Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Eρώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω της ΜΚΟ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ"

ΕΡΩΤΗΣΗ
13/09/2012

Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων και Π. Ενότητας Σάμου, μέσω της ΜΚΟ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ"

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων και Π. Ενότητας Σάμου, μέσω της ΜΚΟ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», είναι απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες.



Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι οι οποίοι αντέδρασαν στην μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Κατά περίεργο τρόπο, κι ενώ προσπαθούσαν μάταια για όλο αυτό το χρονικό διάστημα να επικοινωνήσουν με κάποιον υπάλληλο του υπουργείου σας, αναφορικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, η μοναδική παρέμβαση στην οποία προβήκατε, ήταν αυτή της υπαλλήλου του υπουργείου σας ότι δεν θα πάρουν τα ημερομίσθια των ημερών της επίσχεσης, και, επομένως δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν επίσχεση εργασίας όπως ισχύει σε όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Το περίεργο είναι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από το Υπουργείο σας σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.


Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, ήταν άνεργοι και (παρόλο που καθημερινά προσφέρουν την εργασία τους) έχουν σοβαρό βιοτικό πρόβλημα δεδομένου ότι έχουν επέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των λογαριασμών τους και κινδυνεύουν να τους κόψουν ακόμη και το ρεύμα!

Βέβαια το Υπουργείο Εργασίας είχε προνοήσει και κατά την διαδικασία πρόσληψης τους, καθώς τους είχε βάλει να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι: «...θα είναι εις γνώση τους, κι ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν, αν δεν πληρώνονται στην ώρα τους» δημιουργώντας κυριολεκτικά φάμπρικες του τρόμου, μετατρέποντας σε εμπόριο ελπίδας την ανάγκη αυτών των ανθρώπων για εργασία!

Επειδή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν για αναζήτηση πεντάμηνης απασχόλησης με χαμηλή αμοιβή, εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω της Μ.Κ.Ο. «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. ανέργων, οι οποίοι παρά την «πρόσληψη τους» εν τέλει παραμένουν απλήρωτοι.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί προκειμένου να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους οι οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές τους και να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην εργασία τους. Για ποιο λόγο δεν καταβάλλονται αυτές μέχρι σήμερα;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Καλογερή Αγνή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Στρατούλης Δημήτρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: