Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Στο Γράμμο Καστοριάς


Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι στην ελληνική ύπαιθρο και συχνά στους βιοτόπους η ατιμωρησία κυριαρχεί με αποτέλεσμα τη θανάτωση ειδών υπό εξαφάνιση. Δίποδα κτήνη σκότωσαν αρκούδα και το αρκουδάκι της στο Γράμμο Καστοριάς. Ακόμη και σήμερα, τέρατα δίποδα κυκλοφορούν ελευθέρα και πυροβολούν ό,τι θέλουν, η λαθροθηρία ανθεί στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Στα ελληνικά βουνά η λαθροϋλοτομία ανθεί επίσης.

Το περιστατικό 



Δύο ακόμη αρκούδες, μία θηλυκή και το αρκουδάκι της, πυροβόλησαν και σκότωσαν άγνωστοι σε δασική περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα!

Τα δύο άτυχα ζώα εντοπίστηκαν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στην περιοχή Πολυανέμου Καστοριάς από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία. Οι ενέργειες των αρχών για τη σύλληψη των δραστών παραμένουν άγνωστες.
Η θηλυκή αρκούδα, νεαρής όμως ηλικίας και βάρους 150 περίπου κιλών, είχε πυροβοληθεί στη μουσούδα, δηλαδή στο πρόσωπο ενώ το επίσης θηλυκό αρκουδάκι της έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο στο σώμα του. Το δολοφονημένο αρκουδάκι ηταν φετινής γέννας και δεν ζύγιζε περισσότερα από 35-40 κιλά.

Η δολοφονία της μητέρας αρκούδας έγινε μάλλον σε παρακείμενο δρόμο όπου και βρέθηκαν ίχνη αίματος και στη συνέχεια την έσυραν αιμόφυρτη μέσα στο δάσος.

Οι δύο αρκούδες βρέθηκαν αγκαλιασμένες σε κοντινή απόσταση από το δρόμο. Θεωρείται πιθανό ότι πρώτα σκότωσαν τη μητέρα, που έφερε τα πιο σοβαρά τραύματα, και το αρκουδάκι που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς, αφού περιπλανήθηκε, γύρισε κοντά στη μητέρα του περιμένοντας την να ξυπνήσει και υπέκυψε δίπλα της… Η δολοφονία μωρών είναι ειδεχθές έγκλημα….

Η πρόσφατη βάρβαρη δολοφονία αρκούδας με το μικρό της στον Γράμμο επισημαίνει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, από θρασύδειλους, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, επαναφέρει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση και φύλαξη περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών, αφού η θανάτωση της αρκούδας με το μικρό της στην περιοχή του Πολυάνεμου Καστοριάς, προστίθεται σε μία ήδη μακρά λίστα 34 εξακριβωμένων περιστατικών λαθροθηρίας αρκούδας, εκ των οποίων καμία μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει.

Σύμφωνα με το άρθρο 258,παρ.2ε και 2ζ (Ν.Δ.86/69) του Δασικού κώδικα, απαγορεύεται ο φόνος, η αιχμαλωσία, η κατοχή και η έκθεση σε δημόσια θέα της καφέ αρκούδας. Στην Ελλάδα έως το 17ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο, σήμερα έχει περιοριστεί στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 150 άτομα και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Βαλκανικού πληθυσμού που δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Αλήθεια υπάρχει επιτήρηση των βουνών και των βιοτόπων από τον κίνδυνο των λαθροκυνηγών σε αυτή τη χώρα. Να σημειωθεί ότι η αρκούδα γεννά ανά δυο χρόνια ένα ή δυο έμβρια και η παιδική θνησιμότητα είναι 50%. Επιπλέον οι αρκούδες αποβάλουν συχνά λόγω ανεπάρκειας τροφής. Συνεπώς το έγκλημα θανάτωσης αρκούδας είναι τεραστίων διαστάσεων.

Οι δολοφονίες ζώων προστατευομένων αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Αστυνομία επαρκώς; Θα συλληφθούν οι δολοφόνοι των δυο αρκούδων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: