Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Σκηνοθετούν επεισόδιο στο Αιγαίο οι Τούρκοι; - Κλίμα έντασης με φανταστικές "αερομαχίες"


Εξαιρετικά ύποπτη συμπεριφορά αρχίζει να επιδεικνύει το τουρκικό ΓΕΕΘΑ δημοσιοποιώντας φανταστικές αερομαχίες και παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τα ελληνικά μαχητικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τις τελευταίες 5 ημέρες το τουρκικό ΓΕΕΘΑ στην ιστοσελίδα του εξέδωσε ανακοινώσεις οι οποίες αναφέρουν για εγκλωβισμό των τουρκικών μαχητικών από τα αεροσκάφη της ΠΑ.


Μάλιστα σε κάθε περιστατικό έχει καταγραφεί η βάση από την οποία εξόρμησαν τα ελληνικά μαχητικά, ο τύπος των ελληνικών μαχητικών και η διάρκεια του εγκλωβισμού των τουρκικών αεροσκαφών από τα αναχαιτιστικά της ΠΑ. 

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ χτές 28 Αυγούστου ελληνικά μαχητικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από την Λήμνο εγκλώβισαν δύο φορές για 2 και 9 λεπτά αντίστοιχα τουρκικά F-16 τα οποία πετούσαν όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι στο διεθνή εναέριο χώρο δυτικά της Λέσβου και της Χίου.


Την 24η Αυγούστου σύμφωνα με τους Τούρκους ελληνικά μαχητικά F-16 από την Λήμνο εγκλώβισαν ένα αεροσκάφος F-4E 2020 Τermionator για ένα λεπτό δυτικά της Χίου. Στις 16 Αυγούστου ελληνικά μαχητικά F-16 είχαν εγκλωβίσει δύο φορές στο ραντάρ τους για 14 λεπτά τα τουρκικά μαχητικά δυτικά νοτιοδυτικά της Λέσβου.


Όπως είχε αναφέρει το defencenet.gr πριν από τέσσερις ημέρες στις 25 Αυγούστου 2012 (http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=51683&Itemid=139) η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο με συνεχόμενες δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες Π.χ. η Star έγραψε για "αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι τα οπ[οία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι είναι ελληνικά και φυσικά με τις σχετικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τις δήθεν ελληνικές παρενοχλήσεις στα τουρκικά μαχητικά. 


Αυτό όμως που αποκρύπτουν επιμελώς οι Τούρκοι είναι ότι ο εγκλωβισμό των αεροσκαφών τους από τα ελληνικά ραντάρ των μαχητικών της ΠΑ αποτελεί μέρος της πάγιας διαδικασίας που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που άγνωστα μαχητικά εισέρχονται στο FIR Αθηνών.


Πιο συγκεκριμένα μόλις τα ελληνικά F-16/Block 50/52 απογειωθούν για να αναγνωρίσουν τα άγνωστα ίχνη το ραντάρ του αεροσκάφος ρυθμίζεται στην λειτουργία SAM (Situation Awareness Mode) η οποία περιλαμβάνει
τον εντοπισμό και εγκλωβισμό του πλησιέστερου και πιο επικίνδυνου στόχου ενώ το ραντάρ APG-68 συνεχίζει να ερευνά την περιοχή. Αυτή αποτελεί μία πάγια διαδικασία για την ΠΑ και πρόκειται για κάτι που το γνωρίζουν οι Τούρκοι αφού διαθέτουν τα ίδια ακριβώς αεροσκάφη.

Επομένως μόνο ερωτηματικά μπορούν να προκαλέσουν οι ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για υποτιθέμενες αερομαχίες και εγκλωβισμούς από τα ραντάρ των ελληνικών μαχητικών.


Σε γενικές γραμμές αυτό που θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε από τις τουρκικές ανακοινώσεις είναι ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα φιλοπολεμικό κλίμα κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετικές πράξεις προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την γερμανική προβοκάτσια που έδωσε την αφορμή στον Χίτλερ να εισβάλει στην Πολωνία.


defencenet

«Σκέψου πριν μιλήσεις– πρόσεχε τι θα πεις (ή) καλύτερα για κάποιους.... μη μιλάς καθόλου!!»



Δήλωση του Δημήτρη Τσουκαλά, Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Νέο χτύπημα στη Δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση των πολιτών έρχεται στο προσκήνιο με την τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση οι «νόμιμες» μόνο παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είναι πάνω από 50.000 δηλαδή σχεδόν 70% πάνω από το 2010!


Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα κριτήρια έκδοσης των διατάξεων της άρσης επικοινωνιών αυτών έγιναν για λόγους «εθνικής ασφαλείας», που εκδόθηκαν με το πρόσχημα της κατασκοπείας και της τρομοκρατίας, την ίδια στιγμή που η ΑΔΑΕ εμφανίζεται να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης τηλεφώνων, ενώ έχει ανακαλύψει παρατυπίες και «μαύρες τρύπες» στην όλη διαδικασία.


Δεν είναι τυχαίο πως η ενίσχυση της αστυνομοκρατίας και η χρήση μεθόδων Μεγάλου Αδερφού, λαμβάνει χώρα παράλληλα με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και την ένταση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντί της.


Την ώρα που ο κλοιός του Μνημονίου και των συνεπειών του κλείνει σα βρόγχος πάνω στους πολίτες στερώντας τους ταυτόχρονα το δικαίωμα για μία αξιοπρεπή ζωή, αυτή την ίδια στιγμή το παρακράτος αυτονομούμενο πια απαξιώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και με την ανοχή της κυβέρνησης ακρωτηριάζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά μας δικαιώματα.

Οι μάσκες έχουν πέσει. Ο λαός πια σας αναγνωρίζει!



Σχόλιο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ"

Πού φτάσαμε.....Αντί η ΕΥΠ να ασχολείται με τους Τούρκους Πράκτορες που δρουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα, αυτοί τους αφήνουν ανενόχλητους και παρακολουθούν στελέχη της Ελληνικής Αριστεράς και του ευρύτερου Δημοκρατικού αντιμνημονιακού Κινήματος.  

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης ανακοίνωση κάλεσμα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ
Σάμος 27-8-2012


Με αγώνες τιμούμε τους νεκρούς μας. Με αγώνες απαντάμε ενάντια στους επερχόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του νησιού μας, όλους του φίλους της Ειρήνης στην πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσμένων της Δυτ. Σάμου από τους φασίστες, με συγκέντρωση στην πλατεία της Καστανιάς το ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 5 το απόγευμα και προσκλητήριο νεκρών στο χώρο της θυσίας τους.

Θα ακολουθήσει ο δρόμος θυσίας Καστανιά - Λέκκα όπου θα γίνει η κεντρική ομιλία. Οι εξελίξεις επιβάλλουν να ενταθεί η πάλη του λαού για αποδέσμευση, για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η μόνη αποτρεπτική δύναμη απέναντι στον επερχόμενο πόλεμο, που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην περιοχή μας, είναι οι αγωνιζόμενοι λαοί με τις σημαίες της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της φιλίας και της αλληλεγγύης.


Καλούμε το λαό της Σάμου σε αγωνιστική ετοιμότητα για άμεση μαζική καταδίκη του επερχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου. 

Για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση τη μη συμμετοχή με κανέναν τρόπο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από όπου βρίσκονται, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας. 


Βαλκάνια, Αιγαίο, ειρηνικά, έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή.

Σάμος: Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής


Το απόγευμα της Πέμπτης 30ης Αυγούστου στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό και κήρυξε το Θείο λόγο. Αναφέρθηκε επίσης και στο ιστορικό της ανακαινίσεως της Ιεράς Μονής και τόνισε τους πολύχρονους κόπους.


Το πρωϊ της Παρασκευής 31ης Αυγούστου χοροστάτησε στον όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε Αρχιερατική θεία λειτουργία και κήρυξε το Θείο λόγο. Στο τέλος της Θείας λειτουργίας προέστη της λιτάνευσης της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Αγίας Ζώνης και ευλόγησε τα καζάνια με τη νηστίσιμη παραδοσιακή γιορτή από ρεβύθια, που διανεμήθηκε σε όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής. 


Η Ιερά Μονή της Αγίας Ζώνης κτίσθηκε το 1695 από τον Ιερομόναχο Μελέτιο. Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι σχήματος ορθογωνίου τετραγώνου. Το καθολικό ρυθμού θολωτής βασιλικής μετά τρούλου και με εγγεγραμμένα εσωτερικά τόξα, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνος, ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1801, με επάργυρη την εφέστια εικόνα 1819. Η Ιερά Μονή ανακαινίσθηκε εκ βάθρων με προσωπική φροντίδα, κόπο και μόχθο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσεβίου και με δαπάνες ευρωπαϊκού προγράμματος.


Τόσο την παραμονή της εορτής όσο και ανήμερα, ο κόσμος που προσήλθε στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσει της Ιερά Εικόνα της Αγίας Ζώνης ήταν πάρα πολύς και όλοι ένιωσαν ιδιαίτεροι ευτυχείς που έπειτα από πέντε περίπου χρόνια η μονή ξαναλειτούργησε. Βέβαια ν’ αναφέρουμε ότι η Ιερά Μονή θα παραδοθεί επίσημα σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο περί τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, διότι απομένουν κάποιες μικροεργασίες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.


Φυσικά μας άρεσε πάρα πολύ που είδαμε το εκπληκτικό έργο που έγινε στην Ιερά Μονή και νιώσαμε απέραντη ευχαρίστηση που ένα μοναστήρι συνδεδεμένο πολύ στενά με την καθημερινότητα αρκετών Σαμίων (και ιδιαίτερα από Βαθύ και Βλαμαρή), λειτούργησε έστω για δύο ημέρες, αλλά και σε 2-3 μήνες θα λειτουργεί και πάλι. Και φυσικά αξίζουν τα εύσημα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιο που με δικές του προσωπικές ενέργειες αλλά και πολύ κόπο ορισμένων ανθρώπων η Ιερά Μονή ξαναπήρε και πάλι ζωή.


Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής εντάχθηκε στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000 – 2006 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης). Ο προϋπολογισμός του έργου στα 3.062.812,87 €.
Αλέξης Κομνηνός
radiocafe

Απόψε Παρασκευή 31 Αυγούστου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Σάμου και της Ικαρίας ανοίγουν για το κοινό. Απόψε είναι το βράδυ της δεύτερης Πανσελήνου του Αυγούστου


Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι των Κυκλάδων, της Σάμου και της Ικαρίας ανοίγουν για το κοινό το βράδυ της δεύτερης Πανσελήνου του Αυγούστου χάρη σε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με το γενικό τίτλο «Του Φεγγαριού και του Έρωτα».

Το βράδυ λοιπόν της Παρασκευής (31/8) θα παραμείνουν ανοικτά τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Άνδρου, της Ίου, της Κιμώλου, της Τζιας, της Μήλου, της Μυκόνου, της Πάρου, της Σίφνου και της Σύρου, όπως επίσης η Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού, τα Ύρια στη Νάξο, ο Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων της Τήνου και το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη.


Στην Ικαρία συμμετέχουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου και η Αρχαιολογική Συλλογή Κάμπου ενώ στη Σάμο τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βαθέος και Πυθαγορείου και ο Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου.

Σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου σε μια ηχογράφηση της Μελίνας Μερκούρη για το Τρίτο Πρόγραμμα το 1979 ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν και αυτόνομα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ξεχωριστή εμφάνιση αυτή της Μαρίζας Κωχ στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης η οποία θα ξεκινήσει με το «Χάρτινο το Φεγγαράκι» του Μάνου Χατζιδάκι.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν 9μμ-12μμ και έχουν ελεύθερη είσοδο.


Οι Τούρκοι γιόρτασαν τη σφαγή της Σμύρνης. Τι λένε ο κ. Γιακαλής και η κα. Ρεπούση?


Γιορτάστηκε στην Τουρκία η «Εορτή της Μεγάλης Νίκης» της 30ης Αυγούστου ως Εθνική Εορτή - είναι η γιορτή για την ελληνική ήττα στην Μικρασία το 1922.


Στο πλαίσιο αυτό έγιναν στην Τουρκία παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιούλ λόγω της νοσηλείας του, αναπληρεί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ .


Το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ , στην οποία συμμετείχε όλη η ηγεσία. Σήμερα όπως κάθε χρόνο, ήταν επίσημη αργία στην Τουρκία.


Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Γκιούλ σε μήνυμα που εξέδωσε λόγω της ημέρας τόνισε ότι το τουρκικό Εθνος και ο Στρατός υπό την ηγεσία του Ατατούρκ στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας έδωσαν αγώνα ύπαρξης και υπενθυμίζοντας ότι κατορθώνοντας να σημειώσει μια μεγάλη νίκη μέσα σε ανέχειες έναντι στρατών πολύ ανώτερων από την ίδια , επεσήμανε πως κανένας εδώ και αιώνες δεν μπόρεσε να επιφέρει ζημία στην ενότητα και ομοψυχία του τουρκικού Εθνους και ότι θα απογοητευτούν όσοι και στο μέλλον θα αποπειραθούν κάτι τέτοιο.


Εξάλλου ο κ. Ερντογάν στο μήνυμά του για την 30η Αυγούστου που εξεδόθη από κέντρο τύπου της Πρωθυπουργίας, τόνισε ότι η 30η Αυγούστου έχει ιδιαίτερη σημασία και νόημα για το τουρκικό Εθνος και πρόσθεσε:


« Εκείνο που αναλογεί σήμερα σε μας είναι να εξυψώσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την Δημοκρατία μας που ιδρύσαμε ξεπερνώντας διάφορες δυσκολίες , ελλείψεις δυνατοτήτων και τις ανέχειες και να συνεχίσουμε σε πνεύμα αδελφοσύνης, ενότητας και ομοψυχίας. 

Πιστεύω ότι η Τουρκία μαζί με το Εθνος της ως αδιαίρετο σύνολο θα ξεπεράσει κάθε είδους τρομοκρατία και παρόμοιες απειλές που στοχεύουν την αδελφοσύνη μας και θα φθάσει σε ένα πολύ λαμπρότερο και φωτεινό μέλλον. 

Υπό την έννοια αυτή, λόγω της ημέρας, μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τον Ιδρυτή της Δημοκρατίας μας Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, όλους τους πεσόντες μας από τότε μέχρι σήμερα.


Κατά τον ίδιο τρόπο εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιούν μεγάλο αγώνα εντός της χώρας κατά της τρομοκρατίας καθώς και όλα τα μέλη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που αναλαμβάνουν καθήκοντα στο Εξωτερικό για την εγκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και της παγκόσμιας ειρήνης. Συγχαίρω το Εθνος μας για την Εορτή της Μεγάλης Νίκης με την ευκαιρία της 90ης επετείου της».



Για τις αγριότητες , τις σφαγές αμάχων, τα εγκλήματα πολέμου, την καταστροφή της Σμυρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων κατοίκων της Μικρασίας φυσικά τίποτα...
onalert


Σχόλιο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ":

Αλήθεια τι λένε για όλα αυτά ο κ. Γιακαλής και η κα. Ρεπούση???
"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου με κύριο θέμα τη φωτιά στη Χίο


Τρίτη  04/09/2012, και ώρα 18:30 για συνεδρίαση και λήψη απόφασης επί του παρακάτω θέματος:

Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.

Β΄ ΘΕΜΑ Η.Δ. του Π.Σ.

ΘΕΜΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου


Τετάρτη 05/09/2012,  και ώρα 08:45 για συνεδρίαση και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.

Β΄ ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ. του Π.Σ.

ΘΕΜΑ:1ο ΕΓΚΡΙΣΗ 8ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Εσωτερικής 


ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2012.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Εσωτερικής 

ΘΕΜΑ:3ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ, ΩΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ << ΣΤΕΛΙ – ΦΡΑΝΤΑΤΟ – ΡΑΧΕΣ >> ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

ΘΕΜΑ:4ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠ ΕΤΟΥΣ 2012 & 1Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΟΣΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

ΘΕΜΑ:5ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ << ΑΜΙΓΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Ν.Α. ΛΕΣΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ << ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.Ν.Α.Λ. >> ΣΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ κ.κ. Παναγιώτη ΑΛΑΜΑΝΟ και Επαμεινώνδα ΓΚΙΠΑΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.
Εισηγητής: κ. Αθανάσιος Γιακαλής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ:6ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ.
Εισηγητής: κ. Νικόλαος Κουλουλίας Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας.


ΘΕΜΑ:7ο ΠΩΛΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Εισηγητής: κ. Αθανάσιος Γιακαλής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ:8ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΒΟΛΙΣΣΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΘΕΜΑ:9ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΕ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Εσωτερικής 

ΘΕΜΑ:10ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ 7ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ.
Αίτημα της Περιφερειακής Παράταξης << Αγώνας για τα Νησιά μας >>.

Οικολόγοι Πράσινοι: Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Χίου για την αναζήτηση των υπευθύνων για τις καταστροφικές πυρκαγιές


Ολοκληρώνεται η επίσκεψη κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στην πυρόπληκτη Χίο. Συγκεκριμένα αντιπροσωπία των ΟΠ αποτελούμενη από τον Θαν. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπου τύπου των ΟΠ, Μιχ. Μπάκα, Γραμματέα περιφερειακός Οργάνωσης Βορ. Αιγαίου των ΟΠ και τη Μαρ. Μπογή, συντονίστρια των ΟΠ στη Χίο πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων όπως τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη, τον αντιδήμαρχο Χίου Π. Στεφάνου, τον Διευθυντή Δασών Κ. Μπέλλα, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ι. Αρχοντάκη, την Ένωση Μαστοχοπαραγωγών Χίου Ε. Μονίαρο, με σκοπό την ενημέρωση για την πυρκαγιά, τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή και τις προτάσεις μας για την αποκατάσταση του νησιού την επόμενη ημέρα. 


Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα πυρόπληκτα χωριά όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με πολίτες που είδαν το βιό τους να χάνεται σε λίγες ώρες (μαστιχοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι κλπ) καθώς και πολίτες εθελοντές που συνέβαλαν αποφασιστικά στην κατάσβεση της φωτιάς χωρίς δυστυχώς να γίνει επαρκής αξιοποίηση τους από το σχεδιασμό πυρόσβεσης.


Τώρα που έλαβε τέλος και η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, η τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμος) οφείλουν να ανοίξουν το φάκελο «Πυρκαγιές στα νησιά» και να συνεργαστούν πάνω στην προστασία των νησιωτικών κοινωνιών μας και του φυσικού μας πλούτου τόσο από την πύρινη λαίλαπα όσο και από διάφορες άλλες αιτίες, που υποβαθμίζουν τα δασικά μας οικοσυστήματα.


Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους το δάσος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πλέγμα χλωρίδας και πανίδας, ως οικοσύστημα και όχι απλώς ως συστάδα δέντρων. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών οδηγεί σε εγκατάλειψη και απουσία διαχείρισης του δάσους και αλλαγές στην ύπαιθρο, που οδηγούν με τη σειρά τους σε μεγάλης έκτασης και ανεξέλεγκτες καταστροφές. 



Η έγκαιρη επέμβαση και ο καθαρισμός των δασών αλλά και των αγροτικών εκτάσεων και γενικότερα η πρόληψη πρέπει να είναι η προτεραιότητα με δεδομένο ότι αναμένεται η ένταση των πυρκαγιών και η ξηρασία θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης της καύσιμης ύλης, των νέων κλιματικών αλλαγών και των προβλημάτων του μηχανισμού, καθώς και της γήρανσης των πληθυσμών και την εγκατάλειψη των χωριών που κάποτε προστάτευαν και διαχειρίζονταν αυτές τις περιοχές. 


Τα δασαρχεία πλέον εξαντλούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και ελάχιστα ασχολούνται με δραστηριότητες διαχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Δασαρχείο Χίου οι υποθέσεις πράξης αποχαρακτηρισμού καθυστερούν για πάνω από ένα χρόνο.


Ο Θαν. Παπακωνσταντίνου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η εικόνα της Χίου είναι αποκαρδιωτική. Οι ευθύνες και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση μια τέτοιας κατάστασης είναι τραγικές. Οι ΟΠ συλλέγοντας στοιχεία, προχωράμε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία Χίου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών αυτών που με την εγκληματική τους αμέλεια «συνέβαλαν» στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς. 


Από εκεί και πέρα την επόμενη ημέρα, οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, την ενίσχυση των εισοδημάτων των πληγέντων και τη συνολική αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής που η βιωσιμότητα της μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για την οικολογική ισορροπία.»
chiosnews