Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Panchakarma (Μια μοναδική θεραπεία της Αγιουρβέδα)


Panchakarma

Η Αγιουρβέδα δίνει έμφαση σε προληπτικές θεραπείες και θεραπείες αποκατάστασης καθώς και σε διάφορες μεθόδους καθαρισμού, αποτοξίνωσης και αναζωογόνησης . Η Αγιουρβέδα είναι περισσότερο από ένα απλό θεραπευτικό σύστημα , είναι μια επιστήμη, μια τέχνη κατάλληλης διαβίωσης που συμβάλλει στην επίτευξη της μακροζωίας . Μπορεί επίσης να κατευθύνει κάθε άτομο στην πρόληψη των ασθενειών και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας . Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπημένη κατάσταση του σώματος, του νου και της συνείδησης, η Ayurveda ορίζει την ,Panchakarma θεραπεία για τον καθαρισμό των τοξινών του σώματος .

Τι είναι η Panchakarma?


Όπως υποδηλώνει το όνομα , Pancha στα σανσκριτικά σημαίνει πέντε και το Κάρμα είναι τα θεραπευτικά μέτρα , ως εκ τούτου Panchakarma σημαίνει πέντε είδη θεραπευτικών μέτρων . Αυτά αναλαμβάνουν τον καθαρισμό του σώματος που η Αγιουρβέδα κρίνει αναγκαίο πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης θεραπείας. Η λογική είναι ότι , όπως ένα πανί πρέπει να καθαριστεί για να φεύγουν οι ακαθαρσίες και η σκόνη πριν να μπορεί να διαποτιστεί με ένα νέο χρώμα , ομοίως το σώμα χρειάζεται να καθαριστεί πριν για να μπορεί να διαποτιστεί με νέα χρώματα νεότητας, την υγεία και το σθένος , κλπ. στην πραγματικότητα , τις περισσότερες φορές ,η Panchakarma είναι αυτοσκοπός και όχι ένα προοίμιο για άλλα θεραπευτικά μέτρα .

Η Panchakarma θεραπεία της Αγιουρβέδα αποτελείται από πέντε βασικούς τύπους προηγμένης επεξεργασίας για την εκκένωση των φθαρμένων Dosha ( τοξικά υλικά ) από το σώμα . Κάποιος μπορεί να θεωρήσει αυτό ως ένα de - tox πρόγραμμα . Υπάρχουν τόσες πολλές υποκατηγορίες αυτής της θεραπείας και των διαφόρων τύπων φυτικών μασάζ , , όπως Swedana ( ατμού ), Snehana( εξωτερικές θεραπείες ελαίων , Basti ( φαρμακούχων κλύσμα ) , Virechana ( κάθαρση μέσα από βότανα ) , Vamana (έμετος με βότανα ) , Νάσια ( ρινική χορήγηση των ελαίων ) κλπ.που έχουν επίσης ενσωματωθεί . Αυτές οι πρακτικές είναι εξαιρετικά χρήσιμες στην ανακούφιση από τις χρόνιες ασθένειες, καθώς και είναι ευεργετικές για τη διατήρηση και τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας .

Purvakarma : Προ - καθαρισμού Μέτρα για Panchakarma


Πριν από την πραγματική λειτουργία του καθαρισμού υπάρχει ανάγκη για να προετοιμαστεί το σώμα με συγκεκριμένες μεθόδους για να ενθαρρύνει την απελευθέρωση των τοξινών. Οι δύο διαδικασίες είναι Snehana και Swedana .

Snehana (Abhyangam) είναι το μασάζ με λάδι. Λάδι εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα με ένα συγκεκριμένο είδος μασάζ που βοηθά τις τοξίνες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της γαστρο-εντερικού σωλήνα. Το συγκεκριμένο μασάζ κάνει τους επιφανειακούς και πιο βαθιούς ιστούς μαλακούς και πιο εύπλαστους, βοηθώντας έτσι να αφαιρεθούν οι τοξίνες που δημιουργούν το άγχος και να θρέψει το νευρικό σύστημα. Μίγμα θεραπευτικών ελαίων χορηγούνται συγχρόνως και από το στόμα . Η Snehana δίνεται καθημερινά για τρεις έως επτά ημέρες, όπως υποδεικνύεται.

Swedana
είναι εφίδρωση και δίνεται κάθε μέρα αμέσως μετά την Snehana. Ένα φυτικό μείγμα που μπορεί να προστεθεί και στο ατμό για να χαλαρώσει περαιτέρω τις τοξίνες από το σώμα.Η Swedana υγροποιεί τις τοξίνες και αυξάνει την κυκλοφορία των τοξινών στο γαστρο-εντερικό σωλήνα.

Pradhanakarma: Κύρια μέτρα Καθαρισμού της Panchakarma

Vamana : έμετος Therapy

Όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους πνεύμονες προκαλώντας επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των κρυολογημάτων βρογχίτιδας , βήχα ή το άσθμα , η Ayurvedic θεραπεία είναι η θεραπευτική έμετος - Vamana , για την εξάλειψη του Kapha whic που προκαλεί την υπερβολική βλέννη .

Virechana : Κάθαρση Therapy



Όταν έχουμε περίσσεια χολής , Pitta, εκκρίνεται και συσσωρεύεται στο χοληδόχο κύστη , το ήπαρ και το λεπτό έντερο , αυτό τείνει να οδηγήσει σε εξανθήματα, φλεγμονή του δέρματος, ακμή, χρόνιες επιθέσεις από πυρετό, έμετο, ναυτία και ίκτερο.Η Ayurvedic θεραπεία προτείνει σε αυτές τις συνθήκες, τη χορήγηση θεραπευτικών καθαρτικών. .

Nasya : ρινική χορήγηση

Η μύτη είναι η πύλη προς τον εγκέφαλο και είναι επίσης η πύλη προς τη συνείδηση . Η ρινική χορήγηση του φαρμάκου ονομάζεται Nasya . η περίσσεια σωματικών υγρών που συσσωρεύεται στις περιοχές των ρινικών κόλπων , του λάρυγγα , τη μύτη ή το κεφάλι αποβάλλεται μέσω του πλησιέστερου δυνατό το άνοιγμα, τη μύτη. .Απαραίτητο για ημικρανίες και ιγμορίτιδα.

Basti : Enema Therapy


Κυρίαρχη θέση Vata είναι το παχύ έντερο .Η Ayurvedic Basti περιλαμβάνει την εισαγωγή στο ορθό φυτικών σκευασμάτων από σησαμέλαιο , και ορισμένων άλλων φυτικών σκευασμάτων σε ένα υγρό μέσο . Basti , είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία των διαταραχών Vata , αν και πολλά κλύσματα πάνω από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα συνήθως απαιτούνται . Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα , χρόνιο πυρετό, κρυολόγημα , σεξουαλικές διαταραχές , πέτρες στα νεφρά , τον πόνο της καρδιάς , οσφυαλγία , ισχιαλγία και άλλους σωματικούς πόνους στις αρθρώσεις . Πολλές άλλες διαταραχές Vata όπως αρθρίτιδα, ρευματισμούς, μυϊκούς σπασμούς και πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να αντιμετωπίζονται με Basti . Η Basti θεραπεία χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες - Anuvasana Basti - φαρμακούχoυ κλύσμα ελαίων και Niruha Basti - φαρμακούχo κλύσμα βοτάνων και φαρμακούχων ελαίων. .

Rekta moksha: Επιλεκτική αφαίμαξη για την αποβολή τoυ πάσχων αίματος από το σώμα με βδέλλες

Διάφορες άλλες θεραπείες της Panchakarma :

Shirodhara : Συνιστάται σε άγχος, κατάθλιψη, υπέρταση, αϋπνία κλπ.

Kadi Basti : Χρήσιμα σε διάφορους πόνους στην πλάτη .

Janu Basti : Χρήσιμα σε αρθρίτιδα του γόνατος .

Nandi Sweda : Χρήσιμη σε διαταραχές πόνου σε διαφορετικές τοποθεσίες .

Pinta Sweda : Χρήσιμα σε νευρολογικές παθήσεις και στη διαχείριση των διαφόρων πόνων .

Shashti - Shali Pindasweda : Χρήσιμα σε νευρολογικές παθήσεις .

Tarpanam : χρήσιμα στις ασθένειες των ματιών .

Shirobasti : Χρήσιμα στην τριχόπτωση και άλλες ασθένειες του κρανίου .

Uttara Basti : Χρήσιμα σε ουρογεννητικές παθήσεις και στειρότητα των γυναικών .

Udvartana : Είναι μια πούδρα βοτάνων και λουλουδιών που εφαρμόζετε πάνω από το δέρμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της κυτταρίτιδας και για λαμπερό δέρμα .

Γιατί Panchakarma


Σύμφωνα με την Ayurveda , κάθε ανθρώπινο ον είναι ένα μοναδικό φαινόμενο της κοσμικής συνείδησης . Οι τρεις Dosha ( χυμούς ) καθορίζουν τη ψυχοσωματική ιδιοσυγκρασία ή "συνταγή" του κάθε ατόμου . Vata ( αιθέρα συν αέρα ) , Pitta ( φωτιά συν νερό ) και Kapha ( νερό συν γης ) ονομάζονται Tridosha , δηλαδή τα τρία Dosha . Το εσωτερικό περιβάλλον διέπεται από Vata - Pitta - Kapha ( VPK ) ,τα οποία συνεχώς αντιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον . Η λάθος διατροφή , οι συνήθειες , ο τρόπο ζωής ,ο ασύμβατος συνδυασμούς τροφίμων ( π.χ. γάλα και τα ψάρια , τα πεπόνια και σιτηρά , το γιαούρτι και το κρέας ή μαγειρεμένο μέλι κ.α. ) , οι εποχιακές αλλαγές , τα καταπιεσμένα συναισθήματα και οι παράγοντες στρες μπορεί να δράσουν όλα μαζί ή ξεχωριστά για να αλλάξει την ισορροπία της VPK . Ανάλογα με τη φύση της αιτίας ,τα Vata , Pitta και Kapha υφίστανται επιδείνωση ή διαταραχή που παράγουν Ama ( τοξίνες ) . Για να σταματήσει η περαιτέρω παραγωγή Ama , η Ayurvedic θεραπεία προτείνει την τοποθέτηση του ασθενούς σε μια σωστή διατροφή σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο τρόπο ζωής , τις συνήθειες και την άσκηση , χορηγεί ένα κατάλληλο πρόγραμμα καθαρισμού όπως Panchakarma .

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η Panchakarma είναι μια πολύ ειδική θεραπεία Ayurveda απαιτεί σωστή καθοδήγηση από ένα άρτια εκπαιδευμένο και επιδέξιο επαγγελματία της Ayurveda .Θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό Ayurveda , όχι μόνο κάποιον με μια μικρή κατάρτιση πριν από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πιά διαδικασία καθαρισμού θα ακολουθήσετε. Η Panchakarma δίνεται ξεχωριστά για κάθε άτομο σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ειδικές διαταραχές .Η θεραπεία απαιτεί στενή παρακολούθηση και εποπτεία .

Γιατί πρέπει να επιλέξω Panchakarma ;

Συνιστάται για υγιή άτομα αλλά και ως προληπτική θεραπεία για να σε κρατήσει σωματικά και διανοητικά υγιή και ενεργητικό . Δίνεται επίσης , αν και όχι πάντα , κατά την περίοδο μεταξύ δύο εποχών , βοηθώντας έτσι να διαμορφώσει υγιές εσωτερικό περιβάλλον για την επερχόμενη σεζόν.



Επόμενο θεραπευτικό ταξίδι

Κεράλα Ινδία

13 Δεκεμβρίου 2013 - 13 Ιανουαρίου 2014

για πληροφορίες επικοινωνήστε με Dromaka Dimitra

Certified Ayurvedic Therapist

tel 6984927454

Δεν υπάρχουν σχόλια: