Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σκέψεις για παράταση της θητείας της Δημοτικής Αρχής


Σε παράταση της θητείας των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσανατολίζεται η κυβέρνηση εξετάζοντας δύο σενάρια, όπως προέκυψε απο τις συναντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών με Δημάρχους που υποστηρίζονται απο την Ν.Δ., την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συνελεύσεως της Κ.Ε.Δ..

Το πρώτο είναι παράταση της λήξης της θητείας των σημερινών Τοπικών Αρχών (Δήμους και Περιφέρεια) έως το τέλος του 2014 και όχι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος σήμερα.

Δηλαδή, η νέα διοίκηση που θα προκύψει απο τις εκλογές του Ιουνίου του 2014 να αναλάβει καθήκοντα απο την 1η μέρα του επόμενου έτους, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.


Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση αφορά στην επέκταση της θητείας των σημερινών δημάρχων και Περιφερειαρχών απο τα 3,5 χρόνια που αρχικά είχε προβλεφθεί να ισχύσει στα 5 χρόνια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μέχρι το τέλος του 2015 καθώς επίσης και διεξαγωγή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση ξεχωριστά απο τις ευρωεκλογές του 2014.


Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η πρωτοβουλία που ανέπτυξε ο υπουργός εσωτερικών κ. Στυλιανίδης να ζητήσει απο τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της χώρας τις προσωπικές τους θέσεις για την πορεία, τα προβλήματα και τις θέσεις τους για το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του δεν απέκλεισε την συζήτηση για βελτίωση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδιασμού των δήμων.

samostimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: