Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Xωρίς μαθητικά δρομολόγια από αύριο όλη η Περιφέρεια Β.Αιγαίου


Οι γονείς αναλαμβάνουν από αύριο τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολείο αφού οι μεταφορείς δεν πληρώθηκαν τις οφειλές των προηγούμενων χρόνων και δε θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο. Δεν πρόκειται για ένα μέσο πίεσης λένε οι μεταφορείς αλλά ουσιαστική οικονομική αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων. «Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά και θεσμικό» είπε μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου Χρίστος Παράσχου, «αφού ακόμα και τα χρήματα που έφτασαν στην περιφέρεια για το πρώτο τρίμηνο του '12 δεν μπορούν να μας τα διαθέσουν» και πρότεινε τη δημιουργία γραφείου είτε στο Δήμο είτε στην Περιφέρεια που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα αυτό. 


Χειρότερα τα πράγματα στη Χίο που το ΚΤΕΛ δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης όλων των δρομολογίων και από χτες σταμάτησε όλο το συγκοινωνιακό έργο. Στην περιφέρεια συνολικά για το μεταφορικό έργο οφείλονται περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτών στους λεωφορειούχους και συγκεκριμένα 1.077.000 στη Χίο, 750.000 ευρώ στη Σάμο, 500.000 ευρώ στη Λέσβο, 170.000 ευρώ στη Λήμνο και 800.000 ευρώ στην Ικαρία. Οι λεωφορειούχοι αλλά οι ιδιοκτήτες ταξί τονίζουν ότι δε θα ξεκινήσουν τα μαθητικά δρομολόγια αν δεν εκταμιευθούν χρήματα στους λογαριασμούς τους Το ΚΤΕΛ Λέσβου μάλιστα έχει θέσει ως προϋπόθεση τις 200.000 ευρώ.


Από τη Λήμνο ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής, δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ότι: «Υπάρχουν τα χρήματα για να εξοφληθούν για άλλους τρεις μήνες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε γιατί τα εντελλόμενα δεν αποδέχονται την δαπάνη, αν προηγουμένως δεν γίνει νομοθετική ρύθμιση. Θα κάνουμε πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο να πληρωθούν όλες οι οφειλές και μετά να προχωρήσουμε στην υπογραφή νέων συμβάσεων».


Εν τω μεταξύ με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους για τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που ορίζει το θέμα της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία. Συγκεκριμένα ορίζει ότι όπου οι συμβάσεις με τους Δήμους για οποιοδήποτε λόγω δεν μπορούν να εκτελεστούν η μεταφορά των μαθητών γίνεται από τις Περιφέρειες κατόπιν αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι συμβάσεις που παρατείνονται μειώνονται κατά 17% επιπλέον της προηγούμενης διαπραγμάτευσης.
ΕΡΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: