Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μία ακόμα διάκριση για την Άλκη Ζέη


Μία ακόμη διάκριση προστίθεται στο βιογραφικό της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μετά τη βράβευσή της το 2010 από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της, θα αναγορευθεί επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αγαπημένη συγγραφέας παιδιών και μεγάλων, η 87χρονη συγγραφέας συμπληρώνει εφέτος 68 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα, από την πρώτη της εμφάνιση, το 1944, με διήγημα στο περιοδικό Νεανική Φωνή.


Γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στη Σάμο, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Στα μετεμφυλιακά χρόνια βρέθηκε για μια δεκαετία με τον σύζυγό της Γιώργο Σεβαστίκογλου, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη, πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Επιστρέφουν στην Ελλάδα το 1964 και ξαναφεύγουν το 1967, με τον ερχομό της δικτατορίας, για το Παρίσι.



Αξέχαστοι χαρακτήρες, περιπετειώδης πλοκή, χιούμορ, αμεσότητα, ζωντανή γραφή και θέματα που πραγματεύονται την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα και την Ιστορία χαρακτηρίζουν τη λογοτεχνική της γραφή: αφηγήματα, θεατρικά έργα, μεταφράσεις έργων για παιδιά. Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου (1971), Αρβυλάκια και γόβες (1975), Ο θείος Πλάτων (1975), Κοντά στις ράγες (1977), Μια Κυριακή του Απρίλη (1978), Τα παπούτσια του Αννίβα (1979) είναι από τα γνωστότερα έργα της. Κοντά σ' αυτά και η Αρραβωνιαστικά του Αχιλλέα (1987), το πολύ επιτυχημένο της μυθιστόρημα ενηλίκων.





Συγκαταλέγεται στις μεγάλες φωνές των δεκαετιών 1970-1990, όταν άνθησε το μυθιστόρημα στην ελληνική παιδική λογοτεχνία. Οι σαραντάρηδες έχουν σίγουρα στις παιδικές τους αναμνήσεις τις εικόνες του Κλούβιου, του ανιψιού του Μπαρμπα-Μυτούση από το ομώνυμο κουκλοθέατρο της Ελένης Θεοχάρη-Πετράκη, που τον Νοέμβριο του 1966 άρχισε να προβάλλεται στην τηλεόραση. Ήταν η πρώτη παιδική τηλεοπτική σειρά και ο Κλούβιος ήταν επινόηση της Άλκης Ζέη.








Έχει τιμηθεί με Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με το Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου το 1993 και με το Βραβείο εφηβικού βιβλίου του περιοδικού «Διαβάζω» το 2003.



Η αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Η συγγραφέας δηλώνει πολύ χαρούμενη και ιδιαίτερα συγκινημένη που η διάκριση έρχεται από την Κύπρο, μας μετέφερε ο εκδότης της. Δεν βρήκαμε την ίδια για να μας πει περισσότερα. Πάντως θυμόμαστε τι μας είχε πει σε συνέντευξη της στο «Βήμα», τον Ιούνιο του 2011: «Το μεγαλύτερο βραβείο είναι ότι κυκλοφορούν τα βιβλία μου 50 χρόνια τώρα».
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: