα πλεόνασμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο. Και οι Έλληνες θα εξάγουν προϊόντα και θα φιλοξενούν στα ξενοδοχεία τους Γερμανούς τουρίστες μέχρι που να ξεπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τεθωρακισμένα».

Η ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι τονίζει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια. Πόσο μάλλον που τότε στο Λονδίνο η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε και εκείνη τη διαγραφή του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας.

Andreas Becker / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

www.dw.de

Συνάντηση του Αθλητικού Σκοπευτικού Συλλόγου Σάμου

Την Κυριακή 24/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών και φίλων του νεοσύστατου Αθλητικού Σκοπευτικού Συλλόγου Σάμου, με σκοπό την ενημέρωση για τις δραστηριότητές του.

Ο εισηγητής και πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Χατζηνικολάου, ανέφερε τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε ο σύλλογος. Έγινε παρουσίαση, σε θεωρητικό επίπεδο, των κανόνων του αθλήματος και παράλληλα παρουσιάστηκαν τα όπλα που έχει προμηθευτεί ο σύλλογος.

Πιο αναλυτικά, παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία και η δυναμική καθενός από αυτά τα όπλα. Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για την ασφάλεια και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται στο συγκεκριμένο άθλημα και ανακοινώθηκε πως ο σύλλογος έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητές του με προπονήσεις αλλά και αγώνες σταθερού στο πεδίο βολής του συλλόγου.
my-samos

Α.Τσίπρας: Δίνουμε ταξική μάχη

«Θέλουν να μας πείσουν ότι τα φάγαμε μαζί. Δεν τα φάγαμε μαζί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους εργαζομένους της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: «Δίνουμε και δίνετε μία ταξική μάχη. Είναι μια ταξική σύγκρουση».

vathiprasino

ΝΕΟ VIDEO - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΓΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΚΑΙ ΜΑΝΟΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι φοιτητές των τμημάτων Στατιστικής και Μαθηματικών του πανεπιστημίου Αιγαίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά». 

Οι φοιτητές ολοκλήρωσαν την πορεία στους στην πλατεία Καρλοβάσου όπου και υποσχέθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Σταματία Ράπτη
"ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ"

Επίσης με τις παρεμβάσεις τους η Βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή και ο Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανόλης Βασιλειάς στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των Φοιτητών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ενάντια στα σχέδια της τρικομματικής Κυβέρνησης των Βρυξελλών.




ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Η Κύπρος παραδίδεται στη Γερμανία

“Που οδηγούν την Κυπριακή Οικονομία οι όροι της τρόικας - Μπαίνει σε μεγάλη περιπέτεια ο Κυπριακός λαός ”

Με απροκάλυπτο τρόπο το Βερολίνο μετατρέπει και την Κύπρο σε προτεκτοράτο, με εκτελεστικό βραχίονα την τρόικα αλλά και με τη σχετική προετοιμασία του εδάφους που προηγήθηκε. Δημόσιες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων αλλά και δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, εμφάνιζαν την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα ως προνομιακό πεδίο καταθέσεων και ξεπλύματος μαύρου Ρώσων και Σέρβων. 
 
Οι δανειστές αφού κατάφεραν καίριο χτύπημα στις τράπεζες με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, προχωρούν στην τελευταία φάση του σχεδίου τους για τον έλεγχο και τη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος και της Κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την προηγούμενη δεκαετία, λόγω της μεγάλης ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και της ανάπτυξης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η τρόικα φαίνεται να έχει επιβάλλει τρεις όρους στην Κυπριακή Δημοκρατία που αναδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις.

1. Να πραγματοποιηθεί έρευνα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από ανεξάρτητη εταιρεία που θα επιβάλλει το Βερολίνο.Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε , που πραγματοποιούν ελέγχους από το 2004. Άρα θέλουν να κατευθύνουν την έρευνα σε μία κατεύθυνση που θα δικαιώνει όσα υποστήριζαν ότι η Κύπρος αποτελεί καταφύγιο για ρωσικά κεφάλαια. Τι θα σημάνει αυτό; Την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, όπως τον γνωρίζαμε. Την φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, αφού κανείς δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις των Γερμανών. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ακριβώς θέλουν οι Γερμανοί, να κατευθύνουν αυτά τα κεφάλαια σε άλλες τράπεζες δικών τους συμφερόντων.

2. Να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων που έχουν γίνει στις κυπριακές τράπεζες από ξένους υπηκόους. Η τρόικα προδιαγράφει ως όριο για το κούρεμα τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και σε μία πολύχρονη απώλεια εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, που θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί. Οι συνέπειες δε στην πραγματική οικονομία θα είναι ολέθριες.

3. Να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο. Σήμερα αυτός ο φόρος είναι 10% και λειτουργεί ευεργετικά για την προσέλκυση επενδύσεων. Η κ.Μέρκελ έχει απαιτήσει δημόσια την αύξηση του εταιρικού φόρου, ενδεχομένως και στο 25%. Οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς για το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ποιος θα έρθει πλέον να επενδύσει στην Κύπρο; Πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν ενώ θα γιγαντώνεται η ύφεση;

Η αποδοχή αυτών των όρων είναι βέβαιο ότι παραδίδει την Κύπρο στους δανειστές και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στο Βερολίνο. Στο βάθος υπάρχει ο έλεγχος των ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά και ευρύτερες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου φαίνεται να έχει αποδεχθεί αυτούς τους όρους και να σχεδιάζει να τους «περάσει» στην κοινή γνώμη ως επιτυχία. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων σε αυτή τη φάση. Αυτό όμως είναι κάτι που θα επέλθει νομοτελειακά σε δεύτερη φάση αφού η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, η ύφεση, η ανεργία, εκεί ακριβώς θα οδηγήσουν.
newsbomb.gr
periodista

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Marc

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha. 
 
Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,1%, έναντι 22,8% της Νέας Δημοκρατίας, με τα δύο κόμματα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. 
 
Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 10% βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, ενώ ακολουθούν με ίδια ποσοστά, 5,3% το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 


Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,4%, ενώ το 6% δηλώνει ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα.
Άκυρο/Λευκό/Αποχή, δηλώνει το 10,4%, ενώ δεν απαντά το 8,2%.
vathiprasino

Επιστολή Παπαθεοφάνους προς ASTRA AIRLINES για τη Σάμο

 

Επιστολή έστειλε στην εταιρία ASTRA AIRLINES ο δραστήριος Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, προσπαθώντας να δώσει λύση στα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια που εμποδίζουν τους περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες να μετακινούνται "από" και  "προς" το Νησί μας. Εμείς ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να έχει πράγματι ένα καλό αποτέλεσμα, η εταιρία να ανταποκριθεί και επιτέλους να γίνεται η αεροπορική μετακίνηση με χαμηλό κόστος, όπως τουλάχιστον γίνεται στην έδρα της Περιφέρειας, τη Μυτιλήνη. 

Δημοσιεύουμε πιο κάτω ολόκληρη την επιστολή του κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Σάμος 27-02-2013
Αρ. πρωτ.: οικ. 8305/716

Προς
ASTRA AIRLINES
12ο χιλ. Εθνικής οδού
Θεσσαλονίκης Μουδανιών
ΥΠΟΨΗ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΖΛΑΤΑΝΗ
Fax: 2310 489393

Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΘΕΜΑ: Διερεύνηση αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Σάμου από την αεροπορική εταιρεία ASTRA AIRLINES.

Κύριε Διευθυντά,

Η εξυπηρέτηση της αεροπορικής σύνδεσης της Σάμου με την Αθήνα, πραγματοποιείται καθημερινά από μία αεροπορική εταιρεία. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού και την μονοπωλιακή χρήση της αεροπορικής γραμμής, έχει εκσφενδονίσει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων σε υπέρμετρο ύψος.

Η Σάμος είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός πόλος και τόπος υποδοχής επισκεπτών, μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και επανειλημμένα έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για το υψηλό αεροπορικό κόμιστρο με την Αθήνα, από τους τοπικούς φορείς και από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Η εταιρεία σας και ιδιαίτερα το πτητικό δυναμικό σας, γνωρίζει πολύ καλά την υπάρχουσα υποδομή του αερολιμένα Σάμου, λόγο της αεροπορικής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη.

Ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου, παρακαλούμε όπως διερευνήσετε την δυνατότητα εκ μέρους της εταιρείας σας, για εκτέλεση δρομολογίων αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας – Σάμου - Αθήνας.

Με εκτίμηση 
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ 
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Αποκριάτικο πάρτυ από το Ναυτικό Όμιλο Σάμου


Αποκριάτικο πάρτυ διοργανώνεται από το Ναυτικό Όμιλο Σάμου στις 9 Μάρτη.

Το πάρτυ θα αρχίσει στις 21:00 και θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, οδός Πανόρμου 25, στο Μαλαγάρι της Σάμου. Προβλέπεται μεγάλο κέφι, αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό των οργανωτών του.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Στη ροή των νερών και των καιρών"


Καμία άδεια σφαγής αμνοεριφίων στην Ικαρία εν όψει και του Πάσχα

«Καμία άδεια σφαγής αμνοεριφίων δεν θα δοθεί φέτος στην Ικαρία προς πώληση κρέατος στην αγορά», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ικαρίας Βασίλης Θεοδωράκης.

Η δημιουργία σφαγείου στο νησί κρίνεται απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των κτηνοτρόφων που στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αν δεν βρεθεί λύση.

Σύνταξη: Γιώργος Βιτσαράς
era-aegean

Η Αφίσα της Ημέρας


Ποιός είναι συνιστώσα ποιού;

 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την αμέριστη συμπαράστασή του στο κυβερνητικό έργο. 
tvxs

Εκδήλωση Γνωριμίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ανοικτό κάλεσμα σε συνάντηση γνωριμίας απευθύνει η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Σάββατο 2 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί την ίδια ημέρα και ώρα και στις 6 νησιωτικές μονάδες του, δηλαδή στο Καρλόβασι της Σάμου, αλλά και σε Μυτιλήνη, Μύρινα Λήμνου, Χίο, Ερμούπολη Σύρου και Ρόδο.

Όσον αφορά τη Σάμο, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι Καρλοβάσου, κτήριο Προβατάρη, Αίθουσα Κ. Σοφούλης. 

Σε αυτήν κάθε ενδιαφερόμενος μαθητής, γονέας, επαγγελματίας, στέλεχος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικός κλπ μπορεί να ενημερωθεί από στελέχη του ακαδημαϊκού και διοικητικού δυναμικού του Ιδρύματος σχετικά με τις ευκαιρίες σπουδών και επιμόρφωσης που παρέχονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και για την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των Τμημάτων του.

Θα απαντηθούν, μεταξύ άλλων, ερωτήματα όπως :

. Γιατί να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
. Ποιες οι επαγγελματικές προοπτικές των Τμημάτων του;
. Ποιο το ακαδημαϊκό περιβάλλον και η φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στο Καρλόβασι δίνονται στο www.aegean.gr και στο τηλέφωνο του Πανεπιστημίου, το 22730 83200.
my-samos