Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν αναλαμβάνει η περιφέρεια τη μεταφορά μαθητών – σταματούν οι λεωφορειούχοι τα δρομολόγια


Στον αέρα και πάλι το έργο της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία τους αφού το Υπουργείο δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις και οι λεωφορειούχοι αδυνατούν οικονομικά να εκτελέσουν τα δρομολόγια. Το υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου από την Παρασκευή παραδίδει στην περιφέρεια τα κλειδιά των λεωφορείων και σταματά όλα τα δρομολόγιά του ενώ με ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα δηλώνει ότι αν το Υπουργείο δεν εξασφαλίσει την καταβολή των οφειλομένων η περιφέρεια δε θα δεχθεί να αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία τους.


Συγκεκριμένα τα ΚΤΕΛ Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου και Ικαρίας από την αρχή του καλοκαιριού είχαν ενημερώσει ότι αν δεν πληρωθούν όσα τους οφείλει το κράτος , δεν θα εκτελέσουν τα μαθητικά δρομολόγια. Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση χρήματα δεν εξασφαλίστηκαν και από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία. 


Χειρότερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου, μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρός του Λεόντιος Καλαγγιάς τόνισε ότι στους μεταφορείς της Χίου το κράτος χρωστά 1.077.000 ευρώ και το ΚΤΕΛ αδυνατεί πλέον να πραγματοποιήσει ακόμα και τις κανονικές γραμμές της συγκοινωνίας. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα αυτό η γενική συνέλευση του ΚΤΕΛ και από την Παρασκευή βάζουμε χειρόφρενο και στα 16 λεωφορεία και θα παραδώσουμε τα κλειδιά στην περιφέρεια και στο Δήμο». 


Επιπλέον λόγω των οφειλών του ΚΤΕΛ προς το ΙΚΑ που είναι 120.000 ευρώ, εφαρμόστηκε ο νόμος «παρακράτηση δια χείρας τρίτου» και δεσμεύθηκαν 10.000 ευρώ που θα έπαιρνε το ΚΤΕΛ Χίου από υπηρεσίες προς τα ΠΣΕΑ. Ανάλογη η κατάσταση και στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου, μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος Χρίστος Παράσχου τόνισε ότι αν μέχρι τη Δευτέρα δεν εκταμιευθούν τουλάχιστο 200.000 ευρώ τότε από την Τρίτη οι μαθητές θα πληρώνουν το μισό εισιτήριο μέσα στα λεωφορεία. 


«Δε θα εκτελέσουμε κανένα δρομολόγιο αν δε πληρωθούμε» είπε στο σταθμό μας και ο πρόεδρος των περιφερειακών ταξί.
Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών έφερε προ ημερησίας διατάξεως στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που συνεδριάζει στη Μυτιλήνη ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους . Το σώμα σε ψήφισμά του, που απευθύνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος από την οποία ζητά να το υιοθετήσει, τονίζει ότι δε θα αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς των μαθητών αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τις προηγούμενες οφειλές, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την απόφαση της παράταση και αν δεν υπάρξει δέσμευση για τη συνέπεια στις πληρωμές.
Μυρσίνη Τζινέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: