Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Σάμος: Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής


Το απόγευμα της Πέμπτης 30ης Αυγούστου στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό και κήρυξε το Θείο λόγο. Αναφέρθηκε επίσης και στο ιστορικό της ανακαινίσεως της Ιεράς Μονής και τόνισε τους πολύχρονους κόπους.


Το πρωϊ της Παρασκευής 31ης Αυγούστου χοροστάτησε στον όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε Αρχιερατική θεία λειτουργία και κήρυξε το Θείο λόγο. Στο τέλος της Θείας λειτουργίας προέστη της λιτάνευσης της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Αγίας Ζώνης και ευλόγησε τα καζάνια με τη νηστίσιμη παραδοσιακή γιορτή από ρεβύθια, που διανεμήθηκε σε όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής. 


Η Ιερά Μονή της Αγίας Ζώνης κτίσθηκε το 1695 από τον Ιερομόναχο Μελέτιο. Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι σχήματος ορθογωνίου τετραγώνου. Το καθολικό ρυθμού θολωτής βασιλικής μετά τρούλου και με εγγεγραμμένα εσωτερικά τόξα, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνος, ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1801, με επάργυρη την εφέστια εικόνα 1819. Η Ιερά Μονή ανακαινίσθηκε εκ βάθρων με προσωπική φροντίδα, κόπο και μόχθο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσεβίου και με δαπάνες ευρωπαϊκού προγράμματος.


Τόσο την παραμονή της εορτής όσο και ανήμερα, ο κόσμος που προσήλθε στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσει της Ιερά Εικόνα της Αγίας Ζώνης ήταν πάρα πολύς και όλοι ένιωσαν ιδιαίτεροι ευτυχείς που έπειτα από πέντε περίπου χρόνια η μονή ξαναλειτούργησε. Βέβαια ν’ αναφέρουμε ότι η Ιερά Μονή θα παραδοθεί επίσημα σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο περί τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, διότι απομένουν κάποιες μικροεργασίες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.


Φυσικά μας άρεσε πάρα πολύ που είδαμε το εκπληκτικό έργο που έγινε στην Ιερά Μονή και νιώσαμε απέραντη ευχαρίστηση που ένα μοναστήρι συνδεδεμένο πολύ στενά με την καθημερινότητα αρκετών Σαμίων (και ιδιαίτερα από Βαθύ και Βλαμαρή), λειτούργησε έστω για δύο ημέρες, αλλά και σε 2-3 μήνες θα λειτουργεί και πάλι. Και φυσικά αξίζουν τα εύσημα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιο που με δικές του προσωπικές ενέργειες αλλά και πολύ κόπο ορισμένων ανθρώπων η Ιερά Μονή ξαναπήρε και πάλι ζωή.


Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής εντάχθηκε στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000 – 2006 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης). Ο προϋπολογισμός του έργου στα 3.062.812,87 €.
Αλέξης Κομνηνός
radiocafe

Δεν υπάρχουν σχόλια: