Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Milliyet: Κρίση με την Ελλάδα, με αφορμή τη Δυτική Θράκη





















Ο σοφός λαός έχει μία χαρακτηριστική παροιμία: "Δώσε θάρρος στον χωριάτη. να σ' ανέβει στο κρεβάτι". Κι αυτό ακριβώς επέτυχε με την χαμηλών τόνων απάντησή του στα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογάν για "τούρκους της Θράκης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας. Αν και επισημάναμε πως η χλιαρή έως αστεία (για τους Τούρκους) απάντηση της Ελληνικής πλευράς δεν θα φέρει αποτέλεσμα, ήρθε ένα δημοσίευμα της Milliyet μέσω του οποίου αποδεικνύεται πως τελικά η Τουρκία κλιμακώνει ή επιθυμεί να κλιμακώσει προς το χειρότερο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.



Και είναι απολύτως λογικό να συμβεί αυτό, αφού με δεδομένη την εσωτερική αναταραχή που υπάρχει στην Τουρκία λόγω ΡΚΚ και την αποτυχημένη εμπλοκή της Άγκυρας στην Συρία, η Ελλάδα προβάλει ως το καλύτερο θύμα για την ανάταση της ψυχολογίας, αφού οι φοβικοί πολιτικοί της δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως στην περίπτωση της Τουρκίας η καλύτερη αντιμετώπιση που μπορεί να υπάρξει σήμερα είναι αυτή των υψηλών τόνων διπλωματικής αντίδρασης.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, νεά κρίση με την Ελλάδα βλέπει η Milliyet με αφορμή την τον όρο «τουρκική μειονότητα» που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν.


Η Τουρκική εφημερίδα Milliyet με τίτλο « η λέξη Τούρκος στη Θράκη εξόργισε» αναφέρει πως στο μήνυμα του Ερντογάν «προς το Τουρκικό κόμμα στη Θράκη το οποίο ανέφερε και τη λέξη τουρκική μειονότητα υπήρξε αντίδραση από την Αθήνα». Η εφημερίδα αναφέρει πως αυτό το θέμα προκαλεί νέα κρίση με την Αθήνα και τονίζει πως ο ελληνικός Τύπος ξεσηκώθηκε με το θέμα αυτό.

Πάντως η Milliyet, γράφει «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελλάδας στην Θράκη ζουν 49.000 πολίτες Τουρκικού γένους. Οι σύλλογοι Πολιτισμού και Παιδείας ισχυρίζονται πως ο αριθμός αυτό φτάνει τους 149.000».


Φυσικά, η Τουρκία επικαλείται οποιουσδήποτε αριθμούς, και ταυτόχρονα τουρκοποιεί όλους τους μουσουλμάνους, για να εμφανιστεί σε θέση ισχύος στην Θράκη και να δημιουργήσει έναν πυρήνα "τουρκισμού" στο εσωτερικό της Ελλάδας, με ό,τι σημαίνει αυτό. 


Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς ή τι περίπου επιδιώκει η Τουρκία (βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα), τους θυμίζουμε το παράδειγμα της Κύπρου και τα όσα συνέβησαν αργότερα με την κατάληψη του βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου, η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να βρίσκεται υπό την κατοχή της Άγκυρας η οποία διαθέτει 60.000 στρατιώτες στο μαρτυρικό νησί. 


Φυσικά, στην περίπτωση της Θράκης τα πράγματα είνα διαφορετικά, αφού πρόκειται για ηπειρωτικό έδαφος άρτια προστατευμένο από το 4ο Σώμα του Ελληνικού Στρατού. Η επιδίωξη της Άγκυρας είναι η δημιουργία και η εν συνεχεία χρησιμοποίηση ως μοχλού πίεσης -ενός "θύλακα τούρκων" της Θράκης- προς την Αθήνα. 


Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως είναι αδύνατον να επιβάλει οτιδήποτε περισσότερο στην Θράκη από μία κατάσταση ανασφάλειας (ενδεχομένως και κάποιων ενεργειών θερμοκέφαλων Γκρίζων Λύκων) στους κατοίκους της περιοχής. Η Άγκυρα επιδιώκει την δημιουργία ενός πολιτικού - διπλωματικού όπλου (και το έχει ήδη καταφέρει στην Θράκη) κατά της Αθήνας, προκειμένου να ασκηθεί ικανή πίεση για περιοχές του Αιγαίου οι οποίες συζητούνται εδώ και χρόνια στις επιτροπές σοφών των δύο πλευρών, οι οποίες συνομιλούν διαρκώς και των οποίων την αντζέντα δεν την γνωρίζει κανείς.


Το ότι σήμερα, η Milliyet αποφασίζει να παίξει σκληρά και να προκαλέσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, πιθανότατα είναι ένα καμπανάκι για τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι "ασχολούνται" με την οικονομία, και έχουν εγκαταλείψει πλήρως τα εθνικά θέματα. Σε αυτούς ακριβώς τους πολιτικούς θέλουμε να θυμίσουμε πως ακόμη και εάν βρούνε λύση στην οικονομία, θα πρέπει να υπάρχει και μία χώρα για να χαρεί με αυτή τη λύση. Ή, θα πρέπει να υπάρχει ολόκληρη η χώρα για να γευτεί το αποτέλεσμα αυτής της λύσης... 


Ας φροντίσει, λοιπόν, η Αθήνα, να κατανοήσει πως λύση με μικρότερη Ελλάδα δεν είναι λύση. Λύση με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, στο Καστελλόριζο, ή στην Θράκη, αποτελεί εθνικό κόλαφο. Και μία τέτοια "λύση" δεν θα μπορούν να την κρύψουν ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: