Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Απορρόφηση του Τμήματος Στατιστικής από το Τμήμα Μαθηματικών στη Σάμο και ο κ. Μανόλης Βασιλειάς


Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού το πολυαναμενόμενο Σχέδιο "Αθηνά" για την αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, το σχέδιο προβλέπει την απορρόφηση του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου από το Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι.

Το Τμήμα που θα προκύψει από την απορρόφηση θα έχει τον τίτλο "Τμήμα Μαθηματικών" και θα διαθέτει δύο κατευθύνσεις:
1) Στατιστικής και Αναλογιστικών
2) Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών

Το έμψυχο δυναμικό αυτού του τμήματος θα απαρτίζεται από συνολικά 33 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), εκ των οποίων τα 14 θα προέρχονται από το υπό απορρόφηση Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.

Το Σχέδιο "Αθηνά" αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. my-samos

Ας δούμε όμως τι είπε πρόσφατα ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανόλης Βασιλειάς για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" και για την εξειδίκευσή του, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δεκαεφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κρίση των Ιμίων




Η κρίση των Ιμίων άρχισε, πριν από δεκαεπτά χρόνια, με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις ελληνικές βραχονησίδες και λίγο έλειψε εκείνη την περίοδο να οδηγηθούν σε ένοπλη σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία.Οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ παρενέβησαν με αποτέλεσμα η ένταση να εκτονωθεί και οι δύο χώρες να αποσύρουν τους στόλους τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 έγινε το πρώτο επεισόδιο. Τότε, το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.Το πλησιέστερο στην περιοχή ήταν το λιμεναρχείο Καλύμνου που διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο. Όμως, δεν ήταν τόσο εύκολο αφού ο πλοίαρχός του αρνήθηκε και υποστήριζε ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή. Περίμενε δε από τις τουρκικές αρχές να του προσφέρουν βοήθεια.

Μία ημέρα αργότερα, το λιμεναρχείο ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, μέσω του γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Γιάννη Παπαμελετίου, ειδοποίησε τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσινάρ Εγκίν, ότι αν δεν παρέμβαινε ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδύνευε.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 27 Δεκεμβρίου ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία λέγοντας ότι υπήρχε πρόβλημα με τα Ίμια, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάμβανε τη διάσωση του πλοίου. Μία ημέρα αργότερα, δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το ίδιο πρωινό μάλιστα ένα τουρκικό, πλήρως εξοπλισμένο, μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε μετά από τη βοήθεια που του έδωσαν Έλληνες.

Στις 29 Δεκεμβρίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του στο αντίστοιχο ελληνικό, ανέφερε ότι οι βραχονησίδες είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ και γι’ αυτό το λόγο ανήκουν στην Τουρκία. Τότε, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, που είχε την υποψία ότι η Τουρκία προσανατολίζεται σε εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά στις 25 Ιανουαρίου 1996. Μαζί του είχε τον αστυνομικό διευθυντή του νησιού, έναν ιερέα και δύο κατοίκους.

Τα τηλεοπτικά τουρκικά κανάλια άρχισαν να μεταδίδουν εικόνες με την ελληνική σημαία να κυματίζει. Στη γειτονική χώρα προκλήθηκε σάλος. Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη έφτασαν με ελικόπτερο εκεί, κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Το χειρότερο ήταν ότι βιντεοσκόπησαν και πρόβαλαν σε τηλεοπτικό τουρκικό δίκτυο την επιχείρησή τους με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά κινήθηκαν στην περιοχή με την ένταση να κλιμακώνεται τις επόμενες ημέρες.

Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό «Αντωνίου» του Πολεμικού Ναυτικού απέστειλε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Εκείνο το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη βραχονησίδα χωρίς να τους αντιληφθούν τα τούρκικα πολεμικά.

Μία ημέρα μετά, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με προγραμματικές δηλώσεις από τη Βουλή, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η χώρα μας θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Στις 30 Ιανουαρίου, η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, είπε ότι την επόμενη μέρα η ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.

Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 έγινε σύσκεψη στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, να φθάνει καθυστερημένα. Στο ΓΕΕΘΑ έφθαναν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 4.30 το πρωί ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού φεύγει από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Είκοσι λεπτά αργότερα, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Αργότερα ανασύρθηκαν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκφραστεί μία σίγουρη απάντηση.

Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους πάντως ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.Οι Αμερικανοί τότε μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επέβαλαν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» (κανένα πλοίο, κανένα στράτευμα, καμία σημαία) διεμήνυαν. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

Η κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες.
briefingnews.gr

Οι υγρότοποι της Σάμου στον κατάλογο "Υγροτόπιο" της WWF Ελλάς

Δεκατρείς υγρότοποι της Σάμου περιλαμβάνονται στον λεπτομερέστατο κατάλογο νησιωτικών υγρότοπων με τίτλο "Υγροτόπιο" που δημοσίευσε o μη κυβερνητικός οργανισμός για την διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, WWF Ελλάς.

Στον κατάλογο αυτό δημοσιεύεται ένας εντυπωσιακός αριθμός πληροφοριών για τους εξής υγρότοπους της Σάμου:



Για κάθε έναν από τους υγροτόπους αυτούς παρέχονται πολύτιμα και πολλές φορές αδημοσίευτα στοιχεία, τα οποία κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

- Γεωγραφικά στοιχεία
- Θεμελιώδη στοιχεία
- Καθεστώτα προστασίας
- Άλλοι χαρακτηρισμοί
- Κατάσταση υγροτόπου
- Ιδιοκτησιακό καθεστώς
- Αξίες υγρότοπου
- Δραστηριότητες στον υγρότοπο
- Δραστηριότητες στη λεκάνη απορροής
- Επιπτώσεις
- Τύποι οικότοπων
- Τύποι υγρότοπων κατά Ramsar
- Τύποι βλάστησης
- Χλωρίδα
- Πανίδα
- Βιβλιογραφία
- Φωτογραφίες

Πληροφορίες για το διαδικτυακό τόπο "Υγροτόπιο"

803 υγρότοποι, 75 νησιά, 9 χρόνια δουλειάς, χιλιάδες φωτογραφίες, 104.000 στρέμματα υγροτοπικών εκτάσεων, τεράστιος όγκος γεωγραφικής και όχι μόνο πληροφορίας σε ένα μόνο κλικ!

Αυτό είναι το Υγροτόπιο, ο νέος διαδικτυακός τόπος του WWF Ελλάς που αποσκοπεί στην ενημέρωση και παροχή περιβαλλοντικής πληροφορίας, σχετικά με τους νησιωτικούς υγρότοπους. Μέσα από μία δυναμική βάση δεδομένων, ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα για ένα διαδικτυακό ταξίδι στα νησιά της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, στα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματά τους, τους υγρότοπους.

Έτσι, όλοι οι πολίτες αλλά και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση, την έρευνα, την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, αποκτούν ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφορίας για τα οικολογικά αυτά διαμάντια, εμπλουτισμένο με στατιστικά, γεωγραφικά και άλλα δεδομένα, χαρτογραφικές απεικονίσεις, καθώς και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.
my-samos

Αγροτικός ξεσηκωμός (Βίντεο)



Δεκάδες σύλλογοι, σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων με ψηφίσματα τους συμπαραστέκονται στους αγρότες που τώρα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιβίωση.

Απ’ ότι ακούμε στο βίντεο που παραθέτουμε, οι αγρότες καθορίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.


tsak-giorgis

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ?


ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ


Ποιοι είναι αυτοί που μιλούν για «νομιμότητα»;

Ποιοι είναι αυτοί οι «Ταρτούφοι» που όχι μόνο τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά για δεκαετίες, αναγνωρίζουν τάχα μου το «δίκιο» των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται, που απεργούν, που εξεγείρονται, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή ζητούν την πάταξη των «παρανόμων» (χτες των εργαζόμενων στο Μετρό, σήμερα των αγροτών, προχτές των χαλυβουργών), γιατί, όπως λένε, «διασαλεύουν το νόμο»

Ποιοι, τελικά, είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τη μάσκα του «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται» και «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται»;

Υπάρχει νόμος - το ίδιο τους το Σύνταγμα - που λέει ότι οι διεθνείς συμβάσεις της χώρας πρέπει να επικυρώνονται στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Αλλά είναι αυτοί, τα υποδείγματα της νομιμότητας, που επειδή έτσι τους συνέφερε εκείνη τη στιγμή πέρασαν το πρώτο Μνημόνιο καταστρατηγώντας τη συνταγματική διάταξη που υπαγορεύει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για διεθνείς συμβάσεις της χώρας, επιλέγοντας τον βολικό γι' αυτούς δρόμο της απλής πλειοψηφίας των 151 ψήφων.

Υπάρχει νόμος - το ίδιο τους το Σύνταγμα - που λέει πως εκλέγονται κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί σε αυτή τη χώρα. Αλλά κάποια στιγμή και επειδή έτσι τους συνέφερε εκείνη τη στιγμή, μας έβαλαν διορισμένο πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη.

Υπάρχει νόμος που υπαγορεύει στις κυβερνήσεις τη χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οχι μόνο δεν εφαρμόζεται, όχι μόνο ληστεύονται τα Ταμεία, αλλά αυτοί που τα ληστεύουν έρχονται από πάνω και κόβουν και τις συντάξεις μιλώντας για τα «φτωχά» Ταμεία που οι ίδιοι φτωχοποίησαν.

Υπάρχει νόμος που υπαγορεύει στις κυβερνήσεις καταβολή των χρεών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά αυτοί που δεν τον εφαρμόζουν έρχονται κι από πάνω, με άλλο νόμο, να επιβάλουν αυξήσεις στους φόρους κατά των δημοτών με πρόσχημα ότι τα ταμεία των δήμων πέφτουν έξω. Αλλά πέφτουν έξω γιατί, πολύ απλά, είναι αυτά τα υποδείγματα «νομιμότητας» που δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ΟΤΑ.

Υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων των μεγαλόσχημων βιομηχάνων, εφοπλιστών, εργοδοτών. Οχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά οι... νομιμόφρονες της «λίστας Λαγκάρντ» κάνουν και χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλομπαταξήδες, την ώρα που με άλλο νόμο απειλούν με κατάσχεση το χρεοκοπημένο λαό για χρέη άνω των 300 ευρώ...


Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις (ντάνες) κατά των καταχρηστικών όρων των τραπεζών εις βάρος των πολιτών. Οχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά οι κήνσορες της νομιμότητας, αυτοί που αφήνουν το λαό στο έλεος των τραπεζιτών, έχουν ενισχύσει τους τραπεζίτες με πάνω από 200 δισ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια.

Υπήρξε δικαστική απόφαση που έλεγε «στοπ» στην είσπραξη χαρατσιών από τη ΔΕΗ. Οχι μόνο δεν εφαρμόστηκε, αλλά βγήκε και ο Στουρνάρας για να δηλώσει ότι τη γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.

Υπάρχει νόμος -το ίδιο τους το Σύνταγμα, ο «πρώτος νόμος του κράτους»- που λέει ότι η εργασία είναι δικαίωμα για όλους. Οχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά οι ταγοί της νομιμότητας το δικαίωμα στη δουλειά το έχουν αντικαταστήσει με το «δικαίωμα» στην ανεργία.

Υπάρχει νόμος -το ίδιο τους το Σύνταγμα- που, στα χαρτιά, υπεραμύνεται της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, της εθνικής κυριαρχίας. Οχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά στην πράξη όλες αυτές οι «πρόνοιες» είναι για το θεαθήναι, στο πλαίσιο ενός νόμου που η ίδια εκείνη τάξη που διά των κομμάτων της τον ψήφισε, τον χρειάζεται μόνο ως «κουρελόχαρτο».

Οι ίδιοι, βέβαια, που είδαμε ποια είναι η σχέση τους με τη νομιμότητα, με τη δική τους την αστική νομιμότητα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να γίνονται μανιασμένοι εκπρόσωποι του νόμου και της επί ...τάξης, όταν πρόκειται να επιβάλουν το νόμο της βαρβαρότητας σε όποιον αντιστέκεται.

Παίρνουν, λοιπόν, τη ρομφαία του νόμου και με ύφος στρατοδίκη λένε σε όποιον διαμαρτύρεται:
  • Αδικο το μνημόνιο - αλλά νόμος!
  • Αδικο μέτρο το κόψιμο μισθών - αλλά νόμος!
  • Αδικο μέτρο το κόψιμο συντάξεων - αλλά νόμος!
  • Αδικο το χαράτσι και οι αυξήσεις στη ΔΕΗ - αλλά νόμος!
  • Αδικες οι απολύσεις εργαζομένων - αλλά νόμος!
  • Αδικες και λεόντειες οι συμβάσεις για τα διόδια - αλλά νόμος!
  • Αδικο το φορολογικό - αλλά νόμος!
  • Αδικο το «ενιαίο μισθολόγιο - φτωχολόγιο» - αλλά νόμος!
  • Αδικο το αμοκ φόρων επί των φτωχόσπιτων - αλλά νόμος!
  • Αδικος ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης - αλλά νόμος!
  • Αδικος ο κόσμος - αλλά νόμιμος!

Συμπέρασμα πρώτο: Οι νόμοι τους όχι μόνο είναι ταξικοί, αλλά ταξική είναι και η εφαρμογή (ή η μη εφαρμογή) τους.

Συμπέρασμα δεύτερο: Δεν υπάρχει εκμεταλλευτική - ταξική κοινωνία, στην οποία οι «από πάνω» να μην αναφωνούν κραδαίνοντας το μαστίγιο στους «από κάτω»: «Dura lex sed lex» («σκληρός νόμος αλλά νόμος»)!

«Καλός νόμος ή κακός νόμος, αδιάφορο. Είναι νόμος!», μας λένε αυτοί που όποτε θυμούνται τους νόμους, το κάνουν για να μας πουν, τελικά, το εξής πολύ απλό:

Μη μιλάτε, μην αντιδράτε και κυρίως μην αντιστρατεύεστε «την ευνομίαν και την τάξιν» καθ' ότι για τα πάντα μπορούμε να εφαρμόσουμε εναντίον σας εκείνον το νόμο που μας βολεύει!
Αυτή είναι η «λογική» τους περί «νομιμότητας». Η οποία δεν καθορίζεται, φυσικά, από τους νόμους του κράτους, αλλά από κάτι πολύ ανώτερο: Από το κράτος του νόμου! Που σημαίνει ότι το κράτος τους είναι που ψηφίζει, που εφαρμόζει και που ερμηνεύει τους νόμους όπως εκείνο αποφασίζει. Και αποφασίζει όπως συμφέρει εκείνους που ελέγχουν το κράτος.

Είναι πρόδηλο, επομένως, ότι τα κηρύγματά τους περί «νομιμότητας» χάσκουν την ταξική τους αγριότητα, υποκρισία και χρεοκοπία.


Οταν μιλούν περί του «νόμου και της τάξης», εννοούν την καταστολή, την αυθαιρεσία, την τρομοκράτηση, τον εκφοβισμό, ως μεθοδολογία για την επιβολή -με ισχύ «νόμου»- των συμφερόντων της τάξης τους πάνω στην κοινωνία.

Αλλά, απέναντι σε αυτήν τη «νομιμότητα», δεν υπάρχει τίποτα πιο νόμιμο, τίποτα πιο δημοκρατικό, τίποτα πιο «καθαγιασμένο» από τη μαζική, οργανωμένη, δημοκρατική και πλειοψηφική εκ μέρους των λαϊκών στρωμάτων ανυπακοή, απειθαρχία, απόρριψη, άρνηση και ανατροπή της πολιτικής τους και των νόμων τους.

Συμφωνεί μέχρι και ο Μοντεσκιέ -ο δικός «τους» αστός Μοντεσκιέ- που το έγραψε περίφημα:
«Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της Δικαιοσύνης», έλεγε...
Σάκης Κωστούλας
vathiprasino

Η Αφίσα της Ημέρας


Ξεκινά η διανομή τροφίμων από το Σύλλογο Πολυτέκνων Σάμου





Ξεκινά στις 4 Φεβρουαρίου η διανομή τροφίμων από το Σύλλογο Πολυτέκνων Σάμου.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τρόφιμα από τα γραφεία του Συλλόγου, στο Γεφυράκι, από τη Δευτέρα έως και Τετάρτη, 09:00 το πρωί έως 13:00 το μεσημέρι.

Απεργίες σε όλη τη χώρα




Απεργίες σε διάφορους κλάδους έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, σε όλη τη χώρα.

Υγεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από υπουργείο Υγείας και πορεία στο Σύνταγμα.Σε 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από την Πέμπτη οι γιατροί του οργανισμού.

Προαναγγέλλουν, επίσης, νέο κύκλο κινητοποιήσεων, πιθανότατα στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που «το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις του και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών».

Στην Αθήνα για το λουκέτο που μπαίνει σε νοσοκομείο της Ιεράπετρα, φτάνουν οι γιατροί της περιοχής, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο «για τις αλλαγές στο σύστημα Δημόσιας Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας».

Διαβάστε: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χαιρετίζει την πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση


Δημόσιο και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη έχει κηρύξει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.

Στην απεργία και η ΠΝΟ

Ξεκινά απεργία η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κάνοντας την αρχή από την 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης.
Στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.


Μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μηχανοκίνητη πορεία με βαρέα οχήματα έχουν εξαγγείλει για τις 9 σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που πραγματοποιούν κυλιόμενες 24ωρες απεργίες.Η πορεία θα κινηθεί κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου και της Ιεράς Οδού Ελευσίνας Αθηνών.Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία που παραμένουν απλήρωτοι από 10 έως 13 μήνες ζητούν να πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την προσδοκία να υπάρξει βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει τη λειτουργία των ναυπηγείων.

Διαβάστε: Ανακοίνωση Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Στους δρόμους οι αγρότες

Στους δρόμους θα βρίσκονται και οι αγρότες της Βοιωτίας που αποφάσισαν να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους το πρωί της Πέμπτης στον Ορχομενό και το μεσημέρι να κατευθυνθούν προς το Κάστρο Βοιωτίας που βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.


Απεργία στα ΜΜΜ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι σε Προστιακό, λεωφορεία και τρένα του ΟΣΕ.

Στη συνέλευσή τους οι οδηγοί λεωφορείων αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για αύριο, Πέμπτη. Εκ νέου Γενική Συνέλευση θα κάνουν στις 14 Φεβρουαρίου.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τα τρένα και τα λεωφορεία του ΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Δρομολόγια, πάντως, ακυρώνονται και την Τετάρτη.

Ακινητοποιημένοι θα είναι για το ίδιο χρονικό διάστημα και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου. Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο.
left

Απονομή διπλωμάτων στον Ναυτικό Όμιλο Σάμου τη Κυριακή



Την απονομή των διπλωμάτων στους νέους ιστιοπλόους που παρακολούθησαν την 36η σειρά μαθημάτων του, θα πραγματοποιήσει το απόγευμα της Κυριακής (6.30μμ, 3 Φλεβάρη) ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου, στις εγκαταστάσεις του στη περιοχή Μαλαγάρι, στη πόλη της Σάμου.

Παράλληλα θα γίνει η κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ

ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σήμερα τελείωσαν τα ψέματα και αποκαλύφθηκε η πραγματική πολιτική της συγκυβέρνησης για τους συνταξιούχους. Με την 5η κατά σειρά περικοπή, πλήρωσαν οι συνταξιούχοι πολύ σκληρά το τίμημα αυτής της ανάλγητης πολιτικής. 

Με τα τεχνάσματα των δόσεων στις περικοπές, προσπάθησαν να θολώσουν την αλήθεια για το μέγεθος της «κατάσχεσης» των συντάξεων. Δεν μπορεί να μιλάμε πλέον για περικοπές και μειώσεις στις συντάξεις αλλά για ληστρική δήμευση της περιουσίας των συνταξιούχων, με ανείπωτες συνέπειες για την επιβίωσή τους. Οι «σωτήρες» της συγκυβέρνησης, παρά τη προσπάθειά τους όλο αυτό το καιρό να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να δημιουργήσουν κλίμα ψεύτικων προσδοκιών, έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της καταστροφικής τους πολιτικής. 

Η κυβέρνηση Σαμαρά και οι συνοδοιπόροι της, με πολιτικό κουτσαβακισμό και με το νέο δόγμα του « νόμου και της τάξης» που εφαρμόζουν, παράγουν κοινωνικά εγκλήματα, φτώχεια και εξαθλίωση.
Όχι μόνο δεν είναι «σωτήρες» για τη χώρα, αλλά οδηγοί της κοινωνικής καταστροφής και πρέπει να ανατραπούν, αυτοί και οι πολιτικές που εφαρμόζουν.
AYTONOMH ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

"Πράσινο φως" από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την πιστοποίηση του δημόσιου ΚΤΕΟ


Το πράσινο φως για την πιστοποίηση των δημόσιων ΚΤΕΟ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, άναψε χθες το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο – όπως δήλωσε στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Γανιάρης - αποφάσισε στην περίπτωση της Χίου, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να πιστοποιηθεί το κέντρο κατά ISO διαθέτοντας σε πρώτη φάση το ποσό των 10.000 ευρώ.

Κατά τον ίδιο εκτιμάται ότι μέσα σε 1,5 μήνα αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, οπότε θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για τον έλεγχο οχημάτων (παραμένει κλειστό από τις αρχές του χρόνου).

Παράλληλα το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε μέχρι τον Ιούνη να διατεθεί ποσό 100.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του δημόσιου ΚΤΕΟ.
alithia.gr

Αιτήσεις για σεμινάρια τεχνικών ασφαλείας από το Επιμελητήριο Σάμου

Το Επιμελητήριο Σάμου προτίθεται να διοργανώσει σεμινάρια τεχνικών ασφαλείας Β΄ και Γ’ Κατηγορίας για το έτος 2013.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εφόσον συμπληρώνεται επαρκής αριθμός ατόμων για κάθε τμήμα.

Πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, το κόστος συμμετοχής και το χρόνο διεξαγωγής θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αιτήσεων μπορούν να επικοινωνούν με τα Γραφεία του Επιμελητηρίου, υπεύθυνος υπάλληλος κ. Δημήτριος Καλογήρου, τηλ. 2273087980, φαξ: 2273022784.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις αιτήσεις συμμετοχής από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.samoscci.gr ή από τα γραφεία του Επιμελητηρίου.

Οι αιτήσεις συμμετοχής

my-samos

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο από την ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π


Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.), σας προσκαλεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται το Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2012, 9πμ-7μμ. στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Πειραιώς
( Καραολή και Δημητρίου, Πειραιάς, 18534)
με θέμα :

Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Εκπαίδευση και Απασχόληση: 

Επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου του θεσμού στο σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και επιστημονικό γίγνεσθαι

Οι κεντρικοί άξονες του συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι :

1) Η καταλυτική παρουσία του θεσμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

2) Ο ρόλος του θεσμού στη δυναμική σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση και τη δια βίου μάθηση

3) Ερευνητικές και πρακτικές εφαρμογές του θεσμού

4) Σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις και πολιτικές για τη συμβουλευτική - επαγγελματικό προσανατολισμό.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, θα παρουσιαστούν σημαντικές εισηγήσεις από διαπρεπείς επιστήμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Με τα ίδια θέματα, θα υπάρξουν επιμέρους συνεδρίες.

Από το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου ο Διευθυντής Ανάπτυξης Παναγιώτης Αθανασόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα: " Ο Συμβουλευτικός ρόλος του Εκπαιδευτή Ενηλίκων. Δύο κρίκοι στην ίδια αλυσίδα - μια πραγματική περίπτωση
bioenersis

Με την σφραγίδα της μνημονιακής συγκυβέρνησης "το ξεπούλημα"των ακινήτων


Με τη σφραγίδα και τις ευχές της μνημονιακής συγκυβέρνησης και συγκεκριμένα μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σταύρου Καλογιάννη εγκρίθηκε το "ξεπούλημα" της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα πέντε ακινήτων πέντε ακινήτων μέσω σύμβασης παραχώρησης, χρήσης και εκμετάλλευσης, όπως πληροφορούμαστε από το παρακάτω ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο tovima.gr. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλογιάννη, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Ανάπτυξη και αξιοποίηση πέντε ακινήτων του Δήμου Πειραιά μέσω σύμβασης παραχώρησης, χρήσης και εκμετάλλευσης» με προεπιλογή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόκειται για:

1) Το ακίνητο του πύργου Πειραιά, συνολικής δομημένης επιφάνειας 32.931 m2, που αναπτύσσεται σε εικοσιδύο (22) ορόφους και το οποίο είναι ημιτελές.
2) Το ακίνητο της πρώην Ράλλειου σχολής, συνολικής δομημένης επιφάνειας 19.327 m2, που αναπτύσσεται σε πέντε ορόφους και τρία υπόγεια από τα οποία λειτουργούν μόνο το ισόγειο και τα υπόγεια, ενώ οι υπόλοιποι χώροι είναι ημιτελείς.
3) Το ακίνητο του κεντρικού Δημαρχείου Πειραιά, συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.804 m2, που αναπτύσσεται σε εννέα ορόφους και τρία υπόγεια.
4) Το ακίνητο επί της οδού Ρετσίνα 45-47, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 10.517 m2, εντός του οποίου υφίσταται διώροφο διατηρητέο κτίριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.200 m2.
5) Το ακίνητο επί της οδού Θηβών 50 και Φαλήρου, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 9.890 m2, εντός του οποίου υφίσταται διώροφο κτίριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 450 m2.
Με τη σύμβαση θα παραχωρείται η χρήση και εκμετάλλευση των παραπάνω ακινήτων για 40 έτη. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την υποχρέωση αποπεράτωσης των ημιτελών κτιρίων, της κατασκευής και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και την αποκατάσταση του διατηρητέου κτίσματος. 

Ο κ. Καλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε συνέχεια της σύσκεψης που είχαμε προ δεκαημέρου στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, με θέμα τις άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και τα μεγάλα έργα του Δήμου εκδόθηκε σήμερα η απόφαση για την αξιοποίηση πέντε μεγάλων ακινήτων του Δήμου με προεπιλογή. 

Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε τη διαδικασία για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τις μελέτες σκοπιμότητας της υπογειοποίησης της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση. Συνυπολογίζοντας, το έργο της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά, του οποίου οι εργασίες ξεκινούν, το υπουργείο ανταποκρινόμενο στις προτάσεις του κ. Δημάρχου συμβάλλει με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση του Πειραιά».
megalo-limani

700.000 ευρώ για την προστασία των δασών της Σάμου


Εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου τα προγράμματα «Δασικών Έργων και Εργασιών» του έτους 2013 για την Δημόσια Δασοπονία, τα οποία καταρτίστηκαν από τις Διευθύνσεις Δασών Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Χίου και Λέσβου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός και των πέντε Διευθύνσεων ανέρχεται στο ποσό των 1.641.906 ευρώ. Η Σάμος θα πάρει το μεγαλύτερο ποσό, ήτοι 713.122 ευρώ, το οποίο αναλυτικά κατανέμεται ως εξής:

1. Έργα & Εργασίες Αναδασώσεων 160.000 €
2. Έργα & Εργασίες Διαχείρισης Υποβαθμισμένων Δασών 360.622 €
3. Έργα Δασικής Οδοποιίας 160.000 €
4. Έργα Αντιπυρικής Προστασίας Δασών 32.500 €
my-samos


Η Αφίσα της Ημέρας


Σάμος: Ημερίδα παρουσίασης Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Σάμου, οργανώνει:

«Ημερίδα για τις Δράσεις Κινητικότητας του προγράμματος Comenius»

που αφορά σχολεία και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 5-2-2013 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Σάμου και την επόμενη ημέρα Τετάρτη 6-2-2013 και ώρα 18:00 στο Γυμνάσιο Καρλοβάσου.

Για περισσότερες πληροφορίες στο ΚΕΣΥΠ Σάμου. Τηλ/ FAX: 2273080008
Υπεύθυνοι ΚΕΣΥΠ: Βασιλική Αραμπατζή, Βασίλειος Τάτσης

Σάμος: Διαμαρτυρία δικηγορικού συλλόγου για το φαινόμενο της πλημμυρίδας

Ο δικηγορικός σύλλογος Σάμου με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται εντονότατα "προς κάθε κατεύθυνση και κάθε αρμόδιο" για το καθεστώς «ομηρείας», εγκατάλειψης και απομόνωσης στο οποίο έχει περιέλθει η πόλη της Σάμου εξαιτίας του φαινομένου της πλημμυρίδας.

Αναφέρει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια που η παραλιακή λεωφόρος Θεμιστοκλή Σοφούλη από το ύψος της πλατείας Πυθαγόρα μέχρι και το ξενοδοχείο «ΣΑΜΟΣ» πλημμυρίζει με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας ανακατεμένα με λύματα να εισέρχονται όχι μόνο εντός και των δύο λωρίδων κυκλοφορίας αλλά να λιμνάζουν ακριβώς μπροστά από εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες, καφέ-μπαρ και ξενοδοχεία.

Ο δικηγορικός σύλλογος Σάμου επιρρίπτει ευθύνες στον δήμο, στην υγειονομική υπηρεσία αλλά και σε κάθε κρατικό φορέα που εμπλέκεται για την αδράνεια από πλευράς τους με συνέπεια τη ρύπανση , την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία κατά παράβαση των προβλεπομένων και ισχυουσών διοικητικών και ποινικών διατάξεων.

«Η υπομονή, η καρτερικότητα και η αναμονή μας εξαντλήθηκε πια και θεωρούμε ότι η αδιαφορία, οι πλημμέλειες, τα λάθη και οι παραλείψεις όταν ανάγονται και αφορούν ύψιστα αγαθά, πρέπει να τιμωρούνται.Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το κατάντημα και την απαξίωση της πόλης μας η οποία αργοπεθαίνει. Φτάνουν πια οι υποσχέσεις, «οι αναπλάσεις της παραλιακής» , «τα ημίμετρα», και ο «ωχαδερφισμός», εδώ και τώρα λύσεις πριν καταστραφούμε όλοι μας» καταλήγει η ανακοίνωση διαμαρτυρίας του δικηγορικού συλλόγου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμείς είμαστε οι εργάτες

ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ: Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία απεργούν την Πέμπτη 31 Γενάρη


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας ζούμε τραγικές καταστάσεις και στάση πληρωμών. Ενώ σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν, η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε νέες περικοπές και συγχωνεύσεις-κλείσιμο μονάδων Υγείας που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής στον τόπο μας, συγχώνευσε το Νοσοκομείο Κ.Υ Ικαρίας με το Νοσοκομείο της Σάμου. Οι επιπτώσεις για τον τόπο μας, για τον Ικαριώτικο και Φουρνιώτικο λαό θα είναι εγκληματικές αφού πλήθος ασθενών δε θα καλύπτονται, θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για μετακινήσεις προσωπικού, διαθεσιμότητες, εφεδρεία, απολύσεις.

Οι νέοι οργανισμοί που δημοσιεύτηκαν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες αλλά είναι πολύ πίσω και από τους παλιούς του 1986. Με τους νέους οργανισμούς σε πολλά νοσοκομεία της χώρας καταργούνται κλίνες, κλινικές και τμήματα που είναι αναγκαία στα δημόσια νοσοκομεία.

Αφού έφτασαν στον πάτο όλες τις υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία, ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, λήστεψαν με το κούρεμα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, φόρτωσαν με χαράτσια τους ασθενείς, κατεδαφίζουν τώρα με τους νέους οργανισμούς ότι απέμεινε, νοσοκομεία, τμήματα και κλινικές που είναι απαραίτητα για την ζωή μας.

Οι αλλαγές αυτές είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Είτε έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χρέος είτε όχι. Είτε είναι στο ευρώ είτε όχι. Παντού προχωράνε σε περικοπές στην Υγεία- Πρόνοια, με απολύσεις στο δημόσιο, σε καταργήσεις και ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων και κατευθύνονται από συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Καλούμε όλους και όλες να παλέψουν οργανωμένα, με επιμονή και συνέχεια για:

Να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Να ακυρωθεί τώρα η συγχώνευση – κατάργηση του νοσοκομείου Ικαρίας με το νοσοκομείο Σάμου.

Να αναπτυχθούν ,εξοπλιστούν και στελεχωθούν οι μονάδες υγείας στο Νομό μας ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες υγειονομικών παροχών στο λαό των νησιών μας στους Ικαριώτες Φουρνιώτες και Σαμιώτες

Να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας στα νησιά μας με νέες Ιατρικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες να υπάρχουν .να μην υπάρχει καμιά μονήρη ιατρική και άλλη υγειονομική ειδικότητα στα νοσοκομεία.

Άμεση προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού για να μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, για εξετάσεις στα εργαστήρια των νοσοκομείων, για θεραπείες ,επεμβάσεις ή νοσηλεία, είτε είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

Άμεση στελέχωση των αγροτικών ιατρείων στην Σάμο τους Φούρνους και την Ικαρία.

Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει πλήρως και άμεσα τα επείγοντα περιστατικά άμεση χρηματοδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα που οφείλει η Διοίκηση του νοσοκομείου Σάμου σε νυχτερινά- αργίες- υπερωρίες-εφημερίες από το 2011-2012.

Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο Καθολικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Συνάδελφοι την ώρα που τσακίζουν μισθούς, μας γονατίζουν με τα χαράτσια, κάνουν την θέρμανση είδος πολυτελείας, η εφεδρεία, οι απολύσεις, η απλήρωτη δουλειά είναι καθεστώς, η δημόσια υγεία διαλύεται, τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει, η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και καθολική.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία και τους γιατρούς να πάρουν μαζικά μέρος στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχουν κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στις 31 Ιανουαρίου 2013.

Πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε Σάμο, Ικαρία και Αθήνα

ΣΑΜΟΣ: ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ

ΙΚΑΡΙΑ: Συμμετοχή των δημόσιων υπαλλήλων στην 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετοχή τους στις 12 το μεσημέρι στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο νοσοκομείο της Ικαρίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 7.30 μμ στον Εύδηλο. Οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, οι Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας και πλήθος άλλων σωματείων.

ΑΘΗΝΑ: Συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Για τους συμπατριώτες της Αθήνας προσυγκέντρωση στην ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ (Κάνιγγος 23) στις 11πμ Καλούν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Όλοι στον αγώνα !
Αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας.

Η αλληλεγγύη είναι η ασπίδα μας. Όπλο η ενότητα μας.
Σάμος, 27/01/2013

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη ΝΕΤ και στην Ελλη Στάη








Η Αφίσα της Ημέρας


Σύλληψη 48 παράνομων μεταναστών στη Σάμο

Χθες το πρωί η Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής Καλάμι Σάμου για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων στις ακτές.

Άμεσα στη περιοχή έσπευσε προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Σάμου με περιπολικό όχημα και πλωτό περιπολικό Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι εντόπισαν μία φουσκωτή λέμβο κατεστραμμένη σε βραχώδη ακτή στη περιοχή Αγίου Αντωνίου.

Επίσης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Βαθέως Σάμου 48 αλλοδαποί (45 άνδρες και 3 γυναίκες) οι οποίοι δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει από τις απέναντι τουρκικές ακτές και αποβιβάστηκαν στην ανωτέρω περιοχή καταστρέφοντας τη λέμβο. Οι ανωτέρω αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για ιατρικές εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο της Σάμου.
my-samos

Σάμος: Συλλογή υπογραφών για τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια

ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ V.I.P.s - ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΤΕΣ»

Ζούμε σε ένα ακριτικό νησί με χίλιες δυο αντιξοότητες και προβλήματα και με δεδομένη και την οικονομική κρίση, οι μετακινήσεις μας προς την Αθήνα έχουν πλέον τον χαρακτήρα της αναγκαιότητας και μόνο. Για να μπορέσουμε όμως να μετακινηθούμε από τη Σάμο προς την Αθήνα αεροπορικώς, είτε γιατί υπάρχει ανάγκη, είτε γιατί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι αραιά και πολύωρα, χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η μοναδική εταιρεία που εξυπηρετεί τη γραμμή (OLYMPIC AIR) ασκεί απαγορευτική τιμολογιακή πολιτική στους ναύλους της.

Δεν μας προξενεί μόνο θλίψη αλλά και οργή, η διαπίστωση πως αεροπορικά εισιτήρια για χώρες του εξωτερικού είναι κατά πολύ φθηνότερα από αυτά για την διαδρομή Σάμου-Αθήνας. Μια κατάσταση που εκτός από μας, επηρεάζει και τον τουρισμό μας, αφού όποιος θελήσει να επισκεφτεί το νησί μας για διακοπές, από την Ελλάδα και από όποια χώρα της Ευρώπης, θα αντιμετωπίσει το τείχος των πανάκριβων αεροπορικών εισιτηρίων.

Για να υπάρξει ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών η Οlympic Air θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δυσχερή θέση στην οποία φέρνει η τιμολογιακή της πολιτική τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, επιβεβαιώνεται η άποψη πως με μία και μόνο εταιρία το νησί μας είναι καταδικασμένο συγκοινωνιακά οπότε και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις όποια εταιρία δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη γραμμή με τιμές προσιτές για τον επιβάτη. Είναι παράλογο και εξωφρενικό να ψάχνεις πχ από τις 22/1 εισιτήριο για να ταξιδέψεις στο διάστημα 5/3/2013 (αναχώρηση)-8/3/2013 (επιστροφή) από Αθήνα για Σάμο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο και οι τιμές ανά άτομο να είναι αντίστοιχα 166, 199,114 και 204 ευρώ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να προσαρμοστούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στα ισχύοντα και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν περισσότερες της μίας εταιρείες.

Να μας σεβαστείτε ως ακρίτες του Αιγαίου και ως φορολογούμενους πολίτες.

Το ψήφισμα μπορεί να υπογραφεί τόσο διαδικτυακά όσο και στα παρακάτω σημεία στο νησί της Σάμου:

Στην πόλη της Σάμου στο Κέντρο Τύπου Γιαννουλοπουλου, στο Καρλόβασι στο κατάστημα ενδυμάτων της Μαρίας Μακρή και στο cafe "ΤΖΙΝΤΖΕΡ", στο Πυθαγόρειο στο super market ΔΗΜΑΣ, στο Κοκκάρι στο σημείο πώλησης Τύπου της Μαρίας Διολέτη, στη Χώρα στο super market ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, στους Μυτιληνιούς στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ της Σερασκέρη Πάτρας και στο Μαραθόκαμπο στο βιβλιοχαρτοπωλείο του Ψωμά Ιωάννη.

Υπογράφουμε ηλεκτρονικά ΕΔΩ


Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 31/1 ενάντια στη στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι η απεργία καλύπτει όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία που διατρέχει σε όλο το φάσμα των εργαζομένων στο ΕΣΥ και θέτει καίρια αιτήματα που αφορούν στην επιβίωση και επαγγελματική αξιοπρέπεια των υγειονομικών, κυρίως όμως αφορούν στην επιβίωση του ίδιου του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στη στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, στα σφαγιαστικά οργανογράμματα των νοσοκομείων, στην πενιχρή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες.
left

Η Αφίσα της Ημέρας


Η τρόικα ζητεί κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και επαναφορά των πλειστηριασμών

Η κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία κοινωνικής έκρηξης...

Τι και αν το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013, η τρόικα φέρεται να πιέζει ασφυκτικά για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. 

Την ίδια στιγμή που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων τους, η τρόικα επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημά της. Μάλιστα, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αγορά ακινήτων έχει διαλυθεί εντελώς, το 54% των ιδιοκτητών λέει ότι δε μπορεί να πληρώσει τους φόρους του 2013, ενώ πάνω από 270.000 ακίνητα βρίσκονται στα… αζήτητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», οι δανειστές, στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση από την κρίση, φέρεται να έχει εγείρει εκ νέου ζήτημα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στο άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα βρεθούν αγοραστές και αυτές τότε θα ανέβουν ξανά», φέρονται να υποστηρίζουν οι δανειστές μας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους πλειστηριασμούς, επικαλούμενη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει παράταση στην απαγόρευση για φέτος.
Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία κοινωνικής έκρηξης.

Ωστόσο, πληροφορίες της «Ημερησίας», αναφέρουν ότι η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, καθιερώνοντας μία ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι θα έχουν ως ευθύνη τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών των ακινήτων.

Εξάλλου, οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν θετική γνώμη για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο καλούν το υπουργείο να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να μετρήσει τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα δάνεια.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ρύθμισης που έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση θέλει σε 15 μέρες να έχει τελειώσει η όλη διαδικασία με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων και να πάει τις διατάξεις για ψήφιση στη βουλή.
epikaira

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ: " Είστε εξαιρετικός και ευχάριστος κ. Γιακαλή." (video)


Η Αγροτιά θα ρίξει την κυβέρνηση που εξαθλιώνει τους Έλληνες




“Στα δύο θα κοπεί η Ελλάδα - Σαμαρά στείλε τα ΜΑΤ αν έχεις κότσια”

Την απόφαση να αποκλείσουν την Δευτέρα την εθνική οδό με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας πήραν ομόφωνα όλοι οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων από Καρδίτσα,Τρίκαλα, Λάρισα και Φάρσαλα οι οποίοι συμμετείχαν χθες στην Πανθεσσαλλική σύσκεψη. 
 
Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν σε αυτήν την μορφή πάλης μέχρι να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ από την πλευρά των αγροτών της Λάρισας κ Ρίζος προέτρεψε τους αγρότες ακόμη και αυτούς που δεν συμμετέχουν να έρθουν να ενισχύσουν τους αγρότες που ήδη βρίσκονται στις πλατείες των χωριών και την Δευτέρα να είναι όλοι στον Κόμβο της Νίκαιας γιατί τα μηνύματα συμμετοχής είναι πολλά.

Το πρωί οι αγρότες του νομού Ημαθίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό τής Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Κουλούρας, ενώ σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους, αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών που θα συγκληθεί στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Την ίδια ώρα στους δρόμους βγαίνουν από το πρωί και οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.Μέλη του Αδέσμευτου Συλλόγου Αγροτών Δράμας έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας - Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα κλείσουν κάποιο τμήμα των δρόμων.

Τα μέλη του Αδέσμευτου Συλλόγου Αγροτών, που έχουν στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο της πόλης και τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, επισημαίνουν ότι αυτό θα αποφασιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα έχει άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο κατά τη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου στον Πλαταμώνα.
iefimerida/via periodista

Η Αφίσα της Ημέρας


Κοπή βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθοκάμπου




O Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθοκάμπου διοργανώνει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σήμερα Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα του συλλόγου.

Κυβερνητική φασιστική απειλή - !!


Ξαναχτύπησαν οι ασφαλίτες νύχτα τα κουδούνια χιλιάδων σπιτιών – αυτή τη φορά για να επιδώσουν φύλλα πορείας πολιτικής επιστράτευσης απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι για να συλλάβουν τους πολίτες που μένουν εκεί και να τους οδηγήσουν κρατούμενους στα γήπεδα κατ’ εντολήν κάποιας στρατιωτικής χούντας πραξικοπηματιών.

Η δημοκρατικότατα εκλεγμένη «χούντα» του δεξιού Σαμαρά και των δεκανέων Βενιζέλου και Κουβέλη αρκείται για την ώρα στην καταναγκαστική εργασία των εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζομένων χωρίς σχεδόν αμοιβή. Άλλωστε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τους «ανυπότακτους» της πολιτικής επιστράτευσης τους δικάζουν και τους καταδικάζουν σε τουλάχιστον τρεις μήνες φυλακή τα πολιτικά δικαστήρια και όχι τα έκτακτα στρατοδικεία!

Δεν είναι όμως μόνο ή κυρίως το εξόφθαλμα αντισυνταγματικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης απεργών (το Σύνταγμα το προβλέπει σε περιπτώσεις εθνικής άμυνας, φυσικών καταστροφών, κινδύνων για τη δημόσια υγεία) αυτό που μας προκαλεί ανησυχίες για τις προθέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, των δοσίλογων πολιτικών κομμάτων που υλοποιούν τις εντολές των Γερμανών επικυρίαρχων και δρουν ως σύγχρονη εκδοχή της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου. Η συστηματική οικοδόμηση ενός όλο και πιο αυταρχικού κράτους που φλερτάρει με την ιδέα του ολοκληρωτισμού συνάγεται και από άλλα γεγονότα. Λιγότερο ίσως θεαματικά, αλλά πολύ σοβαρά σε πολιτικό συμβολισμό.

Όταν ο ακροδεξιός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας τολμάει με δημόσιες δηλώσεις του να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι …ενθαρρύνει την τρομοκρατία και ισχυρίζεται πως ελπίζει «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στρέφεται προς τη νομιμότητα», υπονοώντας ότι τώρα βρίσκεται εκτός του πλαισίου νομιμότητας, θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός σε όλη την Αριστερά.

Η ερμηνεία των αριστερών ότι ο Δένδιας με τη «στροφή προς τη νομιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει απλώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί δεξιότερη πολιτική και σταδιακά ενσωματώνεται στο σύστημα παραβλέπει το γεγονός ότι στη συνείδηση του κόσμου που δεν είναι αριστερός, η διατύπωση «συνέχιση της στροφής προς τη νομιμότητα» δρα εντελώς διαφορετικά. Παγιώνει την αντίληψη ότι ακόμη και η πιο μετριοπαθής δύναμη της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται εκτός νόμου, άρα κάθε αριστερό κόμμα είναι εκτός νομιμότητας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός νομιμότητας, πού βρίσκεται το ΝΑΡ, η νΚΑ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Όταν το μέγαρο Μαξίμου στήνει τόσο χοντροκομμένηπροβοκάτσια μοντάροντας βίντεο με ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου ώστε να εμφανίζεται ότι λέει τα αντίθετα από αυτά που είπε στην πραγματικότητα και στη συνέχεια βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καλεί τη δικαιοσύνη να τον …συλλάβει ως ηθικό αυτουργό της τοποθέτησης βόμβας στο Μall (!!!) και ως υποκινητή …ένοπλης εξέγερσης (!) δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή προσπάθεια δυσφήμησης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δείχνει απλώς πόσο αηδιαστικά ακροδεξιοί είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ή πόσο προσκυνημένος πολιτικός δούλος της Δεξιάς είναι ο Κουβέλης. Εδώ έχουμε να κάνουμε με προβοκάτσια σαν εκείνες που έκαναν ο Παπαδόπουλος και οι άλλοι πράκτορες των Αμερικανών τη δεκαετία του 1960, πριν από το πραξικόπημα που έφερε τη χούντα στην εξουσία!

Αν υπάρχουν δε αριστεροί που θεωρούν τον Δένδια απλώς ως έναν ακροδεξιό αστό δημοκράτη, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αμετανόητος νοσταλγός της χούντας είναι, αν κρίνει κανείς από τηδήλωση του «Είναι μεγάλο στοίχημα να καθαρίσουμε τα προβλήματα του 74 είτε αυτά είναι στην κοινωνία είτε στην οικονομία είτε στην έννομη τάξη»! Τα «προβλήματα» δηλαδή που δημιούργησε στον Δένδια η αποκατάσταση της αστικής δημοκρατίας μετά την κατάρρευση της χούντας! Λίγο ακόμη δηλαδή και ο Σαμαράς και οι υπουργοί του θα συνελάμβαναν ένοχο μέχρι και τον …Κωνσταντίνο Καραμανλή που επί πρωθυπουργίας του δημιουργήθηκαν «τα προβλήματα του 74»!

Δεν πρόκειται περί υπερβολής. Εδώ η κυβέρνηση Σαμαρά κατηγόρησε διά στόματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης όποιον δικαστή δεν φυλακίζει ως «ένοχο για τρομοκρατία» κάθε άτομο που του στέλνει η Ασφάλεια, ότι «επιλέγει να εθελοτυφλεί» και ότι είναι «εντεταλμένο όργανο που φοβάται» και έτσι «εξαναγκάζει την πολιτεία να παραιτηθεί από την εφαρμογή του νόμου»!!! Φανταστείτε πόσο επικίνδυνα ακροδεξιά είναι μια κυβέρνηση που έρχεται σε ολομέτωπη σύγκρουση με ένα τόσο συντηρητικό σώμα όπως είναι οι δικαστές, τους οποίους ουσιαστικά κατηγορεί ως …«φοβισμένα όργανα των τρομοκρατών»!

Όχι αριστεροί οποιασδήποτε απόχρωσης, αλλά η συντηρητικότατη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι αυτή που καταγγέλλει χωρίς περιστροφές σε ανακοίνωση της ότι δηλώσεις σαν αυτές του Δένδια «αποτελούν πλήγματα στο κράτος δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Μήπως όταν οι δικαστές και οι εισαγγελείς καταγγέλλουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ως απειλή για τη δημοκρατία πρέπει να ανησυχήσει και η Αριστερά;


Του Γ. Δελαστίκ
Πηγή: ΠΡΙΝ