Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

H Σάμος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λήμνο και τον Αϊ Στράτη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: «Συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λήμνο, τον Αϊ Στράτη καθώς και τα Δίδυμα της Τουρκίας»


Το Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Κλεοπάτρα Λαζαρίδου» του Αθλητικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου ‘ΦΟΙΝΙΚΑ’ Μυτιληνιών Σάμου εκπροσώπησε το νησί της Σάμου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λήμνο, τον Αϊ Στράτη καθώς και τα Δίδυμα της Τουρκίας.

Στο νησί του Άγιου Ευστράτιου, παρουσιάστηκαν χοροί από τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους στο μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου.


Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου παρείχε πλουσιοπάροχη φιλοξενία στα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος, ενώ ο Δήμαρχος κύριος Χαράλαμπος Μακρής ξενάγησε προσωπικά την ομάδα στο ‘Μουσείο Δημοκρατίας’ που είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί το στολίδι του νησιού.

Στις 17 Αυγούστου το χορευτικό συγκρότημα ταξίδεψε στη γειτονική Λήμνο όπου συμμετείχε στη ‘Γιορτή Κρασιού’ του χωριού Άγιος Δημήτριος.

Από τις 31 Αυγούστου και για τρείς ημέρες το Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Κλεοπάτρα Λαζαρίδου» ταξίδεψε στην Τουρκία και συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ‘Για την Ειρήνη των λαών’ στην πόλη Δίδυμα.


Αρχικά παρουσιάστηκαν χοροί της Σάμου στο παλιό Ελληνικό χωριό ‘Δίδυμα’, δίπλα από το ναό του Απόλλωνα, με πιο συγκινητική στιγμή αυτή που οι χορευτές χόρεψαν τον καρσιλαμά ‘Πολίτισσα’ που στις μέρες μας χορεύεται στη Σάμο και έχει τις ρίζες του σε αυτό το χωριό.

Οι χορευτές με ποτήρια στα χέρια, όπως γίνονταν παλιά, αναβίωσαν στιγμές σημαντικές για την μουσικοχορευτική μας παράδοση επιστέφοντας ουσιαστικά τον χορό στο σπίτι του.


Το βράδυ της ίδιας ημέρας, παρουσιάστηκαν χοροί της Σάμου σε μια μεγαλειώδης εκδήλωση στην παραλία της νέας πόλης, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου.

Μία ακόμη συγκινητική στιγμή περίμενε την ελληνική αποστολή όταν μία τούρκικη χορωδία, προς τιμή της φιλοξενούμενης ομάδας από τη Σάμο, τραγούδησε έναν ύμνο της Παναγίας.

Σημαντικές συμμετοχές του Τμήματος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Κλεοπάτρα Λαζαρίδου», το οποίο μέσα από το μεράκι των μελλών του ταξιδεύει την παράδοσή μας εντός και εκτός των τειχών.

Α.Ε.Σ. ΦΟΙΝΙΚΑΣ Μυτιληνιών Σάμου
Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών
‘Κλεοπάτρα Λαζαρίδου’

Δεν υπάρχουν σχόλια: