Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

κ.Γιακαλή, η ΣΑΜΟΣ πλέον δεν αντέχει άλλο.! Πάρτε θέση για άμεση Λύση ΤΩΡΑ.!



Πολλές φορές η ιστορία εκδικείται.. 

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις φαίνεται ότι δυστυχώς δικαιώνεται ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ, για τις θέσεις που έβαζε από την άνοιξη του 2011, αλλά και τότε ο αιρετός Περιφερειάρχης κ. Γιακαλής δεν ήθελε καν να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


Να θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο μέρος της μετακίνησης πράγματι γίνονταν από τον Έβρο, αλλά φαίνονταν ότι το πρόβλημα θα επέστρεφε σύντομα ξανά από τα Νησιά μας.

Να θυμίσουμε επίσης ότι είχαν γίνει δύο μεγάλες κινητοποιήσεις στο Βαθύ της Σάμου και το συγκεκριμένο θέμα είχε απασχολήσει και την τότε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου,΄καθώς και ένα μεγάλο τμήμα της Σαμιακής κοινωνίας αλλά και πάλι ο κ. ΓΙΑΚΑΛΗΣ , έβαζε το θέμα αυτό, "κάτω από το χαλί".


Στην τότε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε για μία και μόνο φορά έως σήμερα στη Χίο ( όπως και στη Σάμο) ο πρόεδρος του Π.Σ αρνήθηκε να βάλει τη πρόταση του κ. ΜΑΝΟΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ σε ψηφοφορία, προς συζήτηση η όχι, σαν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά και δεν δεσμεύτηκε ώστε αυτό να συζητιόνταν σε κάποια άλλη συνεδρίαση.


Αποτέλεσμα και αυτής της στάσης του κ. ΓΙΑΚΑΛΗ, αφού είχαν μαζευτεί κι άλλα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του Συνδυασμού, ο κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ανεξαρτοποιήθηκε από το Συνδυασμό του Περιφερειάρχη. Έως σήμερα παραμένει ανεξάρτητος Περιφερειακός σύμβουλος μαζί με τον Βαγγέλη Γιαρμαδούρο από τη Λήμνο, προερχόμενος και αυτός από το "συνδυασμό Γιακαλή".

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη πλήρη εισήγηση του ΜΑΝΟΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ στο τότε Περιφερειακό Συμβούλιο που δεν είχε γίνει δεκτή προς συζήτηση. Στις 25 Σεπτέμβρη 2012 πάλι στη Χίο, θα την επαναφέρει επικαιροποιημένη βεβαίως προς συζήτηση, ελπίζοντας αυτή τη φορά σε καλύτερη αντιμετώπιση, αλλά και απόφαση.


aegaio

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.



Εισηγητής: Μανόλης Βασιλειάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου - Ενότητας Σάμου.

Θέμα: Το Φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.

( ΕΠΕΙΓΟΝ ) ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΧΙΟΣ  7 – 8 /6/2011


κ. Πρόεδρε, κ. Συνάδελφοι,

            Η πληθυσμιακή μετακίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ένεκα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των πραξικοπημάτων, της διεθνούς φτώχειας, των κλιματικών αλλαγών, αλλά και των επιλογών των αρχιτεκτόνων της παγκοσμιοποίησης , πλήττουν σοβαρά τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται στο σταυροδρόμι και αποτελεί το πέρασμα αυτής της μετακίνησης. 

           
Οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί πρόσφυγες, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και διωκόμενοι στις πατρίδες τους, αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην δυτική Ευρώπη. Με δεδομένη όμως την αδυναμία να προωθηθούν εκεί λόγω των διεθνών υποχρεώσεων και συνθηκών που σεβόμαστε, συνωστίζονται στη χώρα μας, δημιουργώντας πλήθος κοινωνικών, οικονομικών, και άλλων προβλημάτων  και επιπτώσεων, σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη στη δυσκολότερη θέση της μεταπολεμικά, λόγω της οικονομικής κρίσης που η ίδια βιώνει.  


           
Η Τοπική μας κοινωνία, αλλά και η Ελληνική γενικότερα, επέδειξαν μεγάλη κοινωνική και πολιτική ωριμότητα έως πρόσφατα.  Έχει να κάνει με τη κουλτούρα αλλά και με την ευαισθησία ενός ολόκληρου λαού, που έχει και νωπές μνήμες από το δικό της ξεριζωμό. Μη ξεχνάμε ότι σε κάθε σπίτι στη πατρίδα μας, υπάρχει το δωμάτιο των ξένων, ο λεγόμενος ξενώνας. Μακριά λοιπόν από τη δική μας προβληματική, η ξενοφοβία και ο κοινωνικός ρατσισμός. Το τελευταίο όμως διάστημα αυτή η συνθήκη μεταβάλλεται , αφού κατά τη γνώμη μας εξαντλήθηκαν τα κοινωνικά όρια ανοχής της. 



             Η Σάμος, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, δέχτηκε στο πρόσφατο παρελθόν ένα μεγάλο κύμα εισδοχής παράνομων μεταναστών από τη σημερινή Τουρκία, που φαίνεται ότι διευκολύνει αυτή τη διέλευση, όχι μόνο φυσικά για το οικονομικό όφελος των δουλεμπόρων της που προστατεύει. 

           
Τα προηγούμενα χρόνια το βάρος της διαχείρισης έπεσε στην τότε αδύναμη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, που φαίνεται, ότι στα πλαίσια των τότε συνθηκών, δεν απογοήτευσε. Περισσότεροι από 33.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη Σάμο, δηλαδή όσο είναι σήμερα ο μόνιμος πληθυσμός της.  Φτιάχτηκε τότε αναγκαστικά ένα κέντρο φιλοξενίας, σε λάθος σημείο βεβαία, ώστε να αντικαταστήσει την απαράδεκτη κατάσταση της συγκέντρωσής τους στο κτήριο του παλαιού καπνοκοπτηρίου ( σύγχρονο Κωσταλέξι ) , μέσα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σάμου.



Σκηνές μεσαιωνικές ζήσαμε τότε, ντροπή για τον Ελληνικό πολιτισμό, όπως στη Παγανή Μυτιλήνης που έκλεισε, που δυσφημούσαν το Νησί μας στα πέρατα της οικουμένης. Το κέντρο λοιπόν που κατασκευάστηκε τότε στη Σάμο, ήταν το αποτέλεσμα του προβλήματος και δεν γέννησε το ίδιο το πρόβλημα.


           
Το πρόβλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν Ελλαδικό και μόνο, είναι Ευρωπαϊκό, είναι Παγκόσμιο και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει λοιπόν και η Ε.Ε και ο ΟΗΕ και οι G8 να πάρουν μία σειρά σοβαρών μέτρων για την ανάκαμψη αρχικά αυτής της πληθυσμιακής μετακίνησης και να μην επιτρέψουν στους αρχιτέκτονες των σχεδίων αυτών να συνεχίσουν.   

           
Φαίνεται σήμερα ότι η Ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον, είναι αποφασισμένη να περιορίσει και να διαχειρισθεί με το καλύτερο τρόπο το μεγάλο αυτό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στον Ελλαδικό χώρο. Δεν έκανε όμως όπως θα έπρεπε πριν, την απαραίτητη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς Αυτοδιοίκησης για το σχεδιασμό της αυτό. Μέσα στο ήδη σχεδιασμό της εντάσσει την πιθανή λειτουργία του κέντρου στο Νησί μας, εάν και εφόσον χρειασθεί, χαρακτηρίζοντάς το σαν κέντρο Α΄ Υποδοχής.

           
Έχουμε τις διαβεβαιώσεις όλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι ¨ούτε ένας μετανάστης δεν πρόκειται να έρθει στη Σάμο από άλλο μέρος της χώρας μας¨. Και τους πιστεύουμε.  Αυτονόητο θεωρούμε όμως ότι θα μας βρει όλους απέναντί του το Υπουργείο, εάν και εφόσον επιλέξει να αναθεωρήσει αυτή του τη δέσμευση. 

Ερωτήματα όπως αυτά, χρήζουν πειστικών απαντήσεων στη τοπική μας κοινωνία.


  • Τι θα γίνει αν εμποδιστεί αποτελεσματικά η  διέλευσή τους στη χώρα μας, από την περιοχή του Έβρου που γίνεται σήμερα ένεκα και του τείχους που θα κατασκευασθεί εκεί?
  • Θα οδηγηθούν πάλι από τις ¨γνωστές πύλες του Αιγαίου¨ ?
  • Πόσους μπορεί το κέντρο αυτό να δεχτεί στη Σάμο χωρητικότητας 280 ατόμων και γιατί μόνο ένα κέντρο Α΄ Υποδοχής σε όλη την ακτογραμμή του Αιγαίου? 
  • Μήπως με το σχεδιασμό αυτό του ενός θεσμοθετημένου κέντρου είναι σαν να λέμε στους Τούρκους δουλεμπόρους ότι ¨μόνο από τη Σάμο οδηγήστε τους στη Χώρα μας¨ ?. 
          
    Με την πάροδο των ετών, το ζήτημα αυτό μετατράπηκε σε πρόβλημα αφού η υπερεισδοχή που παρατηρείτε, αλλοιώνει και διαταράσσει την εθνική και κοινωνική συνοχή, δημιουργεί σοβαρό σκεπτικισμό στους κατοίκους του Νησιού μας, που νοιώθουν πλέον ανασφάλεια και οι φωνές δυσαρέσκειας πλέον γίνονται ολοένα περισσότερες και πιο δυνατές. Συνεπώς η τοπική μας κοινωνία ανησυχεί και ίσως όχι τόσο πολύ αδικαιολόγητα.

               
    Βέβαια η ακραία αντίληψη, η πρόταση που ακούστηκε στη Σάμο και που θέλει το οριστικό κλείσιμο του κέντρου και μετατροπή του χαρακτήρα του σε Σχολείο, Πάρκο Φωτοβολταικών συστημάτων, η Πυροσβεστικό Σταθμό, δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, τι λύση θα δοθεί όταν ξεκινήσει το πρόβλημα. Δεν φαντάζομαι κανείς από αυτούς που εισηγούνται κάτι τέτοιο να θέλουν να διανυκτερεύουν στα παγκάκια των πλατειών και στις γειτονίες της πόλης μας οι παράνομοι μετανάστες. Ούτε φαντάζομαι να εισηγούνται να τους στέλνουμε άμεσα σε άλλα μέρη, αφού αυτό που εμείς δεν θέλουμε να μας κάνουν οι άλλοι, δεν θα επιδιώξουμε εμείς να το κάνουμε σε συμπολίτες μας που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας. 

               
    Καλούμαστε να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά και αποτελεσματικά το υπάρχον πρόβλημα, αποφεύγοντας  υπερβολές ξενοφοβικού ή λαϊκίστικου χαρακτήρα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλείται σήμερα να πάρει θέση - απόφαση με προτάσεις της, αλλά να έχει και η ίδια συγκεκριμένη στάση στο ενδεχόμενο αυτό, της παρουσίας δηλαδή των παράνομων μεταναστών ξανά στα Νησιά μας. Σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη, ανεξάρτητα εάν η ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος πλέον και σωστά, ανήκει στο Κεντρικό Κράτος.


               
    Επειδή λοιπόν το νησί μας, η Σάμος δεν αντέχει άλλο, και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο μεγιστοποίησης  του φαινομένου που βίωσε τα τελευταία χρόνια, σας καλούμε να πάρουμε θέση τώρα, χωρίς να το ¨κρύψουμε κάτω από το χαλί¨. Θεωρούμε λοιπόν για την καλύτερη και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος ότι τώρα και όχι αύριο, θα πρέπει να καταρτίσουμε μια σειρά από προτάσεις σαν Περιφέρεια και ζητάμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την πολιτεία να πάρουν υπόψη τους, τη προτασιακή φωνή μας. 



    1. Διεκδίκηση από την Ε.Ε να διευρύνει και να πολλαπλασιάσει τη δύναμη της έως σήμερα FRONDEX στα Νησιά μας, με προσωπικό, σκάφη, νέες τεχνολογίες, για την αποτελεσματικότερη αποτροπή των αποβιβάσεων παράνομων μεταναστών.                     Τα σύνορα μας δεν είναι μόνο Εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά και οφείλουμε να τα φυλάσσουμε κάθε λεπτό. Η αποτροπή είναι το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε.  



    2. Τηv άμεση δημιουργία τουλάχιστον άλλων δύο μεγάλων κέντρων Α΄ Υποδοχής σε όλο το Αιγαίο, δηλαδή σε Λέσβο και Ρόδο. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το μοναδικό θεσμοθετημένο κέντρο Α΄ Υποδοχής στο Αιγαίο θα είναι μόνο της Σάμου. Δεν αντέχει το νησί μας, ούτε κανείς θα μπορούσε να συμφωνήσει, στο  ότι η Σάμος θα πρέπει να μετατραπεί σε αποθήκη ταλαιπωρημένων από όλο τον κόσμο ψυχών. Εξάλλου δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι τα Κέντρα Υποδοχής στα άλλα δύο Νησιά που προτείνονται, θα διευρύνουν το υπάρχον πρόβλημα σε αυτά, αντίθετα μάλιστα εξασφαλίζουν τη μη διασπορά των παράνομων μεταναστών μέσα στις τοπικές κοινωνίες τους. 


    3. Ενίσχυση για τους ίδιους λόγους και του Λιμενικού Σώματος, που αντιμετωπίζει και αυτό τα δικά του προβλήματα, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Έτσι θα είναι εφικτή, εκτός της διάσωσης των μεταναστών που θα βρεθούν στη θάλασσα και η σύλληψη των δουλεμπόρων.

    4. Την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του Κέντρου αλλά και των υπολοίπων που σύντομα θα πρέπει να κατασκευασθούν στην ακτογραμμή του Αιγαίου.

    5. Απλούστευση των διαδικασιών ταυτοποίησης και SCREENING,  ώστε να έχουμε σμίκρυνση του χρόνου παραμονής τους στα Νησιά μας. 

    6. Την Αλλαγή του Νομικού πλαισίου , με πολύ πιο σκληρές ποινικές ποινές των Τούρκων δουλεμπόρων αλλά και όλων των υπολοίπων. 

    7. Κάλεσμα της Αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για μια κοινή απόφαση, μετά από διαβούλευση μαζί τους. 

    8. Για εμάς η εθνική και κοινωνική συνοχή των Νησιών μας, είναι προϋπόθεση για την τοπική μας ανάπτυξη καθώς και για την Εθνική μας άμυνα και ασφάλεια.          
             
    Συνάδελφοι και συναδέλφισσες σας ευχαριστώ καλώντας σας όλους, ανεξάρτητα το Νησί που κατοικεί ο καθένας μας και την παράταξη που βρίσκεται, να ψηφίσει την πρόταση αυτή, ώστε με την ομόφωνη και δυνατή  απόφασή μας να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο τα σημερινά αυτονόητα.

              Το πρόβλημα αφορά όλους μας, και καλούμαστε να αποδείξουμε πρώτα την δική μας περιφερειακή συνείδηση στη πράξη. Παλεύουμε όλοι μαζί για το καλό και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών όλου του Αιγαίου και των Νησιών του. 
    Και πάλι σας ευχαριστώ. 

    ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ -  ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ

    Στη συνέχεια αναρτούμε το πρώτο από τα 5 βίντεο της κοινής συνέντευξης τύπου, των δύο από τότε, ανεξάρτητων Περιφερειακών Συμβούλων του κ. ΜΑΝΟΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ και του κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΡΜΑΔΟΥΡΟΥ, με αφορμή το ίδιο ακριβώς θέμα και που το περιλαμβάνει.



    Η συνέχεια του video, αφορούν τους λόγους ανεξαρτητοποίησης μας και για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να τη βρουν στη διεύθυνση:  http://www.youtube.com/user/MANUELVAS9999?feature=mhee 

    "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" 
    http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια: