Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. (video)


Βολές κατά της συγκυβέρνησης και κάλεσμα στους πολίτες για συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στην 77η ΔΕΘ

Να απευθύνει κάλεσμα προς όλους για συμπαράταξη σε με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή του λαού και της χώρας από το Μνημόνιο επέλεξε ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου το βράδυ του Σαββάτου.


"Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή", δήλωσε στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζει το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης της κοινωνικής ασφάλειας και Δικαιοσύνης, της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας, του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, καθώς και της ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στους θεσμούς της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Υπογράμμισε ότι μετέβη στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει για τη δυνατότητα να βγει η χώρα και να σταθεί σε ένα μετα-τροϊκανό ξέφωτο, δίνοντας ταυτόχρονα τέλος στη δράση ενός σάπιου πολιτικού προσωπικού.

Βολές κατά της συγκυβέρνησης

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε η συγκυβέρνηση, κατά της οποίας μίλησε με σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για την "τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου".

Στρεφόμενος κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγόρησε για αναξιοπιστία, θυμίζοντας ότι πέρυσι στη ΔΕΘ είχε δώσει "την τελευταία αντιμνημονιακή παράσταση", καταγγέλλοντας πως τον συκοφαντούσαν ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα στη δραχμή, και τώρα αναμεταδίδει ο ίδιος τη συκοφαντία με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ.


Στην αναξιοπιστία του εμπίπτει, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, και η δέσμευση ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, καθώς και ότι το πιο επώδυνο πακέτο περικοπών και λιτότητας στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου είναι δήθεν αναγκαίο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Αφού επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη αποπομπής κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη και ουδείς στην Ευρωζώνη -κυρίως η Γερμανία- δεν έχει πολιτικό κίνητρο να εξωθήσει καμία χώρα σε οικειοθελή αποχώρηση, σημείωσε πως πραγματικός στόχος τους δεν είναι να διαλύσουν το ευρώ, αλλά να βαθύνουν την λιτότητα και με πειραματόζωο την Ελλάδα να μετατρέψουν σταδιακά όλο τον ευρωπαϊκό νότο σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, επίσης, ότι προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο πρωθυπουργός κινείται εκτός ευρωπαϊκού πολιτικού χρόνου.

"Φαντασιώνεται, σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας. Τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη", ανέφερε.


Μίλησε ακόμα για το αόρατο "λόμπι της δραχμής", που ο πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να κατονομάσει, καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς συμμαχεί με το "λόμπι της χρεοκοπίας" του τόπου, "που έδωσε γη και ύδωρ" τον Ιούνιο για να τον κάνει πρωθυπουργό.

Πρόγραμμα ανασυγκρότησης με 8 στόχους

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με 8 στόχους:.

1. Την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,

2. Τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,

3. Την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,

4. Την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων.


Ενθαρρύνοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποκατάσταση εισαγωγών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά 98 φάρμακα σε σύνολο 6000, από τα οποία μόνο δύο παράγονται στη χώρα μας.

Θα ιδρύσουμε εθνική φαρμακαποθήκη.

Και, αντί να χρηματοδοτούμε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, θα χρηματοδοτήσουμε απευθείας την επιστημονική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.

5. Τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,

6. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,

7. Την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα.

8. Την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας.

Με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επαναφέρει και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο.

Για την αύξηση των εσόδων πρότεινε:

1. Την προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,

2. Την καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου,

3. Την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό.


Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα καταθέσει προτάσεις νόμου «νέα σεισάχθεια» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Δήλωσε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα επιτρέψει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα βάλει τέλος στη συγκάλυψη σκανδάλων. Ηδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να καταθέσει ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο στις επιτροπές διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Θεσσαλονίκη 1997» και των «Special Olympics -Αθήνα 2011».


Προτεραιότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, η ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.

Το πρόγραμμά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την ανασυγκρότηση εστιάζει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις του σε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης που είναι ο αγροτοδιατροφικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, ο βιομηχανικός, η περιβαλλοντική τεχνολογία και έρευνα και οι κατασκευές.


Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας, πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως χώρας Ευρωπαϊκής, Βαλκανικής και Μεσογειακής κι αυτό σημαίνει και βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Θα εργαστεί, επίσης, για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Τόνισε πως «απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για μια βιώσιμη λύση και ειλικρινή συνεργασία, δεν είναι μόνο η ονομασία αλλά κυρίως η άρση των αλυτρωτικών προταγμάτων από τη θεσμική συγκρότηση του κράτους των γειτόνων μας».


Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε ότι είναι η πόλη της «Φεντερασιόν», του Μάη του '36, του Νίκου Νικηφορίδη, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά. Σημείωσε ότι φέτος η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της μέσα σε δυσμενείς συνθήκες . Επισήμανε πως μετέωρα έμειναν, επί δεκαετίες, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για την αναβάθμισή της και τη μετατροπή της σε δυναμικό πρωταγωνιστή στις βαλκανικές, οικονομικές και πολιτιστικές, εξελίξεις και υπογράμμισε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη ζει με πολύ επώδυνο τρόπο τα μνημονιακά δεινά.

Η ανεργία πλησιάζει το 30%, τα λουκέτα στα μαγαζιά, η διάλυση του παραγωγικού ιστού, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση προγραμματίζει νέα πλήγματα στην περιοχή, νέα οικολογικά εγκλήματα και νέες ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε κατηγορηματικά «ΟΧΙ» στην παρακμή, να διακηρύξουμε ότι η Θεσσαλονίκη δικαιούται κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και την πολιτιστική αναγέννηση αυτού του τόπου».


Τον κ. Τσίπρα προσφώνησε ο πρόεδρος της Helexpo Α.Ε. , Πάρις Μαυρίδης, και σε κάποιο σημείο ένα μέρος του ακροατηρίου τον αποδοκίμασε, χωρίς να δοθεί άλλη διάσταση στο ζήτημα. Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την ομιλία του ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδροι Επιμελητηρίων, ομοσπονδιών και παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Θεόδωρος Σουμπάσης κ.α.


news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: