Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέδριο με θέμα την ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα



Στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί συνέδριο ιστορίας με θέμα: «Από την αυτονομία στο εθνικό κράτος: Η ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα». Το συνέδριο οργανώνουν τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Σάμου σε συνεργασία με το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου και θα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σάμου.


Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σάμου, το ιστορικό κτίριο της Βουλής της Ηγεμονίας Σάμου στο οποίο κηρύχθηκε η ένωση της Σάμου με την Ελλάδα το 1912. Στόχος του συνεδρίου θα είναι να αναλυθεί η μετάβαση της Σάμου από το καθεστώς της αυτονομίας στο εθνικό κράτος. Θα γίνουν συνολικά 27 ανακοινώσεις που θα αναφέρονται στις εξής επιμέρους θεματικές ενότητες:

1.ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η τελευταία περίοδος της Ηγεμονίας. Η ένωση και προσωρινή κυβέρνηση της Σάμου 1912-1914. Βαλκανικοί εθνικισμοί και αλλαγή συνόρων. Η πολιτική ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα.

2.ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η κοινωνία της Σάμου πριν και μετά την ένωση. Προβλήματα προσαρμογής. Η μετανάστευση, το προσφυγικό ζήτημα. Εργατικό κίνημα, σωματεία και μισθωτή εργασία.

3.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αγροτική οικονομία και βιομηχανία στη Σάμο τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Οικονομικές σχέσεις της Σάμου με την Ελλάδα και τη Μικρασία.

4.ΘΕΣΜΟΙ: Η εξέλιξη των θεσμών στις αρχές του 20ού αιώνα. Συνέχειες ή ανατροπές. Εκκλησία, Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη, Διοίκηση, Πολιτική ζωή (κόμματα, εκλογές κλπ.).

5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες στις αρχές του 20ού αιώνα, τέχνες και πολιτισμός στη Σάμο.


Στα πλαίσια του συνεδρίου θα οργανωθεί έκθεση αρχειακού υλικού (φωτογραφίες της εποχής της ένωσης, εφημερίδες, έγγραφα, κτλ.) ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φιλίστορες συμπολίτες μας να έλθουν σε επαφή με τις πρωτογενείς αρχειακές πηγές. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής


Ο πρόεδρος                  Η γραμματέας
Χρίστος Λάνδρος       Αγγέλα Χατζημιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: